3 plekken in Nederland voor een uitbundig Saint Patrick's Day

Evenementen |  
Nieuws door

Trek je fraaiste groene outfit aan en party als de Ieren

13 maart 2019 Toerisme Landelijk Zoek iets groens om te dragen en ga los tijdens Saint Patrick's Day op zondag 17 maart. Deze nationale feestdag van Ierland wordt namelijk ook gevierd in veel Ierse pubs in Nederland. We zetten de drie grootste Saint Patrick's Day feesten voor je op een rij. Hier vind je de echte Ierse sfeer, Guinness bier en craic. Sláinte!

Foto 1. Vier dit jaar ook Saint Patrick's Day, de nationale feestdag van Ierland. Dat kan gewoon in Nederland. Zeker in Den Haag, waar de Grote Markt groen kleurt op 17 maart. Foto: Judith Zandwijk

Feesten op de Grote Markt in Den Haag

DEN HAAG - In Den Haag is Saint Paddy's Day niet meer weg te denken. Hier kleurt op 17 maart de Grote Markt weer helemaal groen voor Saint Patrick's Day Den Haag. Al vanaf 13:00 uur klinken over de Grote Markt de heldere klanken van de tinwhistle. Daarna houden de muziek en het dansen niet meer op! Diverse Irish Dancing Schools demonstreren met razendsnel voetenwerk de traditionele Ierse dansen en er is een whiskyproeverij. De Paddy festiviteiten gaan door tot 23:00 uur. Ook in O'Casey's Irish Pub, een van de organisatoren van het feest op de Grote Markt, klinkt op 17 maart vanaf 15:00 uur onvervalste Ierse muziek. Is één dag feesten niet genoeg? Op zaterdagavond 16 maart is bij O'Casey's een Pre Paddy Party vanaf 20:00 uur.

Een heel weekend Ierse cultuur in Amsterdam

AMSTERDAM - In Amsterdam is Saint Patrick's Day aanleiding om een heel weekend te wijden aan de Ierse cultuur. Saint Patrick's Festival Amsterdam begint al op vrijdagavond 15 maart met Ierse muziek en Ierse kookkunst. Zaterdag kun je naar een gesprek over de Brexit en 's avonds naar een concert van Mary Coughlan. Saint Patrick's Day zelf is een familiedag vol dans, muziek en animatie. Niks luisteren of kijken: meedoen met leuke workshops! Verder vertelt Louise O’Neill over haar laatste boek, het young adult boek Mermaid. De dag eindigt zoals het begon, met een echte Ierse groepsdans. Ervaring is niet nodig, gewoon meedoen en genieten.

Duik de pub in voor een echt Iers feest

EINDHOVEN - Onder het motto "Let's party like the Irish!" gaat het in de Ierse pub O'Shea's helemaal los tijdens Saint Patrick's Day. Vanaf 15:00 uur klinkt hier traditionele Irish Folk ballads en 's avonds Irish Folk Rock. Dus pak dat groene T-shirt, schmink een groen klaverblad op je wang en feest mee! Een aanrader: blijf hier beslist voor het menu vol Ierse specialiteiten, want deze pub werd in 2017 uitgeroepen tot de beste Ierse foodpub in Europa. Als je echt Ier met de Ieren wilt zijn, dan zit je hier trouwens zaterdagmiddag al om 15:45 uur, met een enorme pint Guinness in je hand. Dan kun je er namelijk de finale van de Six Nations Rugby op grote schermen zien, met Ierland tegen Wales.

Groenverlichte gebouwen

Op Saint Patrick's Day worden over de hele wereld gebouwen groen verlicht, ook in Nederland. Onder andere de Uilenburgersjoel en Splendor in Amsterdam waar het Saint Patrick's festival wordt gehouden, De Pier in Scheveningen en de Grote Kerk in Den Haag doen mee. Deze traditie startte tien jaar geleden in Sidney en vond al snel navolging. De gebouwen worden verlicht om wereldwijde verbondenheid uit te stralen.

Wat vier je op Saint Patrick's Day?

Saint Patrick is de patroonheilige van Ierland. Hij zou het christendom naar Ierland hebben gebracht en er alle slangen hebben verdreven. In elk geval heeft hij veel voor het christendom gedaan, want hij preekte, doopte en bouwde kerken door heel Ierland, tot zijn dood in het jaar 461. Hij stierf op 17 maart, de dag waarop hij tegenwoordig herdacht wordt met een groot feest.

Waarom groen?

Eigenlijk was blauw de kleur van Saint Patrick, maar groen is de kleur van Ierland. Ierland staat bekend als het groene eiland en groen is ook een van de kleuren van de vlag. Als symbool heeft Ierland het klaverblad, de seamróg. Ook groen. Dit klaverblad komt wel weer van Saint Patrick, die het volgens de legendes gebruikte om de goddelijke Drie-eenheid uit te leggen.
Foto 2. In Amsterdam is het hele weekend Saint Patrick's Day Festival. Met muziek, concerten, een boeiend gesprek over de Brexit en op 17 maart zelf een familiedag vol workshops, muziek, dans en animatie. Foto: Hans van der Woerd
Foto 3. Groen en hoeden horen bij Saint Patrick's Day! Foto: Mark Vincent, in Den Haag
Foto 4. Het bekendste Ierse bier: Guinness. Foto: Parcifal, in Den Haag

Laatst gewijzigd: 2019-03-15 08:43:54 · Gepubliceerd: 2019-03-12 10:43:48 - 678