Expo Your Voice Matters geeft vrouwen een stem

Tentoonstelling Your Voice Matters |  deel via WhatsApp | Nieuws door

De Kerk Museum Arnhem zet vrouwenrechten in spotlights

8 maart 2019 Cultuur Arnhem, Gelderland Vrouwenrechten zijn dagelijks in het nieuws, van equal pay en de strijd tegen seksuele intimidatie tot onthullingen die bekende figuren in de politiek en de entertainmentindustrie van hun voetstukken doen vallen. De tentoonstelling Your Voice Matters in De Kerk Museum Arnhem zet de positie van vrouwen van vroeger en nu in the spotlights. Twaalf kunstenaressen geven met hun kunst vrouwen overal een stem.

Foto 1. De tentoonstelling Your Voice Matters geeft vrouwen een stem en focust op vrouwenrechten wereldwijd. Foto: Museum Arnhem, Wafae Ahalouch, Silent Scream (2015).

Ode aan vrouwen wereldwijd

Leven we in de vierde feministische golf en maken we as we speak een stukje geschiedenis mee? De kunstwerken in Your Voice Matters geven hier een antwoord op. De twaalf kunstenaressen zetten allemaal op hun eigen manier bezoekers aan het denken over thema's als seksueel geweld, de rolverdeling tussen man en vrouw, uitsluiting en migratie. Zo schitteren duizenden gouden bladeren als een wolk van wijsheid in de expo. Het is het kunstwerk Tree of Guardians (2014), gemaakt door Manal AlDowayan in samenwerking met andere Saoedische vrouwen. Elk gouden blaadje staat symbool voor een geliefde vrouw uit iemands familie. Een magisch gezicht, al die gouden blaadjes die glinsteren boven je hoofd. En zo vertelt elk kunstwerk in Your Voice Matters een eigen verhaal. Ontmoet Afrikaanse heldinnen van verzet en sta stil bij Oegandese vrouwen die door geweld om het leven kwamen. Er zijn ook luchtige werken te zien, zoals die van de Hongaarse Csilla Klenyánszki. Tijdens de dutjes van haar zoontje maakte ze een fotoreeks van kunstwerken gemaakt met huishoudelijke items, om te bewijzen dat moederschap en carrière wel degelijk samengaan.

Honderd jaar vrouwenkiesrecht

De expo opent niet voor niets op 8 maart: dan is het Internationale Vrouwendag. Your Voice Matters sluit ook aan bij de landelijke herdenking van honderd jaar vrouwenkiesrecht in Nederland. Het is dit jaar een eeuw geleden dat vrouwen in Nederland voor het eerst mochten stemmen. Dankzij een jarenlange strijd van onder anderen Aletta Jacobs, stemde de Tweede Kamer op 9 mei 1919 in met een voorstel voor algemeen vrouwenkiesrecht. Hierdoor mochten Nederlandse vrouwen eindelijk stemmen. Om dit te herdenken worden er in 2019 allerlei tentoonstellingen en activiteiten rondom vrouwenrechten en het vrouwenkiesrecht georganiseerd.

Verbouwing Museum Arnhem

Het museumgebouw van Museum Arnhem wordt vernieuwd en is daarom tijdelijk gesloten. De Kerk is de tijdelijke presentatieplek voor actuele kunst. Tot eind 2020 programmeert Museum Arnhem hier tentoonstellingen en activiteiten. Lees meer over de verbouwing van Museum Arnhem.

Meer voor vrouwen

Foto 2. De Sint-Walburgiskerk is tot eind 2020 de pop-uplocatie van Museum Arnhem. Foto: Museum Arnhem © Anne ten Ham.
Foto 3. Tree of Guardians (2014), door Manal AlDowayan. Foto: De Kerk Museum Arnhem.
Foto 4. Wafae Ahalouch voor haar installatie in De Kerk. Foto: Museum Arnhem © Mirjam Westen.

Laatst gewijzigd: 2019-03-13 08:30:32 · Gepubliceerd: 2019-03-07 11:06:20 - 1206