Theaterstuk Het Pauperparadijs is terug in Carré

De paupers van Veenhuizen staan opnieuw op de planken

Nieuws door
Foto 1. Scène uit theaterspektakel Het Pauperparadijs. Foto: Theatervoorstelling Het Pauperparadijs

archief oud artikel 4 juli 2018 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Het leek een goed idee, maar de werkelijkheid bleek anders. Vanuit de armoede elders in het land kregen paupers uit de stad en wezen uit het hele land een plek in Drenthe, waar ze werk en onderdak vonden. Maar zonder vrijheid en eigenwaarde. Het boek Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen vertelt over deze sombere geschiedenis, net zoals het theaterstuk Het Pauperparadijs. Dit bijzondere stuk is vanaf 4 juli tot en met 5 augustus te zien in Carré Amsterdam.

Naar het gesticht

Van het boek Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen zijn meer dan 300.000 exemplaren verkocht. De boeiende geschiedenis van haar betovergrootouders werd in 2016 vertaald naar een theaterstuk. In hetzelfde jaar en het jaar daarop was het theaterstuk te zien op de binnenplaats van het Gevangenismuseum Veenhuizen: een van de gestichten uit het verhaal waar sloebers en wezen werden opgevoed tot zelfstandigen. Met succes, want alle voorstellingen waren binnen no time uitverkocht en meer dan 100.000 mensen zagen de voorstelling. Van 4 tot en met 5 augustus is het theaterstuk terug op een andere locatie: in het prestigieuze Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Het verhaal - door Suzanna Jansen

Het was zondagmiddag toen schrijfster Suzanna Jansen op de zolder van haar ouders een een bidprentje vond met de naam van haar overgrootmoeder erop. Als geboorteplaats van deze Helena Gijben stond er: Norg, bij Assen. Deze mysterieuze geboorteplaats prikkelde de nieuwsgierigheid van journaliste Suzanna. Ze ontdekte dat opoe Helena ter wereld was gekomen in bedelaarskolonie Veenhuizen. Een familiegeschiedenis, die tot de dag van vandaag invloed had, ontrafelde zich. Een verhaal wat duidelijk maakt dat de gedachte 'als je als dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje' generaties lang doorwerkt.

Theatervoorstelling Het Pauperparadijs

In Het Pauperparadijs staat het verhaal van Teunis (gespeeld door Bart Rijnink) en Cato (Lottie Hellingman) centraal - Cato is de moeder van Helena Gijben. Teunis is een wees, die vanuit het Aalmoezeniersweeshuis in Amsterdam op een boot naar Veenhuizen wordt gezet. In Veenhuizen valt Teunis voor bewakersdochter Cato en ondanks het standverschil weten ze samen Veenhuizen te verlaten. Maar na niet al te lange tijd keren ze uit noodzaak terug naar de kolonie. In het theaterstuk bakkeleien prins Willem en generaal Johannes van den Bosch, de initiatiefnemers van de kolonie, over de hoofden van de arme paupers.

Goed om te weten:

  • Wat? Theaterstuk Het Pauperparadijs;
  • Waar? In het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam;
  • Wanneer? Het theaterstuk is te zien van 4 juli tot en met 5 augustus 2018;
  • Hoe duur? Een toegangskaartje verschilt van prijs, afhankelijk van de gekozen rang. De goedkoopste rang kost € 15,- en de duurste € 60,-.
Foto 2. Scène uit theaterspektakel Het Pauperparadijs. Foto: Theatervoorstelling Het Pauperparadijs
Foto 3. Scène uit theaterspektakel Het Pauperparadijs. Foto: Theatervoorstelling Het Pauperparadijs
Foto 4. Scène uit theaterspektakel Het Pauperparadijs. Foto: Theatervoorstelling Het Pauperparadijs

Laatst gewijzigd: 2018-07-06 16:10:35 · Gepubliceerd: 4 juli 2018 - 900