1

Gevaarlijk gif gestolen uit museum in Leiden

Museum Boerhaave: wetenschappelijke schatkamer van Nederland

Rijksmuseum Boerhaave Nieuws door
Foto 1. Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Foto: Rijksmuseum Boerhaave

archief oud artikel 4 juli 2018 Opmerkelijk Leiden, Zuid-Holland Bij een inbraak in de nacht van 3 op 4 juli 2018 is zeer gevaarlijk gif gestolen uit Rijksmuseum Boerhaave, een wetenschappelijk museum in Leiden. Het gaat om gif dat indianenstammen in Zuid-Amerika gebruiken als pijlgif bij de jacht. De politie en het museum roepen mensen die het gif vinden op om het niet aan te raken.

Bijzonder gif

Het gif dat is gestolen lag in een kluis, die bij inbraak werd meegenomen. Het gaat om het zeer giftige en zelfs dodelijke Curare, dat door indianenstammen in Zuid-Amerika wordt gebruikt. Zij dopen pijlen in het gif en gebruiken deze tijdens de jacht. Het spul ziet eruit als een zwart blokje en is net iets kleiner dan een suikerklontje. Het zit in een glazen potje met rood deksel.

Geen opzet

Museumdirecteur Amito Haarhuis vertelt tegen NOS dat het gif aan het museum werd aangeboden. "We wilden het eigenlijk niet in onze collectie opnemen en het op een fatsoenlijke manier afstoten. Het lag zolang in de kluis opgeslagen zodat er geen ongelukken zouden gebeuren." Deze kluis stond weer in een depot, een aantal kilometers van het museum vandaan. Haarhuis gaat er niet vanuit dat er opzet in het spel is. "Ik kan me voorstellen dat de inbrekers het voorzien hadden op de kluis, niet wetende dat er een gif in zat." In de kluis zat namelijk naast het gif ook een klein geldbedrag. De politie en het museum roepen vinders van het gif op om het absoluut niet aan te raken en meteen contact op te nemen.

Wat is er te zien in Rijksmuseum Boerhaave?

Rijksmuseum Boerhaave is de wetenschappelijke schatkamer van Nederland. Ruim vijf eeuwen Nederlandse wetenschappelijke geschiedenis komen hier aan bod: van de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek tot de ultrasnelle en hypermoderne computer Qubit en een echt Anatomisch Theater - het enige in Nederland. Van veel wetenschappelijke uitvindingen is een replica gemaakt, waar kinderen zelf mee mogen experimenteren. Kortom, spelenderwijs leer je bij Rijksmuseum Boerhaave een heleboel!

Ga deze zomervakantie met de Dokterstas door Rijksmuseum Boerhaave. Replica's van museumstukken gaan je helpen om een patiënt van dokter Boerhaave te onderzoeken. Door vragen te beantwoorden en de replica's te gebruiken, kom je erachter wat de patiënt mankeert!
Foto 2. Rijksmuseum Boerhaave heeft een rariteitenkabinet vol 'vreemde' voorwerpen. Foto: Rijksmuseum Boerhaave

Laatst gewijzigd: 2018-07-05 15:25:20 · Gepubliceerd: 4 juli 2018 - 838