Duizenden kaarsjes branden in Gouda

63e editie van een bijzonder sfeervolle traditie: Gouda bij Kaarslicht

Gouda bij Kaarslicht 2018 Nieuws door
Foto 1. Gouda bij Kaarslicht: een prachtig plaatje! Foto: Hedwig Schipperheijn

archief oud artikel 11 december 2018 Cultuur Gouda, Zuid-Holland Geen lantaarn, lamp of lichtje, maar slechts flakkerende kaarsjes verlichten het stadhuis en de Markt in Gouda. Tijdens Gouda bij Kaarslicht op 14 december is het alsof je terug gaat in de tijd. In het schijnsel van duizenden kaarsjes zingen duizenden stemmen kerstliederen en leest de burgemeester het kerstverhaal voor.

Als de grote kerstboom wordt verlicht

Gouda bij Kaarslicht is een bijzondere traditie die al tientallen jaren meegaat. Dit jaar viert de stad de 63e editie van het winterse evenement, wat aan sfeer nog niets heeft ingeleverd. Hoogtepunt van de dag, en het begin van de traditie, is het verlichten van de enorme kerstboom die voor het middeleeuwse stadhuis staat. Ieder jaar krijgt de stad een kerstboom van de Noorse zusterstad Kongsberg; en dat is beslist geen kleintje! De boom is meestal tussen de 20 en 30 meter lang. Vanaf 19:00 uur brandt er geen licht meer in winkels en huizen en gaan de lichtjes van de kerstboom aan. Een magisch moment! De burgemeester leest het kerstverhaal en duizenden mensen zingen mee met de kerstliedjes. Alleen kaarsen verlichten dan de Goudse binnenstad; het stadhuis wordt alleen al door 1500 kaarsen verlicht. Kijk dan eens om je heen, naar alle verheugde gezichten in het zachte schijnsel van de kaarsen. Dan is in Gouda de mooiste tijd van het jaar aangebroken.

Tip: download alvast de liedteksten zodat je kunt meezingen tijdens de viering bij de boom op de Markt.

Overal muziek en concerten

Dit jaar laat de Goudse Tania Kross op de Markt van zich horen; zij zingt samen met haar band een aantal nummers bij de boom. De verrassing van het programma is dat Tania Kross ook samen met het honderdjarige koor Toonkunst zal zingen. Wat ze precies ten gehore brengen? Daarvoor moet je van 18:30 uur tot 20:00 op de Goudse Markt zijn! Maar ook al voor het donker wordt, is er van alles te zien, te horen en te beleven in Gouda. De Goudse binnenstad hult zich compleet in kerstsferen en overal klinkt muziek. De eerste noten klinken al aan het begin van de middag en in bijna alle kerken staan er concerten op het programma. Houd je van koren en klassiek? Volg dan de speciale route langs alle locaties waar je van muziek kunt genieten. Of volg de Theaterroute die voert van de Chocoladefabriek tot de verlichte schepen in de museumhaven en een havencafé! Er zijn vijf verschillende routes uitgezet, om volop van Gouda bij Kaarslicht 2018 te genieten.

Gouda bij Kaarslicht voor kinderen

Ook kinderen genieten ongetwijfeld van Gouda bij Kaarslicht. In de middag kom je op de Markt de schapenherder en de ganzenhoeder tegen met hun dieren, onder begeleiding van de hond. Achter de Waag is de levende Kerststal te vinden met Maria, Jozef en het kindje Jezus, waar kinderen zo binnen mogen lopen en de dieren aaien. Ook voor de jeugd is er een speciale themaroute uitgezet, die kinderen verrast met prachtig versierde etalages in de stijl van Anton Pieck en een feestelijke middag op het Erasmusplein. Hier kun je een kerstboom bouwen, brood bakken en chocolademelk drinken.

Inspiratie voor meer winterse uitjes? Vind ze met leuke korting op DagjeWeg.NL Tickets.
Foto 2. Gouda verlicht door duizenden kaarsen. Foto: Hedwig Schipperheijn
Foto 3. Ook de levende kerststal is weer van de partij, te vinden achter de Waag. Foto: Astrid den Haan

Laatst gewijzigd: 2018-12-11 10:49:28 · Gepubliceerd: 11 december 2018 - 873