Open Tuinendag 2018: kijk achter de poorten van Utrechtse tuinen

Open Tuinendag Utrecht 2018 |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Ga op ontdekkingsreis door tuinen in hartje Utrecht

25 juni 2018 Natuur Utrecht, Utrecht Groene oases, midden in de stad! Tijdens de Open Tuinendag 2018 in Utrecht op 30 juni openen prachtige stadstuinen hun poorten voor bezoekers. Op deze dag kun je verborgen hofjes, vijvertuinen en enorme tuinen met verrassende staaltjes tuinarchitectuur exclusief bewonderen. Maar liefst vijftig tuinen doen mee!

Foto 1. Neem een kijkje in fraaie Utrechtse stadstuinen, zoals de tuin van Zuylenspiegel. Foto: Open Tuinendag Utrecht

Verborgen achter gevels en poorten

Ruim vijftig groene parels in de historische binnenstad van Utrecht doen mee met de vijfde Open Tuinendag op zaterdag 30 juni. Tuinen die normaal gesproken verborgen blijven achter gevels en poorten. Er doen grote tuinen van instellingen en pandhoven mee, maar ook kleine tuinen van particulieren en verborgen hofjes. Dit jaar staan er ook een aantal nieuwe tuinen in de lijst, zoals de vier tuinen achter de monumentale panden van Maliebaan 12 tot en met 18. Deze tuinen lopen in elkaar over, maar verschillen toch enorm van elkaar. Zo is de ene tuin strak en modern, terwijl de volgende tuin een typische landschapstuin is met glooiingen. Maar ook de tuin van Grand Hotel Karel V en de Clarenburgtuin zijn de moeite waard!

Er een afwisselend dagje uit van maken? Bekijk wat er te doen is in Utrecht.

Extra activiteiten

In diverse tuinen staan extra activiteiten op het programma. Zo kun je in Pandhof Sinte Marie, Huize Molenaar aan Korte Nieuwstraat 6 en bij Hofpoort 3 een rondleiding volgen door de tuin. In Grand Hotel Karel V, Achter Clarenburg 6, Kromme Nieuwegracht 36, Maliesingel 28, Nieuwegracht 61 en Springweg 402-492 zijn prachtige exposities te bewonderen. Tussen 11:00 uur en 12:00 uur is het verzamelen geblazen bij de Domtoren. Dan geeft de stadsbeiaardier een showtje weg op het carillon van de Domtoren. Op nog veel meer locaties is een vrolijke noot te vinden, maar ook heerlijke versnaperingen of een lekker bakkie koffie wordt je geregeld aangeboden. Sla Nieuwegracht 61, het Sint Bonifaciushuis, in ieder geval niet over. Hier kun je met een telescoop in een oude waterput kijken of hier zelfs in afdalen! En plantlovers zitten goed aan Van Asch van Wijckskade 28-30, waar een heuse stekjesmarkt is te vinden.

Hoe doe je mee?

Met een passe-partout kun je alle tuinen bewonderen tussen 10:00 uur en 17:00 uur. Dit toegangsbewijs bevat meteen een programmaboekje en een handige plattegrond met looproute. Voor € 12,50 haal je een passe-partout op bij VVV-Utrecht op het Domplein of bestel je 'm online. Op zaterdag 30 juni zelf kun je ook passe-partouts kopen bij Grand Hotel Karel V, ingang Springweg tegenover Springhavertheater en Museum Catharijneconvent aan de Lange Nieuwstraat. Deze drie locaties zijn ook meteen de startpunten van de looproute. Kinderen tot en met zes jaar mogen gratis mee en kinderen van zeven tot en met twaalf jaar betalen € 7,50.

Gratis fietstocht

Tip! Ontdek de tuinen met de gratis fietstocht tussen 10:00 uur en 14:00 uur. Deze begint bij de Kruidentuin van Natuurcentrum De Maashorst. Hier staat een tuinman klaar voor al je vragen over de tuin. Via een mooie route fiets je naar het Museum voor Religieuze Kunst, dat gesloten is voor verbouwing maar op zondag 30 juni exclusief de tuindeuren openzet. Vrijwilligers van het museum leiden je rond tussen al het bijzondere kruid in de tuin. De tocht wordt vervolgd naar de Hof van de Toekomst, waar je ook van harte welkom bent om een kijkje te nemen. Via een mooie route fiets je weer terug naar het natuurcentrum. De afstand bedraagt circa twintig kilometer.
Foto 2. Bekijk de tuin van bastion Sterrenburg op de Open Tuinendag. Foto: Open Tuinendag Utrecht

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-06-25 12:10:56 · Gepubliceerd: 25 juni 2018 - 457