Nederlands Film Festival zet Utrecht op zijn kop

Het 39e Nederlands Film Festival |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Volop films, talkshows en feestjes in Utrecht tijdens NFF

26 september 2019 Cultuur Utrecht, Utrecht Wil je films kijken tot je vierkante ogen hebt? Dan moet je tussen 27 september en 5 oktober naar het Nederlands Film Festival. Voor de 39e keer toont het NFF in Utrecht de beste nieuwe Nederlandse speelfilms en documentaires. Ontdek jong talent, kijk films op onverwachte plekken, ontmoet acteurs in de talkshow van Art Rooijakkers of laat je verrassen door bijzondere kunstinstallaties. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: wie winnen dit jaar de Gouden Kalveren?

Foto 1. Wie wint er dit jaar een Gouden Kalf? Hier de winnaars van vorig jaar. Foto: Ramon Mangold.

Utrecht rolt de rode loper uit

Duik diep in het rode pluche voor een avondje bios en kijk bijvoorbeeld naar 'Instinct', de film waarin Halina Reijn debuteert als regisseuse. Deze psychologische thriller met Marwan Kazari en Carice van Houten in de hoofdrollen is op 27 september de opener van het Nederlands Film Festival en wordt op dezelfde avond ook getoond tijdens de Nederlandse Filmnacht. Die avond kunnen filmliefhebbers in heel Nederland meegenieten van het NFF, want Instinct draait in 23 filmhuizen, van Alkmaar tot Zutphen. Een andere aanrader is de film 'Baantjer in het begin' die meerdere Gouden Kalf-nominaties ontving. Ga met Baantjer terug naar het Amsterdam van 1980 toen de stad leed onder drugscriminaliteit en krakersrellen. Naast speelfilms zijn er uiteraard ook veel documentairefilms te zien. Bijvoorbeeld 'Sprekend Nederland' van regisseur John Appel, bekend van de Hazes-documentaire. Voor zijn docu filmde Appel alleen maar toespraken en speeches te filmen. Zo peilt hij het humeur van Nederland. Meer internationaal is 'Afrikaanse bruid', een ongemakkelijke documentairefilm van Roy Dames waarin hij een Belgische pensionado en zijn Afrikaanse vriendinnen in Kenia volgt.

Drink en dans in het Festivalhart

Na een avondje film hoef je niet naar huis. Tot in de kleine uurtjes kun je drinken en dansen in de Winkel van Sinkel. Gedurende het NFF wordt dit grandcafé omgetoverd tot het Festivalhart. Leer de mogelijke winnaars van de Gouden Kalveren beter kennen, want op zaterdag 28 september interviewt Art Rooijakkers de genomineerde acteurs en regisseurs. Daarnaast zijn er in Winkel van Sinkel op verschillende avonden optredens van jonge veelbelovende artiesten. Luister naar breekbare singer-songwriterliedjes of dans je in het zweet op rauwe electropop of hiphop. Laat je ook verrassen door een van de interactieve kunstinstallaties. In de Social Sorting Experiment kun je ervaren wat social media werkelijk met je doet. Neem je smartphone in de hand en leer alles over de andere mensen die naast jou op het podium staan. Wie heeft de beste handdruk en wie heeft de mooiste oren? Je leert het in deze grappige, maar soms ook confronterende performance waarin het publiek zelf de hoofdrol speelt.

Leer van de meesters

Liever iets leren tijdens het NFF? Dan kan in een van de vele masterclasses waarin filmmakers graag hun kennis en levenslessen delen. Voor deze editie strikte het NFF regisseur Michael Engler. Deze Amerikaan regisseerde afleveringen van Downton Abbey en Sex And The City en werd meerdere keren genomineerd voor een Emmy Award. Ook monteren kun je leren op het NFF en wel bij Lee Smith, die de montage deed voor alle Batman-films met Christopher Nolan. Een ander interessant onderdeel is Blikverruimers waarin achtereenvolgens Jandino Asporaat, Halina Reijn en Tim Hofman als gastcurator tijdens het festival vijf verschillende films programmeren. Tijdens de Blikverruimers-avonden vertellen ze over het hoe en waarom van hun keuzefilms. Check de website van het NFF voor alle programma-onderdelen en om je plek te reserveren. Wees wel op tijd, want vol = vol.

Kijk films op bijzondere locaties in Utrecht

  • Kom je met de trein naar het NFF? Pathé heeft een pop-upbios op het Centraal Station van Utrecht staan. De entree is zelfs helemaal gratis!
  • Leuk voor kids: in Het Wilde Westen in Utrecht-West is een première van de vernieuwde Fabeltjeskrant. Kom verkleed als je favoriete dier!
  • In de Janskerk kun je op maandag 30 september tijdens NFF Open Huis gratis naar drie Nederlandse films kijken;
  • In het wijktheater ZIMIHC in Zuilen is er een Filmdiner. Op het menu: eten van restaurant The Colour Kitchen, de Nederlandse dramafilm 'God Only Knows' en als dessert schuift regisseuse Mijke de Jong aan om vragen te beantwoorden over de film;
  • Wie wint er een Gouden Kalf? Kom op zaterdagmiddag 5 oktober naar Kinepolis Jaarbeurs voor de feestelijke uitreiking! Er zijn nog tickets.
  • Dit is er verder nog te doen tijdens een dagje weg in Utrecht;
Foto 2. De binnenstad van Utrecht bruist tijdens het Nederlands Film Festival. Foto: Ramon Mangold.

Laatst gewijzigd: 2019-10-15 16:51:55 · Gepubliceerd: 2019-09-26 12:48:35 - 426