Zie het beroemde Woudagemaal opgaan in stoom

Het oudste werkende stoomgemaal ter wereld is in bedrijf

Ir. D.F. Woudagemaal Nieuws door
Foto 1. Het Ir. D.F. Woudagemaal op stoom. Foto: Sonja Hylkema

archief oud artikel 21 februari 2022 Cultuur Lemmer, Friesland Wolken van stoom onttrekken het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer aan het zicht. Een aantal keer per jaar gaat de vlam erin en draait dit oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld als vanouds op volle toeren. Vanaf dinsdag 22 februari is het gemaal weer drie dagen in bedrijf. Bezoekers zijn op deze dagen van harte welkom om binnen in het gemaal te komen kijken én luisteren!

Het Woudagemaal in Lemmer doet deze week weer drie dagen lang zijn vertrouwde werk. Om het bedienend personeel de fijne kneepjes van het vak te leren, brengt Wetterskip Fryslân (Waterschap Friesland) het gemaal onder stoom. Samen met het Hooglandgemaal bij Stavoren zorgt het Woudagemaal ervoor dat het water in de Friese boezem - een aaneengesloten stelsel van kanalen en meren - op peil blijft. En dat opstoken is iedere keer weer een indrukwekkend schouwspel voor het publiek. Iedereen is welkom om van dinsdag 22 tot en met donderdag 24 april tussen 10:00 uur en 17:00 uur het gemaal te bezoeken en met eigen ogen te zien hoeveel kracht stoom en water kunnen leveren.

Tip: ook als het Woudagemaal niet in werking is kun je het bezoeken! Download dan de Woudagemaal 360° app, waarmee je zelf de techniek in werking zet op je telefoonscherm en in virtual reality.

Bezoekerscentrum Woudagemaal

De Friese sloten, vaarten en kanalen worden goed in de gaten gehouden. Soms moet er water in, soms moet er water uit. Sluizen, gemalen, stuwen en dijken houden het water op peil. Hoe het Woudagemaal dit precies doet en wat de historie van dit bijzondere bouwwerk is, ontdek je in het bezoekerscentrum. In een 3D-film en een interactieve expo zie je wanneer een gemaal nou echt nodig is. En hoe stoom, kracht, waterbeheer en beweging samenwerken om alle stoomgemalen aan het werk te zetten. Kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht waarin ze hoofdmachinist Jelle helpen om te zorgen dat Friesland niet onder water loopt. Weten ze het water in bedwang te houden? Dan krijgen ze een heus machinistendiploma!

UNESCO Werelderfgoed: uniek in de wereld!

Het stoomgemaal is gemaakt in 1920 en is het grootste en enige werkende stoomgemaal ter wereld. Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Let op: bestel vooraf je tickets en reserveer een tijdvak voor de draaidagen

Foto 2. Het Woudagemaal wordt aan het zicht onttrokken door stoomwolken. Foto: Sonja Hylkema / Wetterskip Fryslân
Foto 3. Indrukwekkend! Foto: Daniël Hartog

Laatst gewijzigd: 2022-02-21 09:05:53 · Gepubliceerd: 21 februari 2022 - 967