1

Uren film kijken tijdens IDFA

Amsterdam staat in teken van documentaire filmfestival IDFA

Tips in Amsterdam Nieuws door
Foto 1. De documentaire 'Stranger in Paradise' maakt duidelijk hoe vluchtelingen in Europa worden opgevangen. Foto: © IDFA 2016

archief oud artikel 14 november 2018 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Even geen hapsnap internetvideo's, maar films waar je goed voor moet zitten. Van 14 november tot en met 25 november worden meer dan driehonderd documentaires vertoond tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). IDFA is een toonaangevend documentaire filmfestival dat een podium biedt aan mooie verhalen. Vergeet Hollywood en schuif aan bij films die je stof tot nadenken geven.

Filmstad Amsterdam

Twaalf dagen lang wordt onze hoofdstad overspoeld met zo'n drieduizend (inter)nationale filmproducenten en enkele honderdduizenden bezoekers. Verschillende bioscopen en theaters door heel Amsterdam vertonen meer dan driehonderd documentaires. De hoofdlocaties zijn onder andere EYE, het luxe filmtheater Pathé Tuschinski en het vlakbij gelegen Pathé De Munt. Kies vooraf welke film je bezoekt: het is jammer genoeg te veel om allemaal te bekijken.

Openingsfilm IDFA

De openingsfilm van IDFA 2018 voert de kijkers mee naar de hoofdstad van Afghanistan, Kabul. Met een camera in de hand, maar zonder al te veel apparatuur zat documentairemaker Aboozar Amini dagen in de bus door de stad. Voor Kabul City in The Wind volgde hij buschauffeur Abas, die altijd op zoek naar passagiers zijn bus door Kabul manoeuvreert. Ook de beslommeringen van de broertjes Afshin en Benjamin komen in beeld en door hen afwisselend te volgen krijgt de kijker zicht op een stad waar aanslagen nog aan de orde van de dag zijn. Je voelt de constante dreiging, waar iedereen in Kabul dagelijks mee leeft.

Series kijken op IDFA

Series, ze zijn razend populair. We kijken, kijken en blijven kijken. Geldt dat ook voor documentaires, en dan ook nog op een festival? Met de categorie Serialized experimenteert IDFA dit jaar met een selectie documentaire series. Reis mee naar een Amerikaanse middelbare school in America to Me en volg twaalf scholieren met een hele verschillende achtergrond. Betekent gelijke scholing ook gelijke kansen? Iedere leerling ervaart de schooltijd heel anders en ondanks alle goede bedoelingen blijkt ongelijkheid nog steeds te bestaan. Of bekijk de vijfdelige miniserie over de hele heroïnecyclus. Wist je dat er in de VS meer mensen sterven door een overdosis dan door een auto-ongeluk?

IDFA is er voor iedereen

Documentaires verbreden je blik op de wereld, wat het onderwerp ook is. Om het je gemakkelijk te maken heeft het IDFA de documentaires in grofweg vijftien verschillende thema's ingedeeld. Van Back to the USSR en China Today tot Family Matters en Love's an Animal, voor iedereen zit er wel iets interessants tussen. Op zondag 25 november staat IDFA Junior op het programma: een spannende dag voor kinderen en hun familie in EYE. In de ochtend kijken kinderen vanaf acht jaar naar een selectie documentaires over vastberaden kinderen. 's Middag is er een speciaal programma voor kinderen vanaf tien jaar. Na afloop van beide programma's zijn er veel hoofdpersonen en makers van de documentaires aanwezig en mag iedereen hen vragen stellen.

IDFA in het kort

  • Het Internationaal Documentary Film Festival Amsterdam vindt plaats van 14 november tot en met 25 november in verschillende bioscopen en filmtheaters in Amsterdam.
  • Met een ticket voor € 11,- heb je toegang tot één film. Mensen met een studenten-, CJP- of Stadpas betalen € 8,50 per film.
  • Meer dan vijf voorstellingen bezoeken? Schaf dan de IDFA Voordeelpas aan. Met deze pas betaal je ook € 8,50 per film.
Foto 2. Crowley, Cowboy Up. Een intiem portret over liefde, rouw en veerkracht, gezien door de ogen van een veertienjarige cowboy. Foto: © IDFA 2018
Foto 3. America to Me. Gelijke kansen voor iedereen? Deze serie volgt twaalf leerlingen op een middelbare school op de VS. Foto: © IDFA 2018

Laatst gewijzigd: 2018-11-15 10:25:17 · Gepubliceerd: 14 november 2018 - 371