Den Helder en omgeving: dit is er te doen

De verborgen pareltjes van Den Helder

Dagje Den Helder Redactioneel door
Foto 1. Bekijk een echt marineschip van binnen in het Marinemuseum. Foto: Marinemuseum

5 augustus 2018 bijgewerkt: 6 juni 2023 Toerisme Den Helder, Noord-Holland Den Helder, de marinestad van ons land. Helemaal in het bovenste puntje van de vaste wal van Noord-Holland vind je deze stad. Veel mensen bezoeken Den Helder om er de boot naar Texel te pakken, maar Den Helder is zelf de moeite waard. DagjeWeg.NL zet op een rijtje wat je in Den Helder en omgeving kunt doen én waar je heerlijk kunt overnachten.

Een maritiem dagje uit

Zeg je Den Helder, dan zeg je Koninklijke Marine. Nederlands' maritieme haven is te vinden in dit noordelijke puntje. Dat heeft zo z'n invloed op het aanbod aan dagjes uit in Den Helder. De grootste marinebasis van Nederland heet Willemsoord, een schitterend stukje cultureel erfgoed. Willemsoord is ooit gebouwd door Napoleon en nu een bruisend rijksmonument met oude werven, leuke musea, speelparadijs, bioscoop en prachtig gerestaureerd schepen. Met sommige schepen kun je zelfs een rondvaart maken! Sluit een dagje Willemsoord af bij Kade60 Eten & Drinken, gevestigd in de voormalige ijzergieterij van Willemsoord.

Helden op zee

Op het complex van Willemsoord zijn twee musea te vinden: het Marinemuseum en het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Laatstgenoemde neemt je mee naar de wereld van helden op zee, waaronder de moedige Dorus Rijkers. Voel hoe windkracht 10 voelt, test je vaarskills op de vaarsimulator of bewonder de vele oude reddingsboten. In de maanden april tot en met oktober kun je meevaren op een echte reddingsboot door de haven, net alsof je zelf bij de KNRM zit.

Een onderzeeboot in het Marinemuseum

Het Marinemuseum gaat over de mannen en vrouwen van de Nederlandse marine. Al hun spannende verhalen hoor je hier. Heel bijzonder is onderzeeboot Tonijn, die ruim een miljoen kilo weegt. Gluur binnen in dit imposante schip en hoor over de avonturen die de 67-koppige bemanning van dit schip meemaakte. Ken je Michiel de Ruyter? Vast wel! Het brughuis van zijn oorlogsschip ligt ook op het droge in het Marinemuseum. Bovenop het brughuis zit een radarbol, die wel honderd dingen tegelijk kan traceren, tot op vierhonderd kilometer afstand.

Overnachten in Den Helder

Den Helder, of eigenlijk het op een steenworp gelegen Julianadorp, is een prima uitvalsbasis voor een relaxte vakantie. Een dagje Texel, lekker bakken aan het Noordzeestrand of een dagje tussen de beroemde bloembollenvelden: het kan allemaal. Bovendien telt Julianadorp de meeste zonuren van Nederland, dus dat is fijn! Je nacht doorbrengen kan hier:

Meer Den Helder:

  • Huur een fiets en zet koers naar vuurtoren De Lange Jaap in Huisduinen, die bij harde wind wel een meter uitzwenkt, zegt men. Of het klopt? Ontdek het zelf! Ook leuk: Fort Kijkduin in Huisduinen, dat vroeger Den Helder moest beschermen tegen gevaren van buitenaf. Hier vind je bovendien een Noordzeeaquarium met maar liefst veertien aquaria!
  • Slinger als een aapje door de bomen van klimbos De KlimVallei en breng direct ook een bezoekje aan bezoekerscentrum De Helderse Vallei, op een steenworp afstand, waar allerlei leuke activiteiten in de natuur te doen zijn;
  • Bekijk alle uitstapjes in Den Helder!
Foto 2. De enorme onderzeeboot Tonijn in het Marinemuseum. Foto: Marinemuseum
Foto 3. Ben jij net zo'n held als Dorus Rijkers? foto: Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers

Laatst gewijzigd: 2023-06-06 15:50:08 · Gepubliceerd: 5 augustus 2018 - 5200