Bezoek de mooiste kastelen in Gelderland

Dwaal door kasteeltuinen en kijk binnen in een landhuis

Dagje uit in Gelderland Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. De paleistuinen van Paleis Het Loo: een plaatje! Foto: Paleis Het Loo

6 juni 2019 bijgewerkt: 4 september 2023 Geschiedenis Gelderland wemelt van de kastelen; van Middeleeuwse burchten tot mooie oude buitenhuizen. De adellijke families en rijke burgerij die Gelderland vanaf de 17e eeuw bezochten, zaten beslist niet stil. Ze bouwden tientallen bijzondere buitenplaatsen. Dwaal over deze playgrounds for the rich and famous en vergaap je aan schitterende tuinen en eeuwenoude luxe interieurs. Bezoek een Gelders kasteel: dit zijn een paar echte pareltjes!

Loop rond waar de Oranjes leefden

APELDOORN - In Paleis Het Loo in Apeldoorn woonden meer dan 300 jaar de Oranjes. Ze ontvingen er hun gasten en flaneerden door de prachtige tuinen terwijl ze genoten van exotische bloemen en planten. Drie eeuwen later stap je als bezoeker binnen in het heden en het verleden van de koninklijke familie. Volg een van de historische paleisroutes en bezoek de vaste tentoonstelling De Oranjes in het ondergrondse museum. Of flaneer zelf door de tuinen vol exotische bloemen en planten, die worden gerekend tot de mooiste van Europa! We hebben deze mooie tuinen te danken aan Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw koningin Mary II, die in de 17e eeuw opdracht gaven voor de aanleg van de barokke tuin, symmetrisch aangelegd met veel indrukwekkende fonteinen en historische planten. De historische beplanting, maar ook de moderne bloemen geven de tuin ieder seizoen een nieuwe aanblik. Het bewonderen waard!

Foto 2. Ontdek de geschiedenis van de Oranjes in het ondergrondse museum van Paleis Het Loo. Foto: DagjeWeg.NL

Familielandgoed in de Betuwe

BEESD - Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een familielandgoed van ruim 900 hectare aan de rand van het Betuwse dorp Beesd. Al sinds 1734 is het landgoed in de handen van dezelfde familie; inmiddels beheert de negende generatie van de familie Van Verschuer het landgoed. Op dit veelzijdig landgoed met akkers, weilanden, bossen en lanen is het heerlijk wandelen en te fietsen. Er zijn drie wandelroutes uitgezet op het landgoed, variërend van 5 tot 12 kilometer lang. Je kunt een fijn ommetje maken langs monumentale panden en mooie vergezichten, maar ook kiezen voor een langere tocht om nog langer van de mooie omgeving te genieten.

Foto 3. Bezoek familielandgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Foto: Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland

Bewonder de grote wijngaard van Hof te Dieren

DIEREN - Hof te Dieren was het favoriete jachtslot van Koning-stadhouder Willem III. Maar het was stadhouder-prins Willem II die het landgoed in de 17e eeuw van de Duitse Orde kocht en het huis tot jachtslot verbouwde. Ook creëerde hij een grote wildbaan op de Veluwe. Door een brand ging het slot verloren, maar een 19e-eeuwse tuinmanswoning en de tuinmuur bleven bewaard. Tegenwoordig is Hof te Dieren de grootste ommuurde wijngaard van Nederland, waar met veel succes druiven worden geteeld voor wijn. De biologische rode, witte en rosé wijnen zijn de afgelopen jaren al diverse malen in de prijzen gevallen. Benieuwd naar deze mooie wijngaard in Dieren? Er worden regelmatig rondleidingen en proeverijen georganiseerd.

Foto 4. Op Domein Hof te Dieren vind je de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. Foto: VisitArnhem

Adembenemende tuinen op Landgoed De Wiersse

VORDEN - De tuinen van Landgoed de Wiersse behoren tot de mooiste van Nederland en zijn een van de 1001 gardens you must see before you die, volgens het gelijknamige boek. Er komen dan ook mensen van over de hele wereld naar Landgoed de Wiersse om ze te bewonderen! Het landgoed heeft zestien hectare aan historische en uitstekend onderhouden tuinen en hieromheen ligt 32 hectare landschapspark. Het landgoed wordt sinds 1678 bewoond en beheerd door de familie. In de Woodland Garden wacht je om iedere hoek een verrassing: een beek en vijvers, heemplanten en varens, een slingerende beukenloofgang van 100 meter. De bruggen, fonteinen en beelden maken de schitterende plaatjes compleet. Rondom het - grotendeels uit 1720 stammende - landhuis, laten de rozentuin, de moestuin en de verdiepte 'lage tuin' met zijn borders en pergola een steeds wisselende combinatie van bloei en blad zien. De tuinen zijn van mei tot en met oktober te bezoeken op open tuindagen, tijdens de wekelijkse rondleidingen of tijdens één van de evenementen.

Foto 5. De tuinen van Landgoed de Wiersse zijn adembenemend. Foto: Achterhoek Toerisme

Spot de bedriegertjes bij Kasteel Rosendael

ROZENDAAL - In Kasteel Rosendael kun je nog heel mooi zien hoe er vroeger op een kasteel werd geleefd. De bijzondere collectie met meubels, zilver en porselein in het imposante kasteel vertelt het verhaal van de vroegere bewoners. Het kasteel nabij Arnhem wordt omringd door een park met veel bezienswaardigheden. In de 17e eeuw was Rosendael een voorbeeld van verfijnde tuinaanleg en was de tuin gevuld met vijvers, watervallen en fonteinen in formele stijl. Vanaf 1721 werd het park verfraaid met kunstwerken: de schelpengalerij, de theekoepel en de 'bedriegertjes'. Deze bedriegertjes zorgen voor veel plezier - met name voor kinderen - omdat ze op onverwachte momenten water spuiten. In 1837 werd het park heringericht in landschapsstijl, met slingerende paden en bijzondere boomsoorten. Bezoekers kunnen het park op eigen gelegenheid ontdekken. Kasteel Rosendael zelf is te bezichtigen met een kasteeltour.

Foto 6. Pas op voor de bedriegertjes bij Kasteel Rosendael. Foto: Landgoed en Kasteel Rosendael

Bekijk de video over Gelderse kastelen

Gelderland herbergt nog veel meer kastelen en buitenplaatsen. Verken de provincie en vind de mooiste plekken.
Foto 7. De paleistuinen van Paleis Het Loo: een plaatje! Foto: Paleis Het Loo

Laatst gewijzigd: 2023-09-04 16:06:02 · Gepubliceerd: 2019-06-03 14:32:05 - 6715