Vakantietip: ga op speurtocht in het oude Egypte

Rijksmuseum van Oudheden |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Volg Dummie de Mummie en leer hiërogliefen lezen

17 februari 2019 Geschiedenis Leiden, Zuid-Holland Lekker knutselen en speuren tussen de mummies uit het oude Egypte, dat wordt een leuke vakantiedag! Tijdens de voorjaarsvakantie kun je je namelijk helemaal verdiepen in de geheimen en mysteries van het oude Egypte bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De activiteiten zijn van 16 februari tot en met 3 maart en staan in het teken van de expositie Goden van Egypte.

Foto 1. Speur tussen de prachtige voorwerpen uit het oude Egypte in het Rijksmuseum van Oudheden en doe de Grote Goden Quiz. Foto: Rob Overmeer

Maak je eigen godenmasker

Het is even staren als je het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden binnenstapt, want het eerste dat je ziet is een Egyptische tempel! Het is geen grote tempel, maar wel een echte en zeker 2000 jaar oud. Speciaal voor de voorjaarsvakantie staan hier een aantal knutseltafels met leuke activiteiten. Leer hiërogliefen schrijven, bouw piramides met Lego, maak een prachtige brede Egyptische kraag of knutsel je eigen godenmasker. Misschien wel een jakhals masker zoals de Egyptische god Anoebis heeft, of een valkenkop net als de god Horus.

Doe de Grote Goden Quiz

Je kunt meteen aan de slag gaan bij de knutseltafels, maar het is ook leuk om eerst inspiratie op te doen bij de expositie Goden in Egypte. Dat is namelijk superleuk met de gratis audiotour voor kinderen. Die bevat naast allerlei weetjes ook de Grote Goden Quiz. Goed opletten is een must, want de Egyptenaren hadden honderden goden. Die zijn natuurlijk niet allemaal te zien op de expositie, maar je ontdekt wel hoe de Egyptenaren de wereld zagen. Verschillen in vormen en kleur geven aan of je in hun hemel, aarde of dodenrijk loopt. Lappen tekst kom je hier niet tegen, wel leuke animatiefilmpjes. En: met een volle goden-bingokaart zijn leuke prijzen te winnen!

Volg de spannende familierondleiding

Een andere manier om de expositie 'Goden van Egypte' te ontdekken is de familierondleiding. Je ziet papyrusvellen met geheimzinnige spreuken, raadselachtige beeldjes en prachtige kisten met mummies. Je maakt samen spannende opdrachten en probeert te achterhalen wat de geheimzinnige tekens en voorwerpen betekenen. Durven jullie de weg naar de Egyptische onderwereld te verkennen? Deze rondleiding is gratis op zaterdag, zondag en woensdag, om 15:30 uur. Meld je wel snel aan, want de de rondleidingen lopen al vol.

Ook superleuk: Dummie de Mummie

Ga ook naar de vaste tentoonstelling over Egypte, want daar kun je de speurtocht van Dummie de Mummie doen! Dummie is de grappige vierduizend jaar oude mummie uit de boeken van Tosca Menten. Een gaaf speurboekje leidt je via opdrachten en puzzels naar de geheime hiërogliefencode van Dummies vader. Is het gelukt om die op te lossen, lever dan vooral je oplossing in. Dan maak je namelijk kans op een Dummie de Mummie prijzenpakket.

Kinderen vanaf vier jaar die de Dummie de Mummie speurtocht nog wat te pittig vinden, kunnen een leuke speurtocht tussen de farao's doen. Voor hen is er een boekje met een plattegrond vol nummers, waarmee ze op zoek gaan naar speciale voorwerpen in het museum. Voorwerp gevonden? Dan mag er een sticker in het boekje worden geplakt.

Meer info

Foto 2. Kinderen hebben pret voor de Egyptische tempel in het Rijksmuseum van Oudheden. Hier kun je in de voorjaarsvakantie lekker knutselen. Foto: Martijn Beekman

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2019-02-15 17:57:18 · Gepubliceerd: 2019-02-15 11:32:14 - 1516