Wie was Willem van Oranje? Leer hem en zijn hondje Pompey kennen in het NMM

Hoe goed ken jij onze Vader des Vaderlands?

Tentoonstelling Willem in NMM Nieuws door
Foto 1. Volg mopshondje Pompey en ga op avontuur door de tentoonstelling Willem. Foto: Nationaal Militair Museum © Anne Reitsma.

archief oud artikel 26 mei 2018 Geschiedenis Soest, Utrecht Iedereen kent zijn naam - die zingen we zelfs samen uit volle borst in het Wilhelmus - en waarschijnlijk kun je de algemene informatie ook wel opdreunen. Vader des Vaderlands, ook wel Willem de Zwijger, om het leven gebracht door Balthasar Gerards in Delft. Maar verder? Wat weet je nou écht over Willem van Oranje? In de tentoonstelling Willem in het NMM leer je Willem écht kennen. Details over zijn jeugd, zijn liefdesleven, zijn mopshondje Pompey en wat hij nou eigenlijk voor Nederland betekend heeft.

Van simpele zoon naar katholieke kroon

Wist je dat de Tachtigjarige Oorlog dit jaar 450 jaar geleden is? Willem van Oranje (1533-1584) legde tijdens deze oorlog de basis voor de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden, zoals het toen heette. In de tentoonstelling Willem in het NMM wordt een unieke kijk op zijn leven gegeven. Hoe hij was als jonge vent, als veldheer en in de strijd tegen de Spanjaarden. Er is niet veel bekend over zijn jeugd, behalve dan dat hij vanuit huis protestant was en zijn leven een onverwachte wending kreeg toen zijn neef Rene van Chalon in 1544 werd neergeschoten. Van Chalon was graaf van Nassau en prins van Oranje, maar had geen erfgenamen. Willem kreeg de volledige erfenis, onder de voorwaarde dat hij katholiek zou worden opgevoed. Op zijn elfde vertrok Willem naar Nederland. En zo was de kleine Willem ineens de katholieke prins van Oranje.

Pronkstukken en kinderspeurtocht

Absolute pronkstukken in de tentoonstelling zijn onder andere nagemaakte kostuums van Willem en Anna, een eeuwenoude versie van het Wilhelmus en een bevelhebbersstaf die buit werd gemaakt door de Spanjaarden en voor het eerst weer in Nederland te zien is. Ook zijn Anna en Willem weer samen: hun portretten hangen sinds lange tijd voor even bij elkaar. Leuk: voor kinderen tot twaalf jaar is er een gratis speurtocht. Volg Willems mopshondje Pompey en ga op avontuur door de tentoonstelling!

Was Willem van Oranje populair bij de vrouwen?

De Vader des Vaderlands had maar liefst vier vrouwen en werd zestien keer vader, waarvaan één kind een bastaardzoon uit een ongehuwde relatie was. We kunnen dus wel zeggen dat Willem populair was bij de vrouwen, maar dat zou iets te simpel zijn. In die tijd ging trouwen er namelijk anders aan toe. Er wordt gedacht dat het huwelijk met zijn eerste vrouw Anna van Buren (ook wel Anna van Egmond) een echt goed huwelijk was, gezien de brieven die ze aan elkaar schreven. Tragisch genoeg stierf Anna na zeven jaar huwelijk. De huwelijken daarna kwamen vooral uit politieke overwegingen tot stand; het was een manier om te netwerken en vertrouwen te kweken. Na zijn eerste vrouw had hij een korte relatie met Eva Elincx en trouwde hij met Anna van Saksen, Charlotte de Bourbon en Louise de Coligny. Zijn laatste vrouw, Louise, was het minst geliefd omdat ze Frans was - in die tijd wantrouwden veel Nederlanders de Fransen.

Bezoek Willem in Nationaal Militair Museum

  • De Tentoonstelling Willem is tot en met 28 oktober 2018 te zien in het NMM;
  • Buiten de landelijke schoolvakanties is het NMM van dinsdag tot en met zondag geopend 10:00 uur tot 17:00 uur;
  • Volwassenen betalen € 14,- per persoon, kinderen vanaf vier tot en met twaalf jaar betalen € 7,- per persoon. Kinderen tot en met drie jaar hebben gratis toegang tot het museum.
Ook interessant: bezoek de plek waar Willem van Oranje zijn laatste adem liet. In Museum Prinsenhof Delft staan de kogelgaten nog in de muur.
Foto 2. Bekijk kostuums van Anna en Willem. Leuk detail: de kostuums zijn van papier gemaakt door Isabelle de Borchgrave. Foto: Nationaal Militair Museum © Anne Reitsma.
Foto 3. Bewonder een eeuwenoude versie van het Wilhelmus. Foto: Nationaal Militair Museum © Anne Reitsma.

Laatst gewijzigd: 2018-06-05 09:55:35 · Gepubliceerd: 2018-05-24 10:19:05 - 1057