Ontdek de charme van de Hanzesteden

Doe een dagje Doesburg, Harderwijk of Hattem

Dagje uit in Gelderland Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Bekijk het markante Zutphen. Foto: Hanzesteden Marketing

27 maart 2023 bijgewerkt: 3 januari 2024 Cultuur Terwijl Amsterdam en Rotterdam in de middeleeuwen nog kleine dorpjes waren, waren de Hanzesteden al machtige handelscentra. Vierhonderd jaar lang werkten zo'n tweehonderd Hanzesteden samen en handelden over zee. Deze geschiedenis heeft deze steden veel welvaart gebracht. En veel prachtige monumentale panden en een mooie binnenstad. Verken deze mooie Gelderse Hanzesteden, maak een stadswandeling en pak een terrasje op een van de gezellige pleinen. Dit is er te zien en te doen in Hattem, Elburg, Doesburg, Zutphen en Harderwijk.

Fotogeniek Hattem

Tussen de noordrand van de Veluwe en de IJssel ligt het pittoreske Hattem. De Hanzestad is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders. Niet zo verwonderlijk: de stad is niet alleen fotogeniek, het ligt ook nog eens in een fraaie omgeving met bos en water op steenworp afstand.

 • Doen: bezoek het Bakkerijmuseum.
  Bij het Bakkerijmuseum komt de geur van versgebakken brood je tegemoet. Uit de 19e eeuwse oven, met takkenbossen gestookt, komen twee keer per week heerlijke broden. Volg het bakproces, wandel door de geschiedenis en doe mee aan leuke bakactiviteiten bij het Bakkerijmuseum.
 • Lekker: Lekker eten bij Banka
  Bij Grand Café Banka op de Markt in Hattem kun je altijd terecht voor een heerlijk gebakje met een goede kop koffie of een glas wijn met lekkere hapjes. Of voor een smakelijke lunch of diner! Op reservering kun je samen genieten van een uitgebreide high tea.

Foto 2. Het ruikt heerlijk in het Bakkerijmuseum in Hattem! Foto: Jurjen Drenth
De vijf Hanzesteden in Gelderland zijn onderdeel van de negen Hanzesteden van Oost-Nederland. Ontdek ook de charme van de overige vier Hanzesteden in Overijssel.

Op naar het charmante Elburg

Binnen de muren van de vierkante vestingstad Elburg lijkt de tijd stil te staan. Door de middeleeuwse stadspoort wandel je het charmante stadje in, waar verdwalen haast onmogelijk is. Het stratenplan van deze voormalige vissersstad is namelijk compleet rechttoe rechtaan.

 • Doen: Zandverhalen Elburg
  Zo'n 4000 m3 zand, tientallen sluisdeuren, 1000 jaren oude olijfbomen, botters en beeldhouwwerken, brengen de verhalen van de Elburgse cultuur - van bijbels en botters - tot leven. Bijbelverhalen in Zand aan de Havenkade in Elburg is een van 's werelds grootste binnen zandprojecten.
 • Lekker: Brouwerij Eembier
  Sinds juni 2018 vind je in Elburg een ambachtelijke bierbrouwerij met proeflokaal: Brouwerij Eembier. Dagelijks worden er rondleidingen verzorgd met deskundige uitleg over het brouwproces. De rondleiding wordt afgesloten met een bierproefplankje in het proeflokaal.

Foto 3. Het mooie vierkantje: Elburg. Foto: MarketingOost

Een juweeltje: Doesburg

Duizenden jaren geleden was Doesburg een nederzetting op de rivierduinen en sinds de Middeleeuwen een Hanzestad en garnizoenstad. Nu is de stad vooral bekend als mosterdstad. Maar Doesburg heeft veel meer! Juwelen, sieraden en glaskunst bijvoorbeeld en allerlei cultuurhistorische schatten. Én het oudste café van Nederland. Verken Doesburg!

 • Doen: Culturele Zondag Doesburg
  Op elke eerste zondag van de maand kun je een culturele route volgen door Doesburg, langs galeries, ateliers, podia en werkplaatsen. Geniet in het historische stadscentrum van kunst, ambachten en cultuur. De deelnemers van de Culturele Zondag zijn herkenbaar aan de witte vlag met logo.
 • Lekker: Stadsbierhuys de Waag
  En wat is dan dat oudste café van Nederland? Dat is Stadsbierhuys de Waag! Dé plek in Doesburg om aan te schuiven voor het beroemde huisgemaakte gebak, de uitgebreide menukaart of één van die zestig heerlijke bieren.

Foto 4. Doesburg is meer dan de mosterdstad. Foto: Hanzesteden Marketing

Origineel winkelaanbod in Zutphen

In de Middeleeuwen stond Zutphen al bekend als een eigenzinnige Hanzestad. En die eigenzinnigheid zie je nog steeds terug in de stad. Je vindt er een bijzonder winkelaanbod, met leuke boetiekjes en cadeauwinkels. En wist je dat Zutphen bekend staat als Torenstad? Als je de skyline bekijkt, dan zie je waarom!

 • Doen: varen met een fluisterboot
  Bekijk de mooiste plekjes langs de Berkel en de grachten van Zutphen vanaf het water! De Fluisterboot voert je langs historische monumenten en verrassende plekken, terwijl de Fluisteraar (schipper) op zijn eigen unieke manier over de geschiedenis van de Hanzestad Zutphen vertelt.
 • Lekker: Volkshuis
  Geniet van vers bereide taartjes in het oudste koffiehuis van Nederland. Probeer de beroemde appeltaart met lekker veel slagroom!

Foto 5. Kijkje op Zutphen met de Walburgiskerk. Foto: Hanzesteden Marketing

Paling eten in culinair Harderwijk

Als foodie kom je wel aan je trekken in Harderwijk. Het barst in deze culinaire Hanzestad van de terrassen, lekkere winkeltjes en eetgelegenheden. Twee restaurants hebben zo'n verfijnde keuken, dat ze bekroond zijn met een Michelinster. Dit zijn 't Nonnetje en Restaurant Basiliek.

 • Doen: Palingmuseum
  In Harderwijk is het eerste palingmuseum van Nederland geopend. Het Palingmuseum biedt je een kijkje in het ambacht van de palingrokers. In het Palingmuseum leer je meer over de vangst van paling, de Harderwijkse visserijgeschiedenis, techniek van het roken en nog veel meer.
 • Lekker: Walhalla op het strand
  Walhalla is te vinden op het tijdelijk aangelegde Strandeiland in Harderwijk. Hier geniet je van een borrel met je voeten in het zand!

Foto 6. Wandelen over het stadsstrand van Harderwijk. Foto: Ingeborg Lukkien

Benieuwd wat er nog meer te doen is in deze mooie Hanzesteden? Lees meer over de Hanzesteden in de Gelderse streken.

Foto 7. Bekijk het markante Zutphen. Foto: Hanzesteden Marketing

Laatst gewijzigd: 2024-01-03 13:27:47 · Gepubliceerd: 27 maart 2023 - 6752