1

Expositie 'We gaan naar Zandvoort' neemt je mee door de tijd

Eindig bij een prachtig panorama van het strand

Zandvoorts museum Nieuws door
Foto 1. Een momentopname uit het panorama aan het einde van de 'rit' op de tentoonstelling. Gekropt voor DagjeWeg.NL. Foto: schilderij van Stefan de Groot

archief oud artikel 13 november 2018 Cultuur Zandvoort, Noord-Holland Stap in het lekkere weer van de zomer van honderd jaar geleden en rij met de tram van Amsterdam naar Zandvoort bij de zee! Broodjes en koffie mee. Of reis je toch liever in de moderne trein? In de expositie We gaan naar Zandvoort! van het Zandvoorts Museum zie je beide reizen naast elkaar via een digitale schildertechniek. Nog nooit eerder zag je zo'n tentoonstelling!

Leuk: toen en nu vergelijken

De reis naar Zandvoort begint in Amsterdam. Op het Spui. Ook in deze tijd een prachtige plek, maar het blijft altijd leuk om het nu te vergelijken met vroeger. In dit geval 't Spui van 1904, waar mensen instappen op de beginhalte van de tram naar Scheveningen. Vastgelegd op een groot digitaal schilderij. Je ziet dit in de eerste kamer van de tentoonstelling 'We gaan naar Zandvoort!'. De digitale schilderijen hier tonen zowel de trein van tegenwoordig in Amsterdam, als de tram van zo'n honderd jaar geleden. Met die tram kwam je tot ver bij het strand, iets waar de maker van de tentoonstelling, multimedia kunstenaar Stefan de Groot, alles over weet. Hij woont in Haarlem "en als ik over de Zuiderbaan naar Zandvoort fiets, dan rij ik over de oude trambaan", vertelt hij.

Langs de Haarlemmertrekvaart

Op de tentoonstelling in het Zandvoorts Museum gaat de reis verder door een lange gang, die is veranderd in de reis langs de Haarlemmertrekvaart. Aan de ene kant zie je de tram en zijn haltes, aan de andere kant de trein. Ook hier vastgelegd in mooie digitale tekeningen. "De trein rijdt nog steeds dezelfde route die de tram ooit reed", vertelt De Groot. "Het is en blijft de weg van Amsterdam naar Haarlem. Ooit trokken hier paarden de trekschuiten. Je ziet het niet in dit deel van de tentoonstelling, maar wel in de documentaires die je in de verschillende kamers kunt bekijken." Erg leuk: onder de routes zie je ook de mode van vroeger en nu. Daar is wel héél erg veel in veranderd!

'We Gaan Naar Zandvoort! Teaser Trailer from Stefan de Groot on Vimeo.

Digitaal verhaal

De Groot wilde al langer meer doen met de mogelijkheden van digitaal tekenen en schilderen. Na een gesprek met Hilly Jansen van het Zandvoorts Museum kwamen ze uit op het idee van de tram- en treinreis naar het strand. De Groot: "Ik heb gewerkt op 't Spui, waar de tram vroeger begon. En ik rij Haarlem vaak binnen door de Amsterdamse Poort, waar ook de tram door kwam. Uitzoeken hoe alles vroeger was, was veel werk, maar ook heel interessant. En heel erg leuk." Dat plezier zie je terug in alle verschillende onderdelen van de expositie, van de mooie platen tot de documentaires. Een verhaal verteld met digitale kunst.

Indrukwekkend panorama

De reis naar Zandvoort eindigt uiteraard aan het strand, het doel van al die mensen die ooit op de tram stapten en nu in de trein. Daar wacht je een geweldig en levensgroot panorama, dat ook nog eens voor je ogen verandert. Hier heeft de kunstenaar de extra mogelijkheden van digitaal schilderen uitgebreid gebruikt. De Groot: "Ik schilder op de iPad zoals ik dat vroeger ook deed op canvas. Ik zet mijn schilderij op dezelfde manier op en werk het steeds verder uit. Dat slaat de iPad allemaal op, zodat je later het ontstaan van je schilderij kunt bekijken. Als een soort film. Ik heb daar mee gespeeld met het panorama, door het schilderij te laten veranderen in de tijd."

Het resultaat is een mooie, impressionistische animatie. Je ziet een sereen leeg strand aan de zee dat steeds voller raakt met mensen. Achter de duinen rijzen langzaam de fraaie hotels en huizen op uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Om weer verdwijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog, als ze plaats maken voor grauwe bunkers. Het slot is een indrukwekkende zonsondergang. Ook op deze tentoonstelling maak je een reis naar een prachtige bestemming!

Ook leuk:

Foto 2. Het Spui Amsterdam in 1904: startpunt van de tram naar Zandvoort. Gekropt voor DagjeWeg.NL. Foto: schilderij van Stefan de Groot
Foto 3. Het treinstation in Haarlem. Gekropt voor DagjeWeg.NL. Foto: schilderij van Stefan de Groot
Foto 4. De tram reed helemaal door naar Zandvoort. Gekropt voor DagjeWeg.NL. Foto: schilderij van Stefan de Groot

Laatst gewijzigd: 2018-11-16 14:08:23 · Gepubliceerd: 13 november 2018 - 1293