1

Bijzonder: ontmoet muziekmakende robots in Museum Speelklok!

Robots van over de hele wereld maken muziek in de nieuwe expo in Utrecht

Tentoonstelling Robots love Music Nieuws door
Foto 1. Ontmoet muzikale robots van over de hele wereld in Museum Speelklok. Hier zie je robot Shimon achter de marimba. Foto: DagjeWeg.NL.

archief oud artikel 20 september 2018 Opmerkelijk Utrecht, Utrecht Wie denkt dat robots niet verder komen dan 'bliep bliep, bloep bloep' heeft het mis! In Museum Speelklok zijn muzikale robots vanuit de hele wereld te vinden. Op 20 september 2018 werd de tentoonstelling Robots love Music op spectaculaire wijze geopend door - hoe kan het ook anders - robots. Topo, de huisrobot van wijlen wetenschapper Chriet Titulaer, opende de tentoonstelling samen met een vier meter hoge (!) mechanische robothand. Robot Amy was ook van de partij: een vriendelijke robot met een glimlachend gezichtje (zelfs haar oogjes knipperden) en een rood vlinderdasje voor de feestelijke aangelegenheid.

Muzikale robots in Utrecht

In de tentoonstelling ontmoet je talloze muziekrobots. Onder andere de hypermoderne Shimon, de robotcollectie van Chriet Titulaer en de eeuwenoude, levensgrote Klarinetspeler zijn tot en met 3 maart 2019 in Utrecht te bewonderen. De robots spelen viool, blokfluit, piano, trompet, harp en zelfs banjo. Je wandelt de tentoonstelling binnen door een gigantisch hart en dat is geen toeval. Met de robo-expo wil Museum Speelklok mensen uitdagen. Kan een robot jou ontroeren? En kun jij menselijke muziek van robotmuziek onderscheiden? In de tentoonstelling kun je drummen en pianospelen met robots en je eigen robotcompositie maken.

Leuk: Museum Speelklok organiseert in de stad talloze evenementen voor bij deze muzikale robot expo.

Marimba spelen met robot Shimon

Als je in het museum bent kun je niet om Shimon heen, de hypermoderne robot uit the US of A. Hij geeft tot eind november 2018 dagelijks live demonstraties. Shimon speelt namelijk marimba als een baas en is een kei in freestylen. Helemaal leuk: bezoekers krijgen ook de kans om met Shimon muziek te maken. De robot, van muzikant en professor Gil Weinberg, is een van de slimste robots van dit moment. Hij kan zelfs muzikale interacties aangaan met andere muzikanten. Hij kijkt je echt aan en registreert wat je doet. Als je improviseert, speelt Shimon lekker met je mee. Hij beweegt zelfs zijn hoofd mee op de muziek, zoals echte muzikanten doen. Dat wordt samen jammen dus!

Meer dan muziek

De expo laat meer dan muziek zien. Zo zie je een prothese robothand van een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog en een complete robotarm. Die robotarm is van Jason Barnes, een drummer uit de Verenigde Staten die door een ongeluk zijn arm verloor. Dankzij de robotprothese kan hij drummen als de beste. Hiermee laat het museum zien dat we niet bang hoeven te zijn voor robots en technologie. Al deze ontwikkelingen kunnen ons juist verder helpen en levens veranderen.

Goed om te weten

  • De tentoonstelling Robots love Music is tot en met 3 maart 2019 in Museum Speelklok te bezoeken;
  • Behalve muzikale robots heeft het museum een indrukwekkende collectie zelfspelende instrumenten. Van schattige muziekdoosjes tot gigantische draaiorgels van weleer;
  • Het museum in hartje Utrecht is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 17:00 uur. In schoolvakanties ook open op maandag;
  • Een kaartje voor volwassenen kost € 13,- en voor kinderen € 7,- per persoon. Museum Speelklok tickets met korting via DagjeWeg.NL Tickets.
Foto 2. Hoe muzikaal zijn robots? Test het zelf in Museum Speelklok. Drum samen met een robot of speel keyboard op een pianorobot. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Een eeuwenoude robot: de androïde klarinettist uit 1838. Hij speelt klarinet als een pro en buigt zelfs na elk optreden. Echter is de klarinet door de jaren heen verdwenen. Zal de robot ooit weer kunnen spelen? Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Deze gigantische mechanische hand van vier meter hoog opende met een druk op de knop de tentoonstelling in Museum Speelklok. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 5. Kan een muziekrobot jou ontroeren? Deze en andere vragen komen aan bod in de expo. Laat je mening achter! Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2018-11-01 14:59:09 · Gepubliceerd: 20 september 2018 - 2645