Brr... in The Amsterdam Dungeon komen de Galgenvelden tot leven

The Amsterdam Dungeon |  deel via WhatsApp | door

Beleef huiveringwekkende Amsterdamse verhalen in Forest of the Dead

17 juni 2018 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Het is nu misschien moeilijk voor te stellen, maar vroeger was het Galgenveld van Amsterdam een toeristische trekpleister. Op deze plek - nu Amsterdam Noord - werden moordenaars, dieven en andere criminelen geëxecuteerd en tentoongesteld aan het volk. Een waarschuwing: als je de fout in gaat, kan dit dus ook met jóu gebeuren. Deze bizarre en lugubere periode uit de Amsterdamse historie komt tot leven in Forest of the Dead in The Amsterdam Dungeon. Durf jij het aan?

Foto 1. Durf jij het aan? Foto: The Amsterdam Dungeon.

Forest of the Dead: geschiedenis komt tot leven

Rond 1795 was de overkant van het IJ the place to be: hier verzamelden toeristen en Amsterdammers zich massaal om getuige te zijn van het vreselijke lot van anderen. Een rechtszaak was toentertijd namelijk geen succes zonder een bungelend lijk. Als iemand aan de galg stierf, was dat een hele happening waar mensen naar kwamen kijken. De overledenen hingen inclusief accessoire aan de galg, waaraan je kon zien wat de daad was die deze straf had veroorzaakt. Had je bijvoorbeeld iemand neergestoken? Dan hing het mes naast je aan de galg als bewijs. En om het allemaal nog wreder te maken, werden de criminelen in de aanloop naar de galg over de grond naar het IJ gesleept, vastgebonden aan de staart van een paard. Niet iedereen kwam op deze manier aan zijn einde: de mensen die de strop kregen waren vaak arm, want rijke criminelen kochten gewoon stiekem de rechter achter de schermen om. Bizar om je nu in te denken, maar dit was vroeger de realiteit in onze hoofdstad. Dit stukje geschiedenis is de inspiratie voor de nieuwe beleving in The Amsterdam Dungeon: Forest of the Dead.

Hoe eng is The Amsterdam Dungeon?

De verhalen waar de shows van The Amsterdam Dungeon op gebaseerd zijn, zijn niet de vrolijkste. Je kunt je dus ook wel voorstellen dat zo'n walkthrough behoorlijk spannend is. Er lopen acteurs rond, je loopt door complete decors heen en onderweg kom je griezelige special effects tegen. Behoorlijk wat schrikmomenten dus! Adviesleeftijd voor Forest of the Dead is dertien jaar.

Het verhaal van Elsje Christiaens

Een van de bekendste veroordelingen op de Galgenvelden was de achttienjarige Elsje Christiaens. Elsje was een Deense dienstbode die na een ruzie haar huisbazin met een bijl vermoordde. Elsje werd op de Dam gewurgd, waarna haar lichaam werd overgebracht naar het galgenveld. Terwijl ze bungelde aan een paal, de bewuste bijl bungelend naast haar, werd ze getekend door Rembrandt. Ja; Rembrandt van Rijn. Hierdoor leefde haar verhaal voort. Ook Elsje is onderdeel van Forest of the Dead, waar deze lugubere verhalen tot leven komen.

The Amsterdam Dungeon

The Amsterdam Dungeon is dagelijks geopend. Om de tien minuten wordt er een tour gestart. Onderweg kom je acteurs, special effects en huiveringwekkende decors tegen, waardoor het lijkt alsof je zelf deel uitmaakt van de duistere geschiedenis van Amsterdam.
Foto 2. Armen verloren een rechtszaak, armen kochten de boel vaak om. Foto: The Amsterdam Dungeon.
Foto 3. Brr... aan de galg ging vaak een hoop gemartel vooraf. Foto: The Amsterdam Dungeon.
Foto 4. Beleef Forest of the Dead alsof je zelf teruggaat in de tijd! Foto: The Amsterdam Dungeon.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 12:01:46 · Gepubliceerd: 2018-06-14 17:27:39 - 3493