Toverachtige tuinen

Geniet van prachtige flora en fauna in een tuin

Tuinen in Nederland   Redactioneel door
Foto 1. Geniet van de natuur in een botanische tuin. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

22 september 2020 Natuur Landelijk De natuur is elke dag weer anders. Prachtig vol en groen in de lente, en warm rood in de herfst. Want wanneer de lucht grauw kleurt, trekt de natuur het herfstkleed aan. Ontdek deze veranderingen eens niet in een bos of park, maar in een tuin. Niet de achtertuin van je buren, maar een botanische tuin, theetuin of wereldtuin!

Tuinen en dieren

Flora en fauna zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel uitstapjes combineren dan ook prachtige tuinen met bijzondere dieren. Een wandeling door de Wereldtuinen Mondo Verde is een hele ontdekkingsreis. Vergeet het vliegtuig: hier bezoek je de mooiste plekjes van de wereld in één dag! Reis door het tropisch regenwoud, bewonder de Trevi-fontein in Rome en dwaal door de Portugese paleistuinen. Onder het dak van De Orchideeën Hoeve groeien en bloeien drieduizend orchideeën. Loop door de verschillende tropische tuinen en bezoek ook de Vlinder Vallei.

Tuinen en wetenschap

Vroeger werden botanische tuinen alleen voor de wetenschap gebruikt, nu trekken deze plantentuinen ook veel dagtoeristen. De tuin die je zeker niet mag missen is de botanische tuinen van Universiteit Utrecht. Midden in de studentikoze Uithof waait ineens een serene rust. Vogeltjes fluiten je tegemoet en de geur van bloemen en planten dringt de neus binnen. De hortus die ook zeker een bezoekje waard is, is Hortus Botanicus Amsterdam. De tuin is opgericht in 1638, toen Amsterdam net een pestepidemie achter de rug had. Deze tuin heeft de prachtige Victoria Amazonica waterlelie in haar bezit. Eens in het jaar bloeit deze plant twee dagen lang! Bekijk meer tips voor botanische tuinen.

Tuinen en thee

Sommige tuinen zijn zo indrukwekkend dat je er even van moet bijkomen met een kopje thee of koffie. De Millinger Theetuin betekent in alle rust genieten van een prachtige exotische natuur onder het genot van een hapje of drankje. Mediterrane palmen, bananen en vijgen en allerlei soorten planten laten je even vergeten dat je in Nederland bent. Heerlijk ontspannen doe je aan het Marokkaanse pleintje met waterpartij. De schoonheden uit de tuinen wil je eigenlijk gewoon mee naar huis nemen. Dat kan in Pluktuin Sprankenhof. Maak een rondje door de prachtige tuin en pluk al het fruit dat je lekker vindt: voor in de fruitschaal of om lekker op te peuzelen met een drankje in de pluktuin. Nog meer thee vind je in Liefhebberij De Hooiberg. De hele tuin is omgetoverd tot een vlindertuin.

Meer toverachtige tuinen

Wat is een botanische tuin eigenlijk? De redactie van DagjeWeg.NL bracht een bezoek aan de Hortus botanicus Leiden. Lees de reportage!
Foto 2. Hortus botanicus Leiden. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2020-09-29 10:27:07 · Gepubliceerd: 2010-09-21 15:20:12 - 17498