Laat je verrassen door Theaterfestival Boulevard

Theaterfestival Boulevard |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Geniet van dans en theater in Den Bosch

31 juli 2019 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant Het Theaterfestival Boulevard tovert Den Bosch van 1 tot 11 augustus om tot een sprankelend podium. Elk hoekje van de Brabantse hoofdstad zindert van theater, dans en muziek. Geniet van een drankje of een voorstelling onder de kastanjebomen van het festivalplein midden in de Bossche binnenstad. Ook deze editie is weer spannend en divers. Er zijn dierlijke dansers, een massaal meezingfestijn en een kindervoorstelling met levensechte achtervolgingen. Of je nu jong, oud, leek of liefhebber bent: iedereen vindt wel iets van zijn gading op dit festival.

Foto 1. Animal Triste: Foto: Mathieu Doyon.

De mens danst als dier

Een van de meest opvallende producties op deze editie van Theaterfestival Boulevard is de dansvoorstelling Animal Triste van Mélanie Demmers. Deze Canadese choreografe vroeg zich af of de mens wel het middelpunt van alles is. Animal Triste toont de stoet dieren die we al miljoenen jaren vormen. Een droevige stoet, want op heldere dagen beseffen we onze beperkte houdbaarheid. In Animal Triste tonen vier dansers hoe zij omgaan met dit gegeven. Ze zoeken troost in schoonheid, knutselen religies, bouwen steden, maken spreadsheets, planten zich voort en hebben lief. Het toont de mens in al zijn verscheidenheid: tegelijk arrogant, zwak, geniaal, onweerstaanbaar en grof. Animal Triste is meerdere keren te zien in het theater aan de Triniteitstraat.

Zing mee met nationale klassiekers

Van heel andere orde is de voorstelling Het Nationale Lied van het Rotterdamse theatergezelschap Wunderbaum. In deze voorstelling is meezingen verplicht! Na eerdere singalongs in Duitsland en Italië zijn nu de Nederlanders aan de beurt. Ze mogen uit volle borst meezingen met smartlappen, volksliederen en nationale klassiekers. 'Laten we inhaken, nu we uit elkaar dreigen te vallen' is het motto van deze voorstelling waaraan ook lokale artiesten en koren meedoen. De voorstelling is op 11 augustus eenmalig te zien in de Grote Zaal van Theater aan de Parade.

Ook voor kinderen

Boulevard denkt ook aan de jongste theaterliefhebbers. De groteske voorstelling Craquale van het Vlaamse gezelschap Studio Orka is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Voor de allerkleinsten (3+) is er PAK'M van BonteHond, een fysieke achtervolgingsvoorstelling in de geest van Tom en Jerry, De Dikke en de Dunne, Road Runner en Bugs Bunny. In Buurman in de Natuur (vanaf 5 jaar) trekken twee buurmannen de wildernis in. Het levert een energieke dansvoorstelling op, die je laat nadenken over de schoonheid van alles wat groeit en bloeit, maar ook over de plastic soep in zee en de uitstoot van CO2.

Persoonlijke verhalen

Naast grote maatschappelijke thema's is er op Boulevard ook altijd ruimte voor kleine, persoonlijke verhalen. In Stil Leven volg je een schrijver die last heeft van een zeldzame aandoening waardoor hij steeds slechter hoort. Hoe lang kan hij de muzikante die bij hem zit nog zuiver horen spelen? De schrijver is Lucas de Waard, auteur van romans en musicals. De muzikante is singer-songwriter Iris Penning. Stil Leven is muzikaal verteltheater met een autobiografische inslag, vervlochten met een hedendaags sprookje waarin elke grimmige moraal het aflegt tegen het happy end.

Foto 2. Stil Leven. Fotograaf: Dave Menkehorst.
Foto 3. Het Nationale Lied. Fotograaf: Luca Chiaudono.

Laatst gewijzigd: 2019-07-31 09:58:37 · Gepubliceerd: 2019-07-30 14:29:14 - 931