Wie lust er een broodje hond?

Nederlands Openluchtmuseum: terug in de tijd |  deel via WhatsApp | Redactioneel - Commerciële bijdrage door

Smaken van vroeger en nu in het Openluchtmuseum

28 maart 2019 Trends Arnhem, Gelderland Een hapje hondenvlees? De kans is groot dat je hiervoor zult bedanken. Maar in Azië staan de viervoeters nog steeds op het menu en ook in Nederland werd lang geleden hond gegeten. Wat je eet en lekker vindt, dat is een kwestie van tijd en cultuur. Het Nederlands Openluchtmuseum daagt je het komende jaar uit om te proeven van ons eten uit het verleden. Is het gruwelijk, lekker of misschien wel gruwelijk lekker?

Foto 1. Broodje hond? Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Bloed, vet en koffie

Tien uiteenlopende smaken staan er in het themajaar Gruwelijk Lekker op het menu in het Nederlands Openluchtmuseum. Vanaf het zomerseizoen kom je ze door het hele museum tegen. Van gebakken hond tot vet, koffie, suiker en knoflook. Allemaal smaken uit onze geschiedenis; die we nu nog dagelijks proeven of waar we juist van gruwen. Neem knoflook, iets wat iedereen nu in huis heeft, maar waar we vroeger niets van moesten hebben. Totdat de kaasfondue populair werd.... Het verhaal achter deze en de andere smaken ontdek je in de tentoonstelling in het Entreegebouw. Je komt er onder meer achter dat het verhaal achter de productie van suiker niet zo 'zoet' is. En dat er in de oorspronkelijke hutspot geen wortel en ui zat. Wil je na al die verhalen wel eens proeven? Loop dan het museumpark in en laat je verrassen door de echte smaken!

Ontdek alle smaken

Loop na de Canon van Nederland en de tentoonstelling Gruwelijk Lekker de smakenroute door het museum. Tijdens de route ontdek je hoe vroeger, nu en in de toekomst ons eten smaakt. Ruik, proef, doe een test en geef je mening op de verschillende locaties langs de route. Ga langs bij de Scheepswerf voor een hapje vette haring of help mee met het maken van mosterd in Boerderij Krawinkel. Ieder seizoen valt er iets nieuws te proeven in het Nederlands Openluchtmuseum en komen de smaken weer anders naar voren. Het voorjaar start fris met gezond eten van vroeger en nu.

Extra leuk: wat je proeft in het Nederlands Openluchtmuseum gaat met je mee naar huis in de vorm van recepten. Op verschillende locaties in het museum kun je een recept vinden, geïnspireerd op de tien smaken, zoals een stroopwafel met knoflook of stoofvlees met bier. En nee, je hoeft je huisdier niet in de pan te hakken...

Familieactiviteit: De Suikerfabriek

In de Suikerfabriek valt er voor families met kinderen tussen de 6 en 12 jaar altijd iets te ontdekken. En dat is ieder seizoen weer iets nieuws! Doe mee aan de Suikerquiz en kom er deze lente achter hoe (on)gezond dit zoete spul is door verschillende proefjes en opdrachten. Hoe lang moet je touwtje springen of hoelahoepen om 1 suikerklontje te verbranden? Test maar eens uit met een stopwatch!

Ook leuk voor kinderen is de activiteit in de Kindererf boerderij, waar je een lekker feesthapje kunt maken. Dit is onderdeel van de tentoonstelling Feest! In Nederland, waar je alle feesten van ons land ontdekt.

Foto 2. In de Suikerfabriek is er voor de hele familie van alles te ontdekken. Foto: Nederlands Openluchtmuseum
Foto 3. Hoeveel klontjes suiker zitten er in jouw eten? Foto: Nederlands Openluchtmuseum
Foto 4. Ontdek meer over de smaken van vroeger in de expositie Gruwelijk Lekker. Foto: Nederlands Openluchtmuseum
Tulp, look en zwam zijn drie van de smaken die je tegenkomt. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Laatst gewijzigd: 2020-01-13 15:29:21 · Gepubliceerd: 2019-03-21 13:03:04 - 14127