Hollands pareltje vol machtige molens en moderne kunst

Verrassend Schiedam is meer dan alleen maar jenever

Beleef een dagje uit in Schiedam   Redactioneel door
Foto 1. Het Nationaal Jenevermuseum ligt fraai aan het water. Foto: Titia Hahne.

4 november 2019 Toerisme Schiedam, Zuid-Holland Schiedam is vooral beroemd om de jenever die hier vroeger overal werd gestookt. En inderdaad, op verschillende plekken in het zelfverklaarde 'Gin City' kun je deze borrel proeven. Toch is Schiedam veel meer dan drank alleen. Het Stedelijk Museum Schiedam heeft verrassende exposities, vaar mee met een fluisterboot langs oude pandjes en karakteristieke bruggen of klim in de hoogste molens van ons land. Dit zijn de beste tips voor een dagje uit in Schiedam.

Tussen de Jeneverneuzen

De historische binnenstad van Schiedam gaat tegenwoordig door het leven als Distillers District. Dat is ook wel terecht, want in vroegere eeuwen was dit het hart van de Hollandse jeneverindustrie. Klinkende namen als Nolet en Ketel 1 komen uit Schiedam. Via de VVV van Schiedam kun je een wandeltocht door de Schiedamse binnenstad boeken met een gids die je alles vertelt over het roemruchte jeneververleden. Wist je bijvoorbeeld dat de stokers in Schiedam vroeger een halve liter jenever per dag kregen, als onderdeel van hun loon? De beste plek om te leren over deze geschiedenis is het Nationaal Jenevermuseum. Leer over het ingewikkelde proces van stoken en branden en proef na afloop een jonge jenever. Ook voor niet-drinkers is het Jenevermuseum de moeite waard. Speel in het museum de Jenever-escaperoom en ga op zoek naar het geheime jeneverrecept waarmee je al je concurrenten kunt aftroeven. Heb je de smaak te pakken gekregen? Op naar het Borrelmuseum! Daar kun je naar hartenlust proeven. Kies uit honderden verschillende jenevers!

Ga één op één met Rothko in het Stedelijk

Dat Schiedam veel meer is dan jenever alleen, bewijst het Stedelijk Museum Schiedam wel. Dit museum is gewijd aan moderne kunst, vaak van eigen bodem. Zo heeft het museum, een flink aantal CoBrA-werken in de collectie, van onder anderen Karel Appel. Met ongewone en verrassende exposities speelt het museum zich in de kijker, zoals in de expositie Rothko & Ik waarin elke bezoeker een kwartier lang alleen in één ruimte mag met een schilderij van Mark Rothko. Meer kunst? In het weekend is De Ketelfactory open. Bekijk naar moderne kunst in een voormalige ketelfabriek van een jeneverstoker. Ondanks de bescheiden expositieruimte is het aanbod divers: van videokunst tot beeldhouwwerk en schilderijen.

Feesten op zijn Schiedams

Schiedammers houden wel van een feestje. Elke november is er het gratis Suikerzoet Filmfestival. Kijk op bijzondere plekken naar films. Wat dacht je van een oud brugwachtershuisje of in een oude legerkazerne? In het laatste weekend van september staat de stad op zijn kop tijdens de Brandersfeesten. Er zijn markten, optochten, muziekoptredens en een kermis. Zonnetje of regen, het deert de Schiedammers niet. Tijdens de Brandersfeesten is het altijd druk. Wanneer je lol wil hebben en niet wil wachten op een festival, kun je ook GlowGolf spelen in Schiedam: een soort oogverblindend midgetgolf. Spelen is geloven!

Zie Schiedam op zijn mooist vanaf het water

De binnenstad van Schiedam zit vol grachten. De Lange Haven was vanaf de middeleeuwen de verbindingsweg naar zee en het achterland. Met de groei van buurman Rotterdam nam de invloed van Schiedam af, maar nog altijd kun je er heerlijk varen. Boek bijvoorbeeld een rondvaart door Schiedam en zie het Jenevermuseum en het Stedelijk vanaf het water. Andere hoogtepunten zijn de vele bruggen en pittoreske panden. Het rondvaartseizoen is wel in de warme maanden en loopt van april tot en met oktober. Wist je dat Schiedam ook de hoogste molens van het land heeft? Zeker vanaf het water zien ze er imposant uit. Bezoek daarna ook Museummolen de Walvisch waar vroeger het graan voor de jenever werd gemalen. Je kunt de molen nog altijd bezoeken. Met een entreekaartje van het Nationaal Jenevermuseum bij je is het bezoek zelfs gratis.

Blijf slapen en eten in Schiedam

Neem de tijd om alles van Schiedam te zien en blijf slapen. Dat kan aan de Lange Haven, pal naast het Nationaal Jenevermuseum bij Jeneverlogies. Het gezellige B&B Museumkwartier zit ook in de binnenstad. Ook gaaf: overnacht in Entrepot der Nederlanden, een voormalig pakhuis met uitzicht over de Maas. In Schiedam kom je de wereld tegen. In ieder geval op je bord. Eet Japans bij sushirestaurant Hamachi of Italiaans bij Pizze Pronto. Een andere favoriet is het Argentijns getinte La Salita dat een bijzonder lokaal worstje verkoopt: de Nazareth Negro wordt gemaakt van Schiedamse moutwijn en bloedworst. Alle restaurants zitten op loopafstand van elkaar in de binnenstad van Schiedam.

Kun je ook nog doen:

  • Kom over het water naar Schiedam met de Watertaxi;
  • Steek de rivier over en bezoek het 'verborgen schiereiland' Heijplaat. Hier bouwden ze vroeger schepen, nu is het een artistieke kolonie midden in het havengebied;
  • Er wonen al 5000 jaar mensen in deze delta. Bezoek het Museum Vlaardingen om te zien hoe onze vroege voorouders leefden;
  • Vanaf station Schiedam Centrum ben je in tien minuten in hartje Rotterdam. Zie hier tips voor een dagje weg in Rotterdam.
Foto 2. De binnenstad van Schiedam zit vol met typisch Hollandse plaatjes. Foto: Fleur Kooiman.

Laatst gewijzigd: 2021-03-31 10:14:15 · Gepubliceerd: 2019-10-25 17:12:19 - 3933