Ontdek de Slag om de Schelde in het Bevrijdingsmuseum Zeeland

Loop door het Zeeland van de Tweede Wereldoorlog

Bevrijdingsmuseum Zeeland Nieuws door
Foto 1. Wandel over militaire bruggen in het Bevrijdingspark. Foto: Bevrijdingsmuseum Zeeland

25 oktober 2019 bijgewerkt: 3 maart 2022 Toerisme Nieuwdorp, Zeeland In het Bevrijdingsmuseum Zeeland komt Zeeland in de Tweede Wereldoorlog tot leven. Er is veel aandacht voor de grote Slag om de Schelde, oftewel Operation Vitality, maar ook voor de opkomst van Hitler en wat de oorlog betekende voor het dagelijks leven van de Zeeuwen. Dit is één van de grootste oorlogsmusea van Nederland!

Maak de Slag om de Schelde mee

Achter het zwarte boerderijtje in Nieuwdorp waarin het Bevrijdingsmuseum Zeeland ooit begon staat nu een enorm paviljoen. Die ruimte blijkt niets teveel, want hele scenes uit de oorlog zijn hier levensecht nagemaakt. Het begint meteen al als je vanuit de knusse boerderij ondergronds naar de nieuwe ruimtes loopt. Langs levensgrote foto's van de opkomst van Hitler - compleet met geluiden van toespraken en juichende menigtes - stap je het Zeeland van de Tweede Wereldoorlog in.

Een Zeeuwse soldaat neemt afscheid van zijn moeder om naar het front te gaan. Schotten trekken hun assaultboat aan land tijdens de Slag om de Schelde, de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied. Iets verderop staat een echte Buffalo te wachten op actie: dit grote amfibievoertuig was van cruciaal belang tijdens de bevrijding van Zeeland. Soldaten komen bij met een kop koffie terwijl hun maten op wacht staan, mitrailleurs in de aanslag. Duitsers vluchten in boerenkarren tijdens Dolle Dinsdag als de bevrijding van Zeeland bijna een feit is. Overal verspreid geven levensgrote diorama's je even het gevoel alsof je er zelf bij bent.

Wat is de Slag om de Schelde?

Tijdens de Slag om de Schelde in het najaar van 1944 werd er gevochten om de gebieden rond de Westerschelde en het water zelf. De geallieerden zochten hier namelijk naar een vrije vaarweg naar het bevrijde Antwerpen. De strijd was erg belangrijk voor de uiteindelijke bevrijding van Nederland. De Slag om de Schelde wordt door insiders ook wel gezien als het Normandië van Noordwest-Europa. De door de Duitsers gebouwde Atlantikwall is in 1944 namelijk door de geallieerden op slechts twee plaatsen doorbroken: in Normandië en in Zeeland.

Museum vol verhalen

Ondanks de grote aandacht voor de Slag om de Schelde en de gevechten tussen geallieerden en Duitsers, is het Bevrijdingsmuseum Zeeland vooral een museum vol persoonlijke verhalen. In de vitrines ligt bijvoorbeeld een stuk van de gevangenisjurk van verzetsstrijdster Marie Blommaart, die concentratiekamp Vught overleefde. Een bonnendoosje gemaakt van lege luciferdoosjes staat centraal in het verhaal over hoe een gezin van zeven omging met de grote tekorten in oorlogstijd. Je leert de jonge Duitse soldaat Georg Viehl kennen en de Britse commando Reginald Palmer die zijn kaartentas verloor in Zeeland. Een tas compleet met de kogel die bleef steken tussen zijn kaarten. De gruwelen van de oorlog komen door deze en andere verhalen een stuk dichterbij.

Bevrijdingspark: Zeeland in de oorlog

De eerste verdieping staat in het teken van de koopvaardij, de Prinses Irenebrigade en de Zeeuwen die naar Nederlands-Indië werden uitgezonden. Hier ook een expositie over de Four Freedoms, de Vier Vrijheden in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van vrees en vrijwaring van gebrek).

Vanaf de eerste verdieping heb je een mooi uitzicht op het Bevrijdingspark van maar liefst drie hectare groot dat naast het museum ligt. Je loopt er door Zeeland in het miniatuur. Dijken, polders, zee en strand: alles waar Zeeland bekend om staat is hier terug te vinden. Maar dit is wel het Zeeland van tijdens de Tweede Wereldoorlog met bunkers, een Shermantank, versperringen, een baileybrug en het noodkerkje van Ellewoutsdijk. Het is meteen een plek waar je even stil kunt staan bij de Zeeuwse en andere oorlogsslachtoffers.

Wil je meer weten over de Tweede Wereldoorlog? Deze oorlogsmusea zijn ook de moeite waard!
Foto 2. Overal in het Bevrijdingsmuseum zie je beelden uit de Tweede Wereldoorlog. Foto: Bevrijdingsmuseum Zeeland
Foto 3. Ook in het Bevrijdingspark bij het museum wandel je door Zeeland in de oorlog. Foto: Bevrijdingsmuseum Zeeland

Laatst gewijzigd: 2022-03-03 16:46:20 · Gepubliceerd: 25 oktober 2019 - 8206