Ontmoet keizerin Sisi in Zandvoort

Zie Sisi in Zandvoort | Nieuws door

Negentiende-eeuwse glamour in Zandvoorts Museum

7 november 2019 Geschiedenis Zandvoort, Noord-Holland De beroemde Oostenrijkse keizerin Elisabeth 'Sisi' van Oostenrijk was dol op het Nederlandse strand. Het Zandvoorts Museum haalt die vergeten geschiedenis op in de expositie 'Keizerin Sisi: op de vlucht voor zichzelf'. De tentoonstelling is te zien van 8 november 2019 tot en met 1 maart 2020. Zie hoe de tragische keizerin haar tijd in Nederland doorbracht en hoe ze van Zandvoort een mondaine badplaats maakte.

Let op, voorkom verspreiding coronavirus: Houd 2 meter afstand van andere mensen. Verdere tips? Zie richtlijnen van het RIVM.

Foto 1. Het tragische leven van keizerin Elisabeth 'Sisi' van Oostenrijk komt tot leven in het Zandvoorts Museum. Beeld: © Zandvoorts Museum.

Een negentiende-eeuwse 'influencer'

Iedereen die rond de kerstdagen de tv aan zet, moet vast wel eens in de film 'Sissi' zijn gevallen. De stijlvolle Romy Schneider speelt het leven van de knappe maar ongelukkige keizerin van Oostenrijk. De vrijgevochten Elisabeth voelde zich niet thuis in het stijve hof van haar man, de Oostenrijkse keizer Franz Joseph. Op de vlucht voor het Weense hofleven doet ze wat ze het liefste wil: reizen. Sisi was in haar tijd een echte 'influencer'. Vrouwen volgden haar mode, kranten schreven over haar liefdesleven. Ze was een omstreden figuur, omdat ze zich als onafhankelijke vrouw weinig aantrok van de ongeschreven regels van haar tijd. Tegelijk leed ze onder haar broze gezondheid. Haar reuma bracht haar in 1885 naar Zandvoort. De Nederlandse arts Johann Mezger boekte daar goede resultaten met zijn 'zeetherapie'. Mezgers behandeling, een vroege vorm van fysiotherapie, deed de keizerin goed. Daarnaast adviseerde hij haar elke lange strandwandelingen te maken en te gaan pootjebaden in het zoute Noordzeewater.

Dit is er te zien

Het Zandvoorts Museum brengt de herinnering aan Sisi tot leven met een paar glamoureuze jurken die actrice Pia Douwes in bruikleen gaf. Douwes stond honderden keren op de planken als Sisi in de musical 'Elisabeth'. Ze deed de voorstelling zelfs in het Duits in Wenen. Multimediakunstenaar Stefan de Groot brengt Sisi tot leven met een documentairefilm. Hij dook in archieven en combineerde foto's van de keizerin met vroege filmbeelden van Amsterdam en Zandvoort. Sisi was zich goed bewust van haar uitstraling en was al een 'celebrity' voordat dat woord werd uitgevonden. Haar bezoek nam Zandvoort ook mee naar de moderne tijd. Van een slaperig vissersdorp groeide het uit tot een mondaine badplaats waar de statige hotels snel uit de grond verrezen. Foto's van het oude Zandvoort brengen de tijd van toen tot leven.

Dit kun je ook doen langs de kust

  • Meer doen in Zandvoort? Dit is wat Zandvoort zo leuk maakt;
  • Blijf wat langer in Zandvoort en blijf slapen bij Center Parcs Park Zandvoort;
  • Volg het spoor van Sisi en bezoek net als haar Alkmaar, Marken en Volendam;
  • Dit zijn de tien leukste kustplaatsen van Nederland.
  • Foto 2. Het Zandvoortse Hotel Kaufman stond er ook al in Sisi's tijd. Foto: © Zandvoorts Museum.

    Kijk ook bij...

    Laatst gewijzigd: 2020-01-30 12:44:38 · Gepubliceerd: 2019-11-07 15:01:05 - 1033