Zie het beroemde Woudagemaal opgaan in stoom

Ir. D.F. Woudagemaal | Nieuws door

Het oudste werkende stoomgemaal ter wereld is in bedrijf

11 maart 2019 Cultuur Lemmer, Friesland Wolken van stoom onttrekken het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer aan het zicht. Een aantal keer per jaar gaat de vlam erin en draait dit oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld als vanouds op volle toeren. Vanaf maandag 11 maart is het gemaal weer een aantal dagen in bedrijf. Bezoekers zijn op deze dagen van harte welkom om binnen in het gemaal te komen kijken én luisteren!

Foto 1. Het Ir. D.F. Woudagemaal op stoom. Foto: Daniël Hartog
Het Woudagemaal is het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld

Het Woudagemaal in Lemmer doet sinds maandag 11 maart weer zijn vertrouwde werk. Door de hoge waterstand en de verwachte regenval is besloten het gemaal aan te zetten, om het werk van de andere gemalen te ondersteunen. Samen met het Hooglandgemaal bij Stavoren zorgt het Woudagemaal ervoor dat het water in de Friese boezem - een aaneengesloten stelsel van kanalen en meren - op peil blijft. Op maandagochtend hebben de vrijwilligers de ketel opgestookt en zes uur later draaide het Woudagemaal. En dat is iedere keer weer een indrukwekkend schouwspel voor het publiek. Iedereen is welkom om van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 maart tussen 10:00 uur en 17:00 uur het gemaal te bezoeken. En met eigen ogen te zien hoeveel kracht stoom en water kunnen leveren.

Tip: ook als het Woudagemaal niet in werking is kun je het bezoeken! Download dan de Woudagemaal 360° app, waarmee je zelf de techniek in werking zet op je telefoonscherm.

Bezoekerscentrum Woudagemaal

De Friese sloten, vaarten en kanalen worden goed in de gaten gehouden. Soms moet er water in, soms moet er water uit. Sluizen, gemalen, stuwen en dijken houden het water op peil. Hoe het Woudagemaal dit precies doet en wat de historie van dit bijzondere bouwwerk is, ontdek je in het bezoekerscentrum. In een 3D-film en een interactieve expo zie je wanneer een gemaal nou echt nodig is. En hoe stoom, kracht, waterbeheer en beweging samenwerken om alle stoomgemalen aan het werk te zetten. Kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht waarin ze hoofdmachinist Jelle helpen om te zorgen dat Friesland niet onder water loopt. Weten ze het water in bedwang te houden? Dan krijgen ze een heus machinistendiploma!

UNESCO Werelderfgoed: uniek in de wereld!

Het stoomgemaal is gemaakt in 1920 en is het grootste en enige werkende stoomgemaal ter wereld. Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Foto 2. Het Woudagemaal wordt aan het zicht onttrokken door stoomwolken. Foto: Sonja Hylkema / Wetterskip Fryslân
Foto 3. Indrukwekkend! Foto: Daniël Hartog
Foto 4. Druk op de ketel! Foto: Sonja Hylkema / Wetterskip Fryslân
De Friezen houden van droge voeten. En daar zorgt het Woudagemaal mede voor. Foto: Daniël Hartog
Laatst gewijzigd: 2019-03-12 08:57:04 · Gepubliceerd: 11 maart 2019 - 282