1

Dagje weg? Ontdek de Hanzesteden van Overijssel

Doe een dagje Zwolle, Kampen of Deventer en vier het Hanzejaar mee

Dagje uit in Overijssel Redactioneel door
Foto 1. Ontdek de mooie Overijsselse Hanzesteden, zoals Kampen. En vier het Hanzejaar mee. Foto: MarketingOost © Bertrik Hakvoort

18 maart 2023 bijgewerkt: 8 januari 2024 Cultuur In Overijssel vind je langs rivier de IJssel enkele parels van de provincie: de Hanzesteden Deventer, Kampen, Zwolle en Hasselt. Al in de middeleeuwen waren deze steden machtige handelscentra. Ze werkten samen met zo'n tweehonderd andere Hanzesteden in binnen- en buitenland en dat bracht ze veel welvaart. Die welvaart is vandaag de dag nog terug te zien in de schilderachtige binnensteden vol prachtige monumentale panden. Ontdek het zelf tijdens een bezoek aan de mooie Overijsselse Hanzesteden.

Pittoreske winkelstraatjes in Deventer

Eigenzinnig en bourgondisch, dat is Deventer! Deze oude Hanzestad kent een gezellig centrum vol trendy koffietentjes, zonnige terrasjes, conceptstores, boetiekjes en tweedehands snuffelwinkeltjes. Allemaal te vinden in de middeleeuwse straatjes, waar je om elke hoek weer een nieuwe bezienswaardigheid tegenkomt, zoals het oudste stenen huis van Nederland.

 • Doen: Naar Museum De Waag
  Midden op de Brink, in het hart van de stad, valt meteen de monumentale Waag uit 1528 op, met zijn verschillende bouwstijlen. In dit bijzondere pand vind je Museum De Waag, waar je alles kunt ontdekken over de geschiedenis van Deventer. Zeker als je de uitgebreide audiotour volgt.
 • Lekker: Restaurant bar De Zwarte Silo
  Voor een bijzondere plek om iets te eten ga je naar het Havenkwartier. Daar huist in een voormalige graansilo restaurant en bar De Zwarte Silo, met een fijn terras pal aan het water. Hun specialiteit is gerechten van de grill, voor je neus klaargemaakt in de open keuken. Te ver? Dan vind je vast iets op stadshart De Brink, dé horecaplek van Deventer.

Foto 2. Foto! Overal in Deventer kom je prachtige plekken tegen, zoals de Bergkerk in het Bergkwartier. Foto: Deventer Marketing © Gerard Dubois

Historische hotspots in Kampen

Dankzij de gunstige ligging aan de IJssel en de Zuiderzee groeide Kampen in de middeleeuwen uit tot een machtige en bedrijvige handelsstad. Nu maken de historische panden, poorten en kerken van deze stad een plaatje waar je zomaar in rond kunt lopen. Bijzonder zijn de nog werkende sigarenfabriek en de eeuwenoude smederij.

 • Doen: Kijken op de Kamper Koggewerf
  Vanaf de kade van Kampen zie je hem meteen: de Kamper Kogge, het oudste varende schip van Nederland. Wil je meer weten over dit schip, volg dan de gids over de Kamper Koggewerf. Bekijk de botterloods, scheepshelling, expositie over de koggen en het middeleeuwse Brunneperhuisje. En luister naar verhalen in het verteltheater.
 • Lekker: Proef- & Eetlokaal De Stomme van Campen
  Op een historische locatie bij de IJssel ligt Proef- & Eetlokaal De Stomme van Campen, gespecialiseerd in bijzondere biersoorten. Zo hebben ze alle bieren van Brouwerij De Wereld, de oudste brouwerij van de stad. Eten van de grill erbij of een lekkere Camembert fondue, en je dagje weg in Kampen is compleet.

Foto 3. Monumentale panden, oude steegjes en mooie pleinen: Kampen is een plaatje. Foto: MarketingOost © Bertrik Hakvoort

Zwolle: historisch én hip

Hanzestad Zwolle bruist! Dat merk je meteen als je door de levendige straatjes loopt. In statige historische panden kom je trendy boetiekjes en conceptstores tegen. Je vindt er het beste restaurant van Nederland: de Librije met 3 Michelin sterren. En de grootste boekwinkel van de stad Van der Velde in de Broeren huist in een grote kerk, compleet met gezellige brasserie.

 • Doen: Huur een fluisterbootje
  Ontdek Zwolle vanaf het water met een fluisterbootje. Midden in het centrum stap je aan boord voor een tocht langs historische en moderne hotspots. Neem eten en drinken mee of huur een koelbox met inhoud en volg de gracht rondom het centrum. Of vaar via het Zwarte Water naar het Westerveldse bos voor een picknick in het groen.
 • Lekker: Brasserie Jansen
  Ontbijten met tomatensoep? Een lunch van bitterballen en crème brûlée? Bij Brasserie Jansen staan ze nergens van te kijken. Van tien tot tien kun je alles op de kaart bestellen, wanneer je maar wilt! Van een stevig ontbijt met kibbeling en friet tot een avondmaal met alleen maar toetjes en taartjes, hier kies je waar je echt zin in hebt.

Foto 4. In Zwolle is veel moois te zien, zoals Van der Velde in de Broeren: een prachtige kerk tot de nok toe gevuld met boeken. Foto: MarketingOost

Middeleeuws bedevaartsoort Hasselt

Hasselt was niet alleen een handelscentrum, maar ook een belangrijk religieus centrum en bedevaartsoord. Het stadje heeft een fraaie grachtengordel à la Amsterdam, de oudste gemetselde zeewering die nog is overgebleven in Nederland (de Stenendijk) en wordt omringd door prachtige natuur. Allemaal te zien vanaf de toren van de Sint Stephanuskerk.

 • Doen: Bezoekje aan de Kalkovens
  Al in de middeleeuwen speelden de Kalkovens een belangrijke rol in Hasselt. In deze ovens werd uit schelpen kalk gewonnen voor de huizenbouw. Loop de twee gerestaureerde ovens in en bewonder in het Leshuis een expositie met onder andere de werktuigen uit die tijd.
 • Lekker: Restaurant De Linde
  Kopje koffie met huisgemaakt gebak, uitgebreide lunch of diner, high tea: het kan allemaal bij restaurant De Linde. Gezellig binnen of op hun terras met uitzicht op de gracht. En vond je hun De Linde thee wel heel erg lekker, dan kun je die kopen in hun cadeauwinkeltje.

Foto 5. Wandelen langs de prachtige grachten van Hasselt. Foto: MarketingOost
De vier Hanzesteden in Overijssel zijn onderdeel van de negen Hanzesteden van Oost-Nederland. Ontdek ook de charme van de overige vijf Hanzesteden in Gelderland.
Foto 6. Ontdek de mooie Overijsselse Hanzesteden, zoals Hasselt. En vier het Hanzejaar mee. Foto: MarketingOost © Gijs Versteeg

Laatst gewijzigd: 2024-01-08 12:41:57 · Gepubliceerd: 18 maart 2023 - 1897