Pas op voor Bommen Berend!

De Groningse binnenstad zit bommetjevol festiviteiten

Groningens Ontzet 2018 Nieuws door
Foto 1. Altijd een succes: de Rabenhaupt Taptoe. Foto: Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken

archief oud artikel 27 augustus 2018 Cultuur Groningen, Groningen Ooit, heel lang geleden, werd Groningen bezet door een boze bisschop. Nu, bijna 350 jaar later, wordt de stad één dag bezet door feestelijke activiteiten tijdens het Groningens Ontzet op dinsdag 28 augustus. Muziek van dweilorkesten, zang van eerstejaarsstudenten en een grootse vuurwerkshow herinneren de Grunningers aan hun overwinning. En anders doen de acteurs in de stad dat wel!

Paardenkeuring

Het grootse Groningens Ontzet, ook wel Bommen Berend genoemd, start met een concert van de stadsbeiaardier op het carillon van de prominente Martinitoren om 9:00 uur. Dan een bezoekje aan de traditionele paardenkeuring, die om 9:30 uur begint op de Ossenmarkt en dan een rondje in de draaimolen op de Grote Markt. De feestweek duurt zelf nog tot en met 30 augustus. Het Gronings Ontzet biedt vermaak voor alle leeftijden! Doe mee aan de Kinderspelen of geniet op het Hoge der A van de Ontzettende Drakenbootraces van de historische stad. En als de klok van de Martinitoren zes uur slaat, dan.... wordt de geschiedenis voor even werkelijkheid!

Moe van al die leuke dingen? Boek een hotel in Groningen en blijf een nachtje slapen!

Oudste Nederlandse concours hippique

Voor veel rijke Groninger boeren in de zeventiende en achttiende eeuw was het houden van dure renpaarden een groot liefhebberij. Daarom maken paarden tegenwoordig een belangrijk onderdeel uit van de festiviteiten tijdens Bommen Berend. 't Peerdenspul is het oudste, nog bestaande concours hippique van Nederland! De eerste keuring was maar liefst 156 jaar geleden. Na de keuring op de Ossenmarkt zijn er in het Stadspark drafwedstrijden, waar de paarden en ruiters zich kunnen bewijzen.

Bommen Berend Feest

Er is een mini-expositie te zien over de historische gebeurtenis van het Gronings Ontzet in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Ook staan hier voorstellingen van het Bommen Berend Jeugdtheater op het programma om 14:00 uur en 16:00. Een verhaal over een verboden liefde in oorlogstijd! Op het Waagplein zorgen verschillende muzikanten voor een fijn festivalsfeertje voor het Bommen Berend Festival. Ook lopen er door de stad dweilorkesten om de boel nog gezelliger te maken! 's Avonds is de Vismarkt traditioneel het toneel van de Rabenhaupt Taptoe. Voorafgaand is er nog een Groote Maaltijd. Voor iedereen die wil wordt er een traditionele hap 'zuurkool met bal' geserveerd bij diverse horecagelegenheden. Ontdek het verhaal achter dit bord met eten! Het hele spektakel eindigt met een waanzinnige vuurwerkshow in de Zuiderhaven.

Met het Gronings Ontzet vieren de Groningers dat zij in het rampjaar 1672 het beleg door de bisschop van Münster, Bernhard von Galen, hebben doorstaan. Na een beleg van amper een maand gaf de bisschop zijn troepen de opdracht om zich terug te trekken. Het Gronings Ontzet wordt ook wel Bommen Berend genoemd. Eigenlijk was dat een bijnaam van de bisschop, omdat hij veelvuldig bommen afschoot.

Wat te doen in Groningen?

Foto 2. Waanzinnige vuurwerkshow in de Zuiderhaven. Foto: Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken
Foto 3. De traditionele paardenkeuring op de Ossenmarkt.
Foto 4. Kermis! Foto: Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken

Laatst gewijzigd: 2018-08-28 14:25:38 · Gepubliceerd: 27 augustus 2018 - 738