1

Beatles, buikschuivers en provo's: terug naar the sixties!

Iconische jaren zestig komen opnieuw tot leven in Museum Lunteren

Tentoonstelling The Sixties   Nieuws door
Foto 1. Een tienerkamer uit de jaren zestig, vol echte spullen uit die tijd. Museum Lunteren neemt je in de tentoonstelling The Sixties mee terug naar toen. Foto: Museum Lunteren.

archief oud artikel 2 maart 2019 Geschiedenis Lunteren, Gelderland Brommers, Dolle Mina's, korte rokjes, goede muziek en politiek drama in overvloed. De jaren zestig zaten vol iconische momenten. In de tentoonstelling The Sixties reis je vanaf 2 maart terug naar die veelbewogen jaren. Sofia Feenstra van Museum Lunteren: "The sixties waren heel belangrijk. Voor de muziek, kunst, kleding, politiek. Er is toen zoveel gebeurd."

Beleef the sixties in vogelvlucht

Vanuit de oorlogstijd rolde Nederland de wederopbouw in, gevolgd door een iconische tijdperk voor de popcultuur en wereldpolitiek: the sixties. Feenstra maakte de veelbewogen jaren zestig zelf mee. "Het was de tijd van Elvis, Marilyn Monroe, The Beatles, The Rolling Stones. Er reden leuke busjes rond, mensen vierden liefde en vrijheid tijdens de Summer of Love. Iedereen ging helemaal los in die tijd." Het was niet alleen peace, love en understanding. De moord op Kennedy in '63, de moord op Luther King Jr. in '68, politieke strijd en talloze protesten. Ook de roerige tijden zie je in de expo terug. Op grote panelen aan de wand lees je alles over de invloed van de jaren zestig op Nederland, Europa, de VS en de hele wereld. "Er werd door jongeren tegen de gevestigde orde aangeschopt. Er was een heleboel aan de hand in de wereld."

Details uit vervlogen tijden

In Museum Lunteren dompelen bezoekers zich helemaal onder in het wel en wee van The Sixties. Draai een plaat uit die tijd op de jukebox, bewonder een sixties tienerkamer - waar de jaren zestig kleding op de grond ligt - en plof neer in een echte bioscoop om de zestiger jaren in filmvorm te beleven. Er is zelfs een echte Puch in de expo te zien, het coolste vervoersmiddel uit die tijd. Tegenhanger was de Kreidler, ook wel buikschuiver, vooral erg populair bij de nozems met hun vetkuiven. Uiterlijk en imago werden toen steeds belangrijker. "Een tijd van minirokjes, hotpants en getoupeerd haar, net als Brigitte Bardot", vertelt Feenstra. Voor mannen was lang haar een trend, iets wat je terugziet in een etalagepop die aan een bar uit die tijd hangt. De bar is speciaal voor de tentoonstelling gemaakt. "Met stoffige drankflessen, want ze komen natuurlijk uit de jaren zestig", grapt Feenstra.

Feest van herkenning

Ook voor bezoekers die niet uit die tijd komen is de expositie leuk. Feenstra vertelt: "Mijn buurvrouw is langs geweest met haar kleinkinderen, die vonden het ook hartstikke leuk. 'O, dat hebben we wel eens gehoord van onze ouders', zeggen ze dan." Voor mensen die de jaren zestig wel bewust mee hebben gemaakt, is de tentoonstelling een nostalgisch dagje uit. Bonte behangetjes, pop-art jurken, protesterende studenten op de Dam, platen van bands als Shocking Blue: het komt allemaal terug. "We noemen het zelf een feest van herkenning!"

The Sixties is tot en met 15 juni 2019 in Museum Lunteren te zien.
Foto 2. Draai een plaat uit vervlogen tijden op een echte jukebox uit the sixties. Foto: Museum Lunteren.
Foto 3. Iconische brommers uit de jaren zestig. Foto: Museum Lunteren.
Foto 4. Een barhanger uit de jaren zestig. Foto: Museum Lunteren.

Laatst gewijzigd: 2019-03-01 14:28:40 · Gepubliceerd: 2019-02-28 16:35:08 - 4564