Beleef het verhaal van een Amerikaanse paratrooper

Oorlogsmuseum Overloon |  
Nieuws door

Zo zag je Oorlogsmuseum Overloon nog nooit

8 november 2018 Geschiedenis Overloon, Noord-Brabant 'Oorlog hoort in een museum' is het motto van Oorlogsmuseum Overloon. De vaste expositie laat zien dat meer dan vijftig miljoen mensen stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe het zover heeft kunnen komen. Maar niets maakt de verschrikking van de oorlog meer duidelijk dan het persoonlijke verhaal van iemand die het zelf heeft meegemaakt. Zoals het indringende verhaal van de Amerikaanse paratrooper Vincent J. Speranza. Tijdens het evenement Museum in het donker beleef je de Tweede Wereldoorlog door zijn ogen.

Foto 1. Je beleeft Oorlogsmuseum Overloon heel anders tijdens 'Museum in het donker'. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Samenspel tussen licht en donker

Tijdens Museum in het donker stap je een donkere wereld in. Een stem vertelt je waar je bent: midden in een gevechtsgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor je zie je opeens licht schijnen tussen enkele tentjes en een auto. Wat opzij staan mitrailleurs klaar om gebruikt te worden. Dan klinkt er het geluid van zwaar geschut en zie je lichten flitsen. En ben je even zelf een soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog, die weet dat de strijd weer losbarst.

Beleef het verhaal

De paratroepen of luchtlandingstroepen waren in de Tweede Wereldoorlog een spectaculaire militaire vernieuwing: soldaten werden met wapens en al vanuit de lucht direct gedropt in het gebied waar ze nodig waren voor een offensief. Zoals de jonge Amerikaan Vincent Speranza. Zijn belevenissen tijdens de oorlog vormen de inspiratie voor Museum in het donker. Vooral zijn belevenissen tijdens de slag om de Ardennen, waar zijn peloton dagenlang werd omsingeld door de Duitse troepen.

Je luister deze avond niet naar wat hij heeft meegemaakt, je beleeft het. Elke keer als het verhaal een wending neemt, gebeurt er iets. Het geluid van vliegtuigen die overkomen, schoten in de verte, stemmen vlakbij. De beelden, licht- en geluidseffecten en geacteerde stukken zorgen ervoor dat je even zelf op het slagveld bent. Je volgt de vertelling van gebeurtenis naar gebeurtenis, steeds op een andere plek in Oorlogsmuseum Overloon. En ja, soms krimp je even ineen als er een harde knal klinkt. Wat is dat, ben je in gevaar? Na afloop voel je van binnen wat je verstandelijk al wist: een oorlog wil je niet meemaken.

Spaghetti buffet

Bij Museum in het donker hoort een goed gevuld bord spaghetti naar authentiek Italiaans recept. Waarom? Daar kom je achter tijdens de avond. Maak de belevenis daarom compleet en start met een smakelijk Spaghetti-buffet in het museumcafé. Je kunt alleen naar dit buffet in combinatie met een bezoek aan het evenement Museum in het donker.

Goed om te weten

  • Tickets zijn alléén online verkrijgbaar in de voorverkoop; er is geen dagkassa. Op deze tickets gelden ook géén kortingen!
  • De avonden zijn op 15, 16 en 17 november en op 22, 23 en 24 november, van 19:00 uur tot 22:00 uur. Doe je mee met het spaghettibuffet, zorg dan dat je om 18:00 uur in het museumcafé bent;
  • Parkeer gratis op het parkeerterrein van het Oorlogsmuseum en volg de wegwijzers naar het museum;
  • Het verhaal speelt zich niet alleen binnen af, maar ook buiten. Kleed je dus warm aan. En hou rekening met harde geluiden.
  • Je kunt wel overdag met korting naar Oorlogsmuseum Overloon;
Foto 2. De inspiratie voor Museum in het donker is het verhaal van Amerikaanse paratrooper Vincent J. Speranza. Hier gefotografeerd tijdens een bezoek aan Oorlogsmuseum Overloon. Foto: Oorlogsmuseum Overloon
Foto 3. Een spel van licht en donker. Foto: Oorlogsmuseum Overloon
Foto 4. Een avond in een indrukwekkende omgeving. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Laatst gewijzigd: 2018-11-08 16:07:43 · Gepubliceerd: 2018-11-07 12:44:51 - 1347