Deze musea in Gelderland wil je bezoeken

Dagje uit in Gelderland | Redactioneel - Commerciële bijdrage door

Bewonder papierkunst en ga op bezoek in een bijzonder slot

18 juni 2019 Cultuur Van kleine musea verstopt in de dorpen op de Veluwe tot het beroemde Museum Het Valkhof in Nijmegen. De musea in Gelderland hebben een enorme schat voor je in petto! Duik in de geschiedenis van ons land en ontdek het beroemde verhaal van Hugo de Groot op Slot Loevestein. Of reis af naar het Afrikaanse continent en bezoek Afrikaanse woonerven in het Afrika Museum. Deze musea in Gelderland zijn de moeite van het bezoeken waard.

Foto 1. Zie hoe mensen uit Afrika over de hele wereld zijn verspreid. Foto: Afrika Museum

Ontdek de geheimen op Slot Loevestein

POEDEROIJEN - 'De list met de kist', om zijn bijzondere vlucht uit Slot Loevestein staat Hugo de Groot bekend. Maar Hugo de Groot én Slot Loevestein zijn nog veel meer dan die beroemde ontsnapping. Ga naar Slot Loevestein en ontvang als toegangskaart een sleutel om alle geheimen in het slot te ontdekken. De geheimen van Hugo, maar ook van Dirc Loef en van het mysterieuze wapen. Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangen en soldaten in de hoofdrol. Samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven. In het kasteel vertellen professionele gidsen over de voormalige bewoners. Voor kinderen is er het verhaal 'Ontsnapt', waarbij ze zelf in de boekenkist mogen klimmen.

De bewogen historie van Nijmegen

NIJMEGEN - De oudste stad van het land bezit een rijke schat aan bodemvondsten en Museum Het Valkhof heeft een groot deel hiervan in de collectie. En dat is een rijk bezit, want de Romeinse bodemvondsten behoren door hun kwaliteit en diversiteit tot de top van het Nederlandse cultuurbezit. Wist je dat Nijmegen vier eeuwen lang de grootste en belangrijkste vestigingsplaats van de Romeinen in ons land was? De talloze vondsten uit de tijd dat de Romeinen in Nijmegen leefden, laten zien hoe militairen en burgers toen leefden. Naast deze archeologische schatten heeft Museum Het Valkhof mooie collecties aan oude en moderne kunst. Een van de nieuwste aanwinsten is een eikenhouten beeld van de heilige Sebastiaan uit het begin van de zestiende eeuw. De sculptuur is gemaakt door de Nederrijnse kunstenaar Henrick van Holt. Het met pijlen doorboorde lichaam van martelaar Sebastiaan is door Van Holt indrukwekkend weergegeven. Het beeld is te zien in de collectiepresentatie Nijmegen 1500-1940.

Reis door Oost-Afrika!

BERG EN DAL - In het Afrika Museum zie je door traditionele en moderne topstukken hoe mensen uit Afrika door slavenhandel en emigratie zijn verspreid over de hele wereld. Maak in het museum kennis met de herdersvolken uit Soedan en Kenia, ga via de Makonde uit Mozambique en Tanzania, naar de de islamitische Swahili langs de kust en de christenen in Ethiopië. Elk jaar wordt met het Keti Koti festival de afschaffing van de slavernij gevierd. Keti Koti staat voor verbroken ketenen, en verwijst naar de afschaffing van slavernij in Suriname & de Nederlandse Antillen (1 juli 1863). Er kwamen toen ruim 45.000 - oorspronkelijk Afrikaanse - tot slaaf gemaakte mensen vrij. Tijdens het festival, dit jaar op 22 juni, is er in het Afrika Museum livemuziek, een reeks lezingen, workshops en een Caribische markt vol lekker eten.

CODA Paper Art 2019

APELDOORN - Van papier en karton maken kunstenaars en ontwerpers al eeuwenlang bijzondere kunstwerken. In de tentoonstelling CODA Paper Art zie je het nieuwste werk van 39 kunstenaars en ontwerpers, afkomstig van vijf continenten. Van raadselachtige ruimtevullende werelden tot verfijnde sieraden, van kartonnen animaties tot levensgrote papierknipkunst. Het is verbazingwekkend wat er van dit mooie materiaal wordt gemaakt. Verschillende kunstenaars maken een nieuwe installatie, speciaal voor de weidse tentoonstellingsruimte van CODA. Ook van veel andere kunstenaars is niet eerder vertoond of zelfs speciaal voor CODA Paper Art gemaakt werk te zien. Ontdek de pracht van papier in CODA Museum van 10 juni tot en met 27 oktober tijdens CODA Paper Art 2019!

Verborgen parels op de Veluwe

In de grootste provincie van Nederland wemelt het van de regionale musea. Ook op de Veluwe! Kippen en kuikens, speeldozen en straatpiano’s, treinen en toys, tegels en tableaus – je komt het allemaal tegen op je tocht langs deze kleine pareltjes van de Veluwe. Kom, kijk, luister en verwonder je over de verhalen die er verteld worden!

Leer de wereldreligies kennen

HEILIG LANDSTICHTING - Ontdek met de hele familie de kleurrijke wereld van het Jodendom, Christendom en de Islam in Museumpark Orientalis. Dit Rijksmonument van 30 hectare dat bestaat uit drie themadorpen: het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse staat. Je leert hier op een leuke en leerzame manier culturen en religie kennen. In de expositie Proeven van het Midden-Oosten wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe voedsel en religie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Je ziet hoe joden, christenen en moslims hun feesten vieren en welke voeding daar bij hoort. Zet je zintuigen op scherp en proef en ruik zélf het authentieke voedsel uit het Midden-Oosten. Wat betekent het eigenlijk als je koosjer of halal eet? Je komt erachter in Museumpark Orientalis!

Ontdek alle culturele hoogtepunten in Gelderland en bezoek musea, kastelen en schitterende Hanzesteden.
Foto 2. Maak kennis met het Jodendom, Christendom en de Islam. Foto: Museumpark Orientalis
Foto 3. Mysteries ontrafelen op Slot Loevestein. Foto: RBT Rivierenland, Slot Loevestein © Marcel Köppen
Foto 4. Paper Art 2019 in CODA. Foto: Kensuke Koike
Eikenhouten beeld van de heilige Sebastiaan. Foto: Julius Böhler Kunsthandlung / Museum Het Valkhof
Elk jaar wordt met het Keti Koti festival de afschaffing van de slavernij gevierd. Foto: Afrika Museum

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2019-06-20 15:31:53 · Gepubliceerd: 2019-06-04 09:58:38 - 5100