Verken de nieuwe natuur op de Marker Wadden

Bezoek de Marker Wadden |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Hoe kom je op de Marker Wadden en wat is er te zien?

10 maart 2020 Natuur Lelystad, Flevoland Nederland is vijf eilanden rijker! In het Markermeer is een groep eilanden aangelegd om de natuur in het gebied een handje te helpen: de Marker Wadden. Vier eilanden zijn voor de vogels en op één eiland kun je sinds kort wandelen, vogels kijken en zwemmen. Benieuwd wat er te doen valt op de Marker Wadden? En hoe je er eigenlijk komt? Hier vind je alle informatie op een rijtje.

Foto 1. De Marker Wadden vanuit de lucht. Foto: John Gundlach - Flying Holland / Natuurmonumenten

Wat zijn de Marker Wadden?

Uit zand en slib uit het Markermeer zijn de Marker Wadden gemaakt; vijf natuureilanden die de natuur in het meer een handje moeten helpen. Het water van het Markermeer staat stil en is troebel door het slib. Het is de bedoeling dat dit slib achter de vijf eilanden bezinkt en het water weer helder wordt. In het heldere water voelen algen, waterplanten en waterbeestjes zich thuis en hun aanwezigheid in het water lokt vogels naar het Markermeer. Natuurmonumenten hoopt dat de Marker Wadden zorgen voor een gevarieerdere natuur, met meer vogels en vissen.

Hoe kun je de Marker Wadden bezoeken?

Het eerste en grootste eiland van de Marker Wadden is open voor publiek; de andere vier eilanden zijn gereserveerd voor de natuur. Dit eiland - het Haveneiland - is alleen per boot bereikbaar. In de natuurhaven zijn ligplaatsen, die je met de Blue Water App kunt reserveren. Bezoekers betalen een gebiedsbijdrage per persoon en liggeld voor de boot. Van half april tot medio december vaart er ook een veerboot naar het Haveneiland.

Wat is er te doen op de Marker Wadden?

Op de Marker Wadden vind je vooral heel veel rust en natuur. Op het - nu nog vrij kale - eiland vind je zo'n 12 kilometer aan wandelpaden en twee verschillende wandelroutes. Langs de wandelroutes staan vogelkijkhutten van waaruit je de vogels kunt bespieden, zonder de natuur te verstoren. Een niet te missen bouwwerk is de Steltloper. Deze uitkijktoren is 12 meter hoog en biedt een mooi uitzicht over de Marker Wadden en het Markermeer. Op het eiland is ook een zwemstrand aangelegd, waar je mag zwemmen - wel op eigen risico.

Kan ik overnachten op de Marker Wadden?

Op het eiland liggen vier duurzame huisjes van Landal Marker Wadden waar je vanaf voorjaar 2020 kunt verblijven. De huisjes zijn bedoeld voor een kort verblijf en de huuropbrengsten zijn allemaal voor de verdere natuurontwikkeling op Marker Wadden. Er komt ook een kampeerveld voor trekkerstenten. Natuurlijk kun je met een eigen boot al aanleggen bij het eiland en daar overnachten.

Foto 2. Bewonder de natuur vanaf de uitkijktoren op het grootste eiland van de Marker Wadden. Foto: Chantal Bekker /Natuurmonumenten
Foto 3. In de haven van het eiland kun je aanleggen met een eigen boot. Foto: Chantal Bekker /Natuurmonumenten

Laatst gewijzigd: 2021-03-11 12:30:25 · Gepubliceerd: 2018-09-10 16:38:51 - 19133