1

Voel je de koning te rijk in Aken

Dit kun je doen tijdens een stedentrip in Aken

Aachener Dom   Redactioneel door
Foto 1. Geniet van Akense specialiteiten op terras, zoals hier op de Marktplatz. Foto: www.medien.aachen.de / Andreas Herrmann.

25 oktober 2019 bijgewerkt: 26 mei 2023 Toerisme Aachen, Aken, Aix-la-Chapelle, Oche, allemaal namen voor dezelfde stad. De meest westelijke stad van Duitsland is een parel op slechts tien kilometer van de Nederlandse grens. Ontdek waarom de Duitse koningen vielen voor de charme van deze stad. Behalve winkelen kun je hier goed eten, bijkomen in een geneeskrachtige bron of op bezoek bij de aapjes in het Aachener Tierpark. Ideaal voor een uitstapje net over de grens. Wij zetten de beste tips voor een dagje weg naar Aken op een rij.

Bewonder de pracht van de Dom

De grootste attractie van Aken blijft de Aachener Dom, een van de mooiste kerken van Europa. De kerk werd al rond het jaar 800 gesticht door Karel de Grote. Vanuit Aken bestuurde Karel een rijk dat zich uitstrekte over grote delen van Europa. De troon waar Karel de Grote op zat, is nog altijd te bewonderen in de Dom. In de Dom van Aken zijn meer dan dertig Duitse koningen gekroond waaronder Frederik II die de gouden Karlsschein liet bouwen, waarin de botten van Karel de Grote worden bewaard. Strek je net uit naar het indrukwekkende mozaïekwerk van de koepel en je beseft welke macht de Duitse koningen hadden in de middeleeuwen. Toch was ook bij deze koningen de schatkist soms leeg en lag de bouw stil. Een mooie stadslegende vertelt dat de duivel ooit het geld voorschoot in ruil voor de ziel van de eerste persoon die de afgebouwde kathedraal binnen zou stappen. De inwoners van Aken hadden de truc door en stuurden een wolf naar binnen. Toen de duivel hier achter kwam, stormde hij woedend naar buiten. De wolf zit nog altijd voor Dom, maar is inmiddels wel van steen.

Zwem als een koning in een thermenbad

Karel de Grote was dol op badderen. Het was zelfs een van de redenen waarom hij er voor koos om op de plek van Aken een stad te bouwen. Het gebied rondom Aken is beroemd vanwege de vele bronnen, die volgens sommige ook een heilzame werking hebben. Rondom Aken kun je op verschillende plekken zwemmen. De Carolus Thermen, vernoemd naar de beroemde keizer, bieden een totaalpakket van zwembad, sauna en wellness. Nog altijd stroomt er door het zwembad hetzelfde zwavelhoudende water als in de middeleeuwen. Je kunt er voor kiezen om alleen het zwembad te bezoeken. Het is ook goedkoper om een ticket voor twee of drie uur te bestellen in plaats van een dagkaart. Vergeet ook niet een Kneippgang te maken, het koude voetenbad dat in de negentiende eeuw werd uitgevonden werd door de arts Sebastian Kneipp. Volgens de Duitsers is het erg goed voor je bloedsomloop.

Warm je handen in de Elisenbrunnen

De oude bronnen kun je ook nog in de binnenstad bezoeken. Volg je neus en je komt er vanzelf. Het geneeskrachtige water is namelijk zwavelhoudend en dat stinkt! Twee fonteinen pompen deze oude bron omhoog. Omdat mensen van heinde en verre kwamen, werd er in 1827 een rond, neoclassicistisch gebouw om deze Elisenbrunnen gebouwd. Wandel langs de witmarmeren zuilengalerij naar de bron. Tijden veranderen, want tegenwoordig wordt het afgeraden dit water te drinken. Wel mag je even je handen in het water houden. Dat is aangenaam als het koud is, want de watertemperatuur is 53 graden. Achter het gebouw zit een stadspark waar je in de zomer lekker kunt luieren. Het Restaurant Elisenbrunnen zit achter de galerij, aan de rand van park.

Smikkelen en smullen

Aken ligt op slechts tien kilometer van het Drielandenpunt. Zuid-Limburg en België liggen om de hoek. Niet zo verrassend dus dat je in Aken ook goed kan smikkelen en smullen, of 'naschen' zoals ze dat hier noemen. Aken is beroemd om zijn Aachener Printen, een soort kruidkoek die wel iets weg heeft van taai-taai. Het recept ontstond toen er vanwege een blokkade van Napoleon geen honing meer in de stad kwam en de bakkers dan maar koek met siroop maakten. Het originele recept is een bakkersgeheim en er zijn in Aken een paar 'Traditionsbäckereien' die de koek al honderden jaren zo maken. Denk je aan Duitsland, dan denk je aan worst. De stadsworst van Aken heet de Öcher Puttes. Eet hem op de kerstmarkt met mosterd en aardappelsalade. Ook goed om te weten: de beroemde chocoladefabriek van Lindt staat in Aken. Bezoek de fabriekswinkel en koop tegen mooie kortingen chocola die niet naar de winkel mag, bijvoorbeeld omdat de wikkel verkeerd om de reep zit.

Bekijk de aapjes van Aken in de zoo

In het zuidoosten van Aken ligt het Aachener Tierpark Euregiozoo waar je voor een schappelijke prijs kan loeren naar de 1700 bewoners van deze dierentuin. Van apen tot antilopes en van lynxen tot zebra's. Grote trekpleisters zijn de pinguïns en mascotte Piet de Pinguïn kom je overal tegen in het dierenpark. Echt grote dieren als olifanten en giraffen zijn er niet, maar in het park zijn genoeg speeltuinen, zodat kleine kinderen zich goed kunnen vermaken. Wanneer je zelf dieren wil aaien kan dat ook in de kinderboerderij waar de jongsten ook een ritje mogen maken op de pony's. Parkeren is ook gratis, maar let even op: bij de entree kun je alleen met cash betalen.

Hotels

Blijf een nacht slapen in Aken. Zo kun je alle dingen doen die je wilt. Bijvoorbeeld in Hotel Klenkes. Vlak bij het station en op tien minuten lopen van de Dom. Midden in de binnenstad zitten? Dat kan in het sfeervolle Haus am Hühnerdieb midden in de middeleeuwse binnenstad van Aken. Wanneer je liever dicht bij de Carolus Thermen zit, boek dan een nacht bij Hotel Krone. Hier vind je een overzicht van hotels in Aken.

Nog meer Duitsland

Foto 2. Voel, ruik en zie bij de Elisenbrunnen hoe de warmwaterbronnen naar boven komen in de Akense binnenstad. Foto: www.medien.aachen.de / Andreas Herrmann.
Foto 3. Een bezoek aan de Dom hoort er natuurlijk bij wanneer je in Aken bent. Hier de indrukwekkende Barbarossa-kroonluchter uit 1150. Foto: www.medien.aachen.de / Andreas Herrmann.

Laatst gewijzigd: 2023-05-26 10:07:38 · Gepubliceerd: 2019-10-18 10:48:27 - 6028