Graaf in het verleden tijdens de Nationale Archeologiedagen

De Nationale Archeologiedagen |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Een dag als archeoloog aan de slag

9 oktober 2019 Geschiedenis Landelijk Wat maakt archeologie zo leuk? Kom het ontdekken tijdens de Nationale Archeologiedagen op 11, 12 en 13 oktober. Een unieke gelegenheid om eens te kijken naar wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat. Of haal het zelf uit de grond op allerlei archeologische hotspots!

Foto 1. Tijdens de Nationale Archeologiedagen kun je op sommige plekken als een echte archeoloog een metaaldetector gebruiken om historische voorwerpen te vinden. Foto: William Hoogteyling / Nationale Archeologiedagen

Ontdek de geschiedenis onder je voeten

Het mooiste van de Nationale Archeologiedagen? Misschien wel dat je een keertje kunt kijken achter deuren die normaal gesloten blijven, bij allerlei archeologische organisaties en depots. Of daadwerkelijk je handen vuil kunt maken bij echte opgravingen, zoals de opgraving van fort Sint Michel in Venlo. Ook leuk: in een lab vondsten uit de grond schoonmaken en onderzoeken. Blijkt een verroest rondje opeens een prachtige munt! Of ga buiten op stap met een gids langs archeologische locaties, bezoek mooie tentoonstellingen en luister naar interessante lezingen.

Bezoek een ArcheoHotspot

Laat je eigen vondsten bekijken bij een van de ArcheoHotspots, à la Tussen Kunst en Kitsch. Wie weet is dat ene muntje uit de tuin of die scherf uit de duinen stiekem best veel waard. Ga hier ook lekker zelf aan de slag en graaf met je eigen handen materialen op, sorteer vondsten en puzzel met scherven uit bijvoorbeeld een beerput. Wat zou het worden: een bord, een kruik of toch iets anders? Er zijn verschillende ArcheoHotspots verspreid door Nederland. Bij Huis van Hilde in Castricum bijvoorbeeld, waar je naar schatten kunt speuren met een metaaldetector.

Graaf mee met echte archeologen

Meegraven met echte archeologen kan ook, bijvoorbeeld in het preHistorisch Dorp in Eindhoven. Alle aspecten van het archeologiewerk komen hier aan bod. Help mee met het plakken van potten, zoek naar de munten in een mini-opgraving, zet een skelet opnieuw in elkaar en determineer je vondsten zelf onder een microscoop. Zo ben je even zelf een archeoloog.

Ontdek de geschiedenis onder een stad

Zelfs onder moderne steden is veel geschiedenis te vinden. Ontdek het tijdens de archeologiedagen in Almere en vind sporen van de mensen die duizenden jaren geleden al op deze plek leefden. Wist je dat de Romeinen tot bij de Oostvaardersplassen kwamen? Je ziet het met eigen ogen tijdens een ritje in de ecokar. Bewerk vuurstenen en maak vuur als iemand uit de prehistorie. Ontdek alles over scheepswrakken en bekijk met een bottenspecialist welke dieren heel lang geleden rondliepen waar nu huizen staan.

Er zijn honderden activiteiten door het hele land. Ontdek wat er nog meer te doen is tijdens de Nationale Archeologiedagen!
Foto 2. Wat is er gevonden? Een archeoloog weet het je precies te vertellen. Foto: Wil Groenhuijsen / Nationale Archeologiedagen
Foto 3. Bezoek een echte archeologische opgraving tijdens de Archeologiedagen. Foto: Nationale Archeologiedagen
Foto 4. Bekijk en determineer archeologische vondsten onder de microscoop. Foto: M.Dahhan Almere / Nationale Archeologiedagen

Laatst gewijzigd: 2019-10-09 11:46:12 · Gepubliceerd: 2019-10-08 16:18:16 - 372