1

Klaar voor de toekomst met Het Klimaatmuseum

Klimaat staat centraal in pop-upmuseum op Utrecht CS

Het Klimaatmuseum Nieuws door
Foto 1. Ontmoet de toekomst met het masker van het muziektheatercollectief Sun City. Foto: DagjeWeg.NL

archief oud artikel 18 oktober 2019 Natuur Utrecht, Utrecht Lange overstap op Utrecht Centraal? Komt dat even goed uit! Van 15 oktober tot en met 2 november ontdek je creatieve oplossingen voor de klimaatcrisis in een pop-up Klimaatmuseum op Utrecht Centraal. Klimaatverandering is lastig en ingewikkeld. Daarom zocht Het Klimaatmuseum naar hoopvolle en inspirerende oplossingen voor de klimaatcrisis. Het museum vroeg zeven kunstenaars mee te denken over een duurzame toekomst en hun oplossingen zijn leuker dan je denkt. Verbaas je over een jurk van plantenwortels, een ring van opgelost smog of luister naar een hoorspel dat je alles vertelt over de ideale stad van de toekomst.

Bewonder een jurk van plantenwortels

Hoe je ook over klimaatverandering denkt, feit is dat we creatieve oplossingen nodig hebben om dingen anders te doen. Het Klimaatmuseum wil mensen inspireren om op een andere wijze naar de wereld te kijken. Een creatie die in Het Klimaatmuseum meteen in het oog springt, is het 'worteljurkje' van Diana Scherer. Plantenwortels zijn wit, dun en zijdezacht, maar ook oersterk. Onder de grond maken planten ook de meest verrassende patronen met hun wortels. Scherer maakte al vier jurken van plantenwortels. In Het Klimaatmuseum toont ze de vijfde uit deze 'Rootbound'-collectie. De jurken zijn een reactie op de tegenwoordige 'fast fashion'. Voor het maken van één spijkerbroek zijn duizenden liters water nodig. Ook het transport van de kleding schaadt de aarde. Dina Scherer exposeerde eerder al in het Victoria & Albert Museum in Londen.

Een ring van smog

Een fietspad dat oplicht in het donker en een zeven meter hoge toren die smog opzuigt. Het eerdere werk van de innovatieve kunstenaar Daan Roosegaarde zoekt oplossingen voor hedendaagse problemen. Het Klimaatmuseum toont zijn Smog Free Ring. De ring ontstond nadat Roosegaarde ontdekte dat er veel koolstof zat in de vervuilde lucht die zijn Smog Free Tower verzamelde. Wanneer koolstof onder zware druk wordt gezet, ontstaat er diamant. En van die diamant kun je een ring maken: de Smog Free Ring. Mocht je de ring willen kopen: hij kost 250 euro. Voor dat bedrag schuif je wel 1000 kubieke meter samengeperste smog om de vinger van je geliefde!

Wandel door de stad van de toekomst

Zet een groot, geel masker op en reis naar de toekomst! Met dit bijzondere apparaat, een soort lashelm met koptelefoon, ontmoet je de stad van de toekomst. Een stad waarin fossiele brandstoffen als olie, steenkool en gas niet meer gebruikt worden. Hoe ruikt en klinkt deze stad? Dit toekomstige hoorspel heet C.O.S.A.S. (City of Souds and Silence) en werd bedacht door Sun City. Sun City is een muziektheatercollectief dat zich in elke voorstelling richt op de nabije toekomst.

Een museum voor de toekomst

Het Klimaatmuseum is een idee van Laura van Rutten. Met haar museum zoekt Van Rutten naar artistieke en hoopvolle antwoorden op de klimaatcrisis. Dan kan zowel online als offline, zoals nu in de eerste pop-up-versie van Het Klimaatmuseum. Doel van het museum is om mensen vooral te laten dâen. De kennis over opwarming van de aarde leidt namelijk niet tot een gedragsverandering. Wellicht dat een platform als een ontmoetingsplaats als Het Klimaatmuseum wel mensen in beweging zet, door bijvoorbeeld ideeën en plannen uit te wisselen. Boven alles richt Het Klimaatmuseum zich op de toekomst. Daarom heeft het museum geen duur gebouw of een grote collectie die onderhouden dient te worden. Het pop-up museum voegt de daad bij het woord: alle onderdelen bestaan uit recyclebare materialen, die makkelijk afbreekbaar zijn.

  • Het Klimaatmuseum is van 15 oktober tot 2 november dagelijks geopend van 8 tot 8;
  • Het pop-up Klimaatmuseum is gratis toegankelijk. Je vindt het in de hal van Utrecht Centraal, naast de roltrappen naar perron 19 en 20;
  • Hoe werkt duurzame energie? Leer het in NEMO Science Museum;
  • Op zoek naar een uitje met een kleine voetafdruk? Doe een dagje duurzaam in Assen;
  • Fort K'IJK is in alles een duurzaam monument. Door gebruik van aardwarmte, zonnepanelen, regenwateropslag voor de toiletten voorziet dit fort voor 80% in zijn eigen energie;
  • Geef producten een tweede kans en koop tweedehands op een markt;
Foto 2. Een duurzame mode-oplossing voor de toekomst: een jurkje van plantenwortels. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2019-10-18 12:44:37 · Gepubliceerd: 18 oktober 2019 - 792