Eerste dagje uit in 2020? Een nieuwjaarsduik natuurlijk!

Zoek een strand voor een nieuwjaarsduik |  
Redactioneel door
Foto 1. Duik 2020 in met een nieuwjaarsduik! Foto: Unox Nieuwjaarsduik © Rutger Geerling.

Gelukkig Nieuwjaar! Plons het nieuwe jaar in met een nieuwjaarsduik

30 december 2019 Cultuur Landelijk Iedereen kent de Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen, maar er zijn nog veel meer nieuwjaarsduiken in Nederland! Deze waanzinnige oer-Hollandse traditie wordt van het uiterste puntje van Limburg tot helemaal bovenin Groningen gevierd. Hieronder wat mooie duiken op een rij. Waar je ook 2020 in plonst: houd je aan de duikregels - check ze onderaan.

Nieuwjaarsduik Lemmer

LEMMER, FRIESLAND - In Friesland schrikken ze niet terug van een beetje koud water. We zijn toch niet van suiker?! Voor de achtste keer wordt op de eerste dag van het nieuwe jaar de nieuwjaarsduik in Lemmer gehouden. Op het strand van Lemmer verzamelen bikkels zich om het nieuwe jaar en het IJsselmeer in te rennen. Omrop Fryslân is er hoogstwaarschijnlijk ook bij, dus grote kans dat je plons op de gevoelige plaat wordt vastgelegd. Inschrijven start om 12:00 uur bij Beachclub Lemmer. Omkleden kan daar, of bij zwembad Ny Sudersé. Bij het zwembad kun je na de duik ook een warme douche nemen. De duik start om 13:00 uur, daarna is er warme erwtensoep en chocolademelk voor iedereen.

Waar komt de nieuwjaarsduik vandaan?

Onze gekke Hollandse traditie ontstond tijdens kerst in 1959. Toen namen Ok van Batenburg en zijn vrienden een duik in Het Lageveld, in Wierden (Overijssel). Dit beviel Ok zo goed dat hij 1 januari 1960 nog een duik nam, dit keer met zijn hele zwemvereniging. Zelfs de snert was al van de partij, dankzij de moeder van Ok. Et voilà: een traditie werd geboren and the rest is history.

Nieuwjaarsduik Zoutelande

ZOUTELANDE, ZEELAND - Niets is beter dan met jou de kou trotseren. Er zijn mensen die naar warme landen emigreren. Nou, in Nederland maken we onze borst maar wat graag nat voor een plonsje in ijskoud water! Er is op 1 januari om 12:00 uur een nieuwjaarsduik in Zoutelande. Om 12:00 uur start het ook echt, dus als je mee wilt doen is het aan te raden op tijd te komen. Mensen rennen de Westerschelde in bij Strandpaviljoen De Strandzot, waar je daarna terechtkunt om op te warmen met een lekker hapje en drankje.

Nieuwjaarsduik Egmond aan Zee

EGMOND AAN ZEE, NOORD-HOLLAND - Lekker fris het nieuwe jaar in en een goed doel steunen? Doe mee aan de nieuwjaarsduik in Egmond aan Zee. Het is zo'n beetje de grootste duik van Noord-Holland. Het geplons begon in 1982 en trekt sindsdien zo'n tweeduizend mensen per jaar. Dit jaar gaat de opbrengst van de nieuwjaarsduik naar Stichting ALS. Het begint om 13:30 uur, ter hoogte van Strandpaviljoen De Uitkijk. Geinig: hier rennen veel mensen in ludieke outfits de Noordzee in. Niet gek opkijken dus als er een koe, piraat of eenhoorn het water in springt.

Nieuwjaarsduik Arnhem

ARNHEM, GELDERLAND - Het is op 1 januari alweer de achttiende editie: de nieuwjaarsduik in Arnhem! Plons het nieuwe jaar in bij de Rijkerswoerdse Plassen. Je betaalt € 3,50 voor je duik, maar daarvan gaat een deel naar een goed doel. Dit jaar gaat de donatie naar Team Hollander, die zich met de Ropa Run inspannen tegen kanker. Je bent vanaf 11:15 uur welkom, de duik zelf begint om 12:00 uur. Wees er op tijd bij, want er is ruimte voor vierhonderd duikers. Wanneer dit aantal is bereikt, kun je niet meer meedoen. Na afloop krijg je een lekker hete kom erwtensoep om bij te komen van je ijskoude prestatie.

Nieuwjaarsduik Vught

VUGHT, NOORD-BRABANT - Het startschot van de nieuwjaarsduik in Vught luidt om 13:00 uur. Begin 2020 lekker fris met een dolle duik bij IJzeren Man. Trotseer de kou en betaal € 4,- inschrijfgeld en krijg er een Unox muts en lekker warme kop soep voor terug. Voor wie wat extra motivatie nodig heeft om het letterlijk ijskoude water te trotseren: met je deelname maak je kans op een Strandhuys cadeaubon ter waarde van € 35,-. Ook als je niet meedoet is een kijkje nemen de moeite waard. Vanaf het terras heb je uitzicht over de hele plas.

Nieuwjaarsduik Scheveningen

SCHEVENINGEN, ZUID-HOLLAND - Uiteraard is er ook weer de iconische nieuwjaarsduik in Scheveningen. Dit is de grootste nieuwjaarsduik van ons land. Plons massaal het water in aan het Scheveningse strand, ter hoogte van De Pier en het Kurhaus. Inschrijven kan ter plekke, vanaf 10:30 uur, en kost € 3,-. De opbrengsten gaan naar een goed doel. Er is een gezellige warming-up met muziek om 11:45 - een aanrader om jezelf op te peppen - en om klokslag 12:00 uur rent iedereen de zee in! Wees op tijd, want er komen letterlijk duizenden op deze duik af. Na deelname krijg je een Unox-muts, een herinneringsvaantje en een Terugblik, een speciale blik Unox erwtensoep.

Tips voor een nieuwjaarsduik

  • Smeer je vooraf in met Vaseline; het laagje vet helpt tegen de kou;
  • Eet als een atleet; oer-Hollandse kost is een perfecte maaltijd voor een topsporter;
  • Doe een warming-up en houd je lijf op temperatuur door te blijven bewegen;
  • Kleed je voor zover mogelijk lekker warm aan, ook tijdens de duik. Muts, handschoenen; de hele rataplan;
  • Niet treuzelen, maar opwarmen! Droog je na de duik zo snel mogelijk af om op temperatuur te komen;
  • Na afloop kleed je je uiteraard lekker warm aan; neem goede sokken en een extra trui of jas mee!
Foto 2. Een frisse start van het nieuwe jaar. Foto: Unox Nieuwjaarsduik © Rutger Geerling.

Laatst gewijzigd: 2022-01-03 15:28:41 · Gepubliceerd: 2018-12-28 10:05:19 - 1840