Start je kerst met A Festival of Lessons and Carols

Geniet van het beroemde Roder Meisjeskoor

De Edesche Concertzaal Interview door
Foto 1. Sonja de Vries. Foto: Sjaak Verboom

archief oud artikel 31 oktober 2018 Cultuur Ede, Gelderland Beleef het kerstfeest in traditioneel Engelse stijl. Het beroemde Roder Meisjeskoor, met Sietze de Vries aan het orgel, zingt de mooiste kerstliederen, afgewisseld met negen traditionele Advents- en Kerstlezingen. Al bijna twintig jaar draagt het Roder meisjeskoor deze traditie van 'A Festival of Lessons and Carols' uit in Nederland. Natuurlijk ben je van harte uitgenodigd om ook een couplet van een carol of hymne mee te zingen. Begin je Kerst in de Edesche Concertzaal!

Alweer tien jaar leidt de Zuid-Afrikaanse Sonja de Vries het Roder Meisjeskoor (oftewel de Roden Girl Choristers). Werken met de 28 meiden is intensief, maar ook zeer bevredigend, vertelt de dirigente. “Er is niets mooier dan dat je met elkaar de muziek heel intens beleeft en uitvoert. Het publiek merkt dat ook gelijk.”

Hoor het prachtige A Festival of Lessons and Carols door het Roder Meisjeskoor helemaal in stijl: in de Edesche Concertzaal. Want deze concertzaal bevindt zich in een mooie kerk, met een prachtig orgel.

Topsport

Sonja de Vries werkt sinds 2008 als artistiek leider van de Roden Girl Choristers. Ze maakt de jaarlijkse programmering, werft nieuwe leden, stuurt het grote team van meewerkende ouders aan en geeft zangles aan de meisjes. Alle koorleden krijgen elke week individueel les. Sonja heeft zestien meisjes onder haar hoede, de overigen krijgen les van twee collega's. Het koor repeteert tweemaal per week, met nog een extra repetitie voor de Roden Girl Voices, de oudste meisjes uit het koor, die samen extra uitdagende werken instuderen. Het is een drukke job, ook voor de meisjes zelf, vertelt Sonja. “Het is topsport. De meisjes en hun ouders moeten er veel voor over hebben. Het is dan ook niet voor iedereen. Maar: tachtig procent van de meisjes die eraan beginnen, raakt door het 'virus' besmet. Ze snappen waar ze zich zo hard voor inzetten.”

Mooi koorland

Sonja heeft zelf een achtergrond als pianiste en organiste. Ze studeerde beide instrumenten aan de universiteiten van Zuid-Afrika en Stellenbosch. Daar was ze ook actief betrokken bij het nationale jeugdkoor Pro Cantu. Het laatste restje van haar opleiding genoot ze in Groningen. Sonja komt uit een muzikaal gezin. “Mijn oma had concertpianiste willen worden, maar dat lag binnen de kringen waarin ze opgroeide lastig. Ze heeft wel haar hele leven met plezier piano gespeeld. Tot mijn negende kreeg ik pianoles van haar. Mijn moeder heeft ook altijd piano gespeeld.”

Haar grootouders emigreerden in de jaren vijftig van de vorige eeuw samen met haar toen nog jonge ouders naar Zuid-Afrika. Sonja genoot van haar jeugd. “Het is een fantastisch land. Je hebt de ruimte, het weer is mooi en veel speelt zich buiten af. Het is natuurlijk wel een land waar veel oneerlijk verdeeld is. Ik had het geluk dat ik kon studeren.” Zuid-Afrika is een “mooi koorland”, vindt Sonja. “Het schoolsysteem is vergelijkbaar met dat in Engeland. Elke school heeft een koor en een orkest. Alle scholieren hebben de gelegenheid om op niveau in een koor te zingen.”

Dirigeren

Sonja kwam op haar 23ste naar Nederland en daar verschoof haar focus langzaam van het orgel en de piano naar het dirigeren. Inmiddels is dat haar grootste liefde. “Wat me enorm aanspreekt, is het communiceren met kinderen. Dirigeren is communiceren. En niet alleen met je handen; kinderen spiegelen ook je lichaamshouding, ademhaling, mimiek en intentie. Soms heb je het gevoel dat ze aan je vingerpunten vastzitten. Er is niets mooier dan dat je met elkaar de muziek heel intens beleeft en uitvoert. Het publiek merkt dat ook gelijk.”

Anglicaans

Het repertoire en de zangstijl van de Roden Girl Choristers zijn sterk verankerd in de anglicaanse koortraditie. Dat uit zich op meerdere manieren. “Allereerst is er die typisch heldere, stralende klank van anglicaanse jongens- en meisjeskoren”, zegt Sonja. “Verder in het idealisme: dat je met jonge mensen op hoog niveau wilt musiceren. Kinderen hoeven geen kinderliedjes te zingen, ze kunnen volwaardige werken aan.” De derde anglicaanse karaktertrek van de Roden Girl Choristers is de discipline die het koor uitstraalt. “Niet dat het er bij ons nu zo streng aan toegaat”, zegt Sonja, “maar de dingen gebeuren met een bepaalde vanzelfsprekendheid. Het koor straalt rust uit. Die groepsdynamiek komt de kwaliteit ten goede. Ons motto drukt het mooi uit: where friends commit to quality.”

Samenzang

In de Edesche Concertzaal laat het meisjeskoor zich van haar meest anglicaanse kant zien met een traditioneel 'Festival of Lessons and Carols'. Daarin worden negen Bijbellezingen – van de zondeval tot het kerstverhaal – afgewisseld met bijpassende muziek. Sonja heeft nog geen concreet repertoire uitgezocht – een beetje gek om je midden in de zomerhitte met kerst bezig te houden – maar een paar bekende samenzangliederen kan ze alvast beloven. “Ook zingen we ongetwijfeld een paar stukken van David Willcocks, die heel veel carols gearrangeerd heeft. Verder probeer ik meiden die wat meer uitdaging aankunnen ruim baan te geven. Ik denk dat de Roden Girl Voices ook zeker één of twee stukken voor hun rekening zullen nemen.”

Het koor verzorgt ieder jaar in december een paar keer een 'Festival of Lessons and Carols' en geeft daarnaast een paar 'gewone' kerstconcerten. “De festivals doe ik het liefst”, zegt Sonja. “Zo giet je het kerstverhaal in een liturgie. Dat maakt het nog veel mooier.”

Bestel tickets voor dit concert en andere op de Concertagenda van de Edesche Concertzaal.
Foto 2. Twee leden van het Roter Meisjeskoor in actie tijdens een concert. Foto: Roter Meisjeskoor
Foto 3. Het Roter Meisjeskoor met links achter Sonja de Vries. Foto: Roter Meisjeskoor

Laatst gewijzigd: 2018-11-26 16:27:58 · Gepubliceerd: 2018-11-14 10:29:45 - 252

Activiteiten Edesche Concertzaal

Binnen enkele weken te bezoeken

Pianokwartet Corneille - Brahms' Eerste Pianokwartet - Kamermuziek


Reis met Pianokwartet Corneille mee naar het Wenen van Mozart, Brahms en Mahler. In deze stad werd het pianokwartet zo'n beetje uitgevonden. Mozart was op het toppunt van zijn roem toen hij zijn...

Josef Spacek (viool) & Dmytro Choni (piano) - Beethoven, Schumann, Prokofjev


De getalenteerde Tsjechische violist Josef Spacek, bekend van zijn optredens bij grote Nederlandse symfonieorkesten zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest, vormt voor het eerst een duo met onze...

Boris Giltburg - Chopin, Tsjaikovski, Medtner - Wereldpianisten


"Sensitief en virtuoos", meer woorden heeft de Volkskrant niet nodig om het fabuleuze spel van Boris Giltburg samen te vatten. Aan de Bösendorfer Imperial voert hij je mee door Chopins sfeervolle...

Later dit jaar

Julian Steckel (cello) en Dmytro Choni (piano) - Beethoven, Franck, Debussy - Artist in residence

 
Duik in de fascinerende wereld van de cello met cellist Julian Steckel! Wat maakt dit instrument zo geliefd bij velen? Is het de warme, sonore klank of is het de manier waarop getalenteerde...