Tijdelijke expo: duik in bed met John Lennon en Yoko Ono

Foto-expositie Wat gebeurde er in Room 902? |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Neem een kijkje in de John & Yoko Suite in Hilton Amsterdam

21 maart 2019 Opmerkelijk Amsterdam, Noord-Holland Het was een iconisch moment en instant wereldnieuws: de Bed-in for Peace van John Lennon en Yoko Ono, als statement voor wereldvrede. Op 23 maart 1969 kwamen ze op hun huwelijksreis in een witte limo bij het Hilton Amsterdam aan en verbleven ze zeven dagen lang in kamer 902, in bed. In de lobby van het Hilton Amsterdam is van 22 tot en met 31 maart een unieke foto-expositie te zien over de legendarische actie. Bewonder zeldzame foto's en video's, luister naar radiofragmenten én neem zelf een kijkje in de beroemde John & Yoko Suite.

Foto 1. Wereldnieuws in 1969: de Bed-in for Peace van John Lennon en Yoko Ono in suite 902 van het Amsterdamse Hilton. Foto: Hilton Amsterdam.

Wat gebeurde er in Room 902?

Als beginnend fotograaf in Amsterdam benutte Govert de Roos in 1969 de kans van zijn leven: hij snelde naar het Hilton om foto's te maken van John Lennon en Yoko Ono, in bed. Nu, vijftig jaar later, is De Roos een gevierd portretfotograaf en mede-curator van de expositie Wat gebeurde er in Room 902?. Ook Nico Koster, Cor Jaring, Bert Sprenkeling en Claude Vanheye grepen hun kans en maakten legendarische foto's. Deze beelden zijn in de expo te bewonderen.

Herbeleef de legendarische Bed-in

Hilton laat ook zien wat de persoonlijke impact van de Bed-in was. Niet alleen voor de fotografen wiens carrières een boost kregen door de wereldfoto's, maar ook de fans van toen. Zo komt het originele interview met Constance Vrijdaghs in de expo terug. Vrijdaghs was in 1969 een zestienjarige superfan van The Beatles en stapte met een smoesje brutaal het Hilton binnen om haar idool te ontmoeten en te feliciteren met zijn huwelijk. Ze werd betrapt, maar zat een paar minuten later toch op de rand van het bed met Lennon en Ono te kletsen en te roken. Ook BBC World Radio deed verslag van Claude Vanheye's unieke fotoshoot met John en Yoko. Deze opnames zijn in een BBC Black Box te bekijken en beluisteren.

Handig om te weten

  • Foto-expositie Wat gebeurde er in Room 902? is vanaf 22 tot en met 31 maart in het Hilton Amsterdam te zien;
  • In het hotel zijn in de Amstelzaal van 22 tot en met 24 maart bijna honderd kunstwerken van John Lennon te zien;
  • De expo is in de lobby van het hotel dagelijks van 10:00 uur tot 20:00 uur te bezoeken;
  • Toegang is gratis. Dit geldt ook voor de John & Yoko Suite, die je onder begeleiding kunt bezoeken. Kamer 902 is tegenwoordig suite 702;
  • In de hotellobby wordt ook live nieuwe kunst gemaakt: kunstenaars Ton Cox en Ramon van Geest werken tien dagen lang aan een kunstwerk dat hun kijk op wereldvrede toont.
Foto 2. Neem zelf een kijkje in de John & Yoko Suite in het Hilton Amsterdam. Toen room 902, tegenwoordig suite 702. Foto: Hilton Amsterdam.

Laatst gewijzigd: 2019-03-22 15:39:02 · Gepubliceerd: 2019-03-13 16:31:36 - 892