Waanders In de Broeren: boekenhemel in de Broerenkerk

Waanders In de Broeren |  
Redactioneel door
Foto 1. Rijksmonument, historische kerk, boekenwinkel, brasserie: Waanders In de Broeren is een veelzijdige hotspot in Zwolle. Foto: DagjeWeg.NL.

Waanders In de Broeren is een must tijdens een dagje Zwolle

5 januari 2019 Toerisme Zwolle, Overijssel Dit wil je niet missen tijdens een dagje Zwolle: Waanders In de Broeren. De gigantische boekenwinkel is niet alleen een walhalla voor boekenwurmen van alle leeftijden, maar ook voor andere dagjesmensen. Een mix van winkelen, historie, cultuur, toerisme én lekker eten. Waanders heeft het allemaal. Neus hier uren tussen duizenden boeken in alle soorten en maten, bewonder het prachtige kerkgebouw uit de middeleeuwen en schuif aan in de gezellige brasserie Smaak In de Broeren.

Van verlaten kerk tot culturele hotspot

Zodra je de drempel over stapt, is het duidelijk: hier ben je wel even zoet. De bijzondere kerk huisvest behalve boeken, luxe schrijfwaren, muziek, cadeautjes, souvenirs en andere hebbedingen. In het imposante kerkgebouw worden ook regelmatig lezingen en concerten gegeven én je kunt er koffiedrinken en uitgebreid eten. Dat hadden ze vast niet gedacht in 1466, bij de start van de bouw van de Broerenkerk. De Dominicanen in Zwolle rondden de bouw in 1512 af, maar kregen diezelfde eeuw - in 1580 - al met enorme tegenslag te maken. Plunderingen, beeldenstormen en uiteindelijk verval. De Dominicanen verlieten de stad en de kerk werd een verlaten oord vol vergane glorie. Het zou nog bijna een eeuw duren voor het gebouw weer werd gebruikt, dit keer door de protestanten. Sinds 1982 is de Broerenkerk in handen van gemeente Zwolle. In 2011 werd het gebouw definitief van de ondergang gered: een restauratie van twee jaar lang maakte van de kloosterkerk een multifunctionele boekenkerk. Een eigentijds concept op een bijzondere, historische locatie in het hart van de stad. Waanders In de Broeren werd geboren.

Blikvangers van de Broerenkerk

Tijdens de restauratie zijn originele schatten van de middeleeuwse Broerenkerk bewaard gebleven. Waanders In de Broeren kent meerdere historische blikvangers, die allemaal een eigen verhaal vertellen.

  • Scheuer-orgel - Niet te missen: het kostbare Scheuer-orgel boven de kinderboeken. In 1824 werd het orgel aan de kerk geschonken door de heer Pieter Queijsen (1755-1831), een rijke vrijgezel. Een absoluut pronkstuk en erg geliefd onder kenners. Ook al is het eeuwen oud, het orgel is nog in uitstekende staat en wordt regelmatig bespeeld.
  • Glas-in-loodraam - Er zijn weinig glas-in-loodramen zo gigantisch en kleurrijk als dat van Waanders In de Broeren. Het grote koorraam is gebrandschilderd door een kunstenaar uit Noorwegen, die zich liet inspireren door de rest van het kerkinterieur. Het raam is een echt glaskunstwerk en een felle blikvanger boven de brasserie.
  • Hermen - In 2010 werd tijdens een archeologisch onderzoek in Zwolle een skelet van een jongeman gevonden. Onderzoekers gaven hem de naam Hermen en concludeerden na grondig onderzoek dat hij in de vijftiende eeuw leefde en werd vermoord. In de Broerenkerk vind je een crypte met zijn restanten en op de derde verdieping is een reconstructie van Hermen te zien. Het is tot op de dag van vandaag niet duidelijk wie hij was.
  • Plafond - Tip: kijk omhoog. De best bewaarde schat van de kerk is het indrukwekkende plafond. Tijdens de restauratie van het gewelf werden in 1983 per toeval 139 schilderingen uit de zestiende eeuw ontdekt, bijna compleet intact. De eeuwenoude schilderingen van Zwolse familiewapens, religieuze scènes en figuren en prachtige bloemen zijn nog steeds goed te zien.

Meer weten? Boek een rondleiding

Waanders In de Broeren is het startpunt voor veel stadswandelingen, maar je kunt ook een tocht door de kerk zelf maken. Loop met een gids door de Broerenkerk en ontdek leuke en historische weetjes over het gebouw. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten. Je kunt ook een rondleiding door de kerk boeken in combinatie met een wandeling door het Broerenkwartier. Dan verken je eerst met een gids de directe omgeving en volg je na een koffiepauze een rondleiding door Waanders In de Broeren. Dit duurt in totaal ongeveer twee uren. Voor groepen zijn beide rondleidingen op aanvraag mogelijk. De exacte prijs per persoon hangt af van de grootte van de groep.

Foto 2. De boekenwinkel zit sinds 2013 in de oude Broerenkerk. De bouw van de kerk startte in 1466 en werd voltooid in 1512. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. De afdeling kinderboeken bevindt zich onder het Scheuer-orgel uit 1824. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Een van de blikvangers van Waanders In de Broeren is het Scheuer-orgel, gebouwd door de Zwolse orgelbouwer J.C. Scheuer. Het is nog in originele staat en wordt nog regelmatig bespeeld door organisten. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 5. De best bewaarde schat van de middeleeuwse Broerenkerk: het indrukwekkende gewelf. Tijdens de restauratie in 1983 kwamen bij verrassing 139 plafondschilderingen uit het begin van de zestiende eeuw tevoorschijn. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 6. Schuif ook aan in de brasserie, beter bekend als Smaak In de Broeren. Hier heb je goed zicht op het kleurrijke glas-in-loodraam. Het koorraam is beschilderd door de Noorse kunstenaar Kjell Nupen (1955-2014). Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2019-01-07 08:52:06 · Gepubliceerd: 2019-01-03 09:52:52 - 6229