Heftige en ontroerende beelden tonen het nieuws

Dagje weg in Rotterdam |  deel via WhatsApp | Nieuws door

World Press Photo te zien in Hilversum en Rotterdam

2 januari 2020 Cultuur Hilversum, Noord-Holland Elk jaar reist de World Press Photo Exhibition de wereld over. Van 5 tot en met 26 januari is deze expositie met de 150 beste nieuwsfoto's van 2019 te zien in Hilversum en van 18 januari tot 5 februari in Rotterdam. Zie het afgelopen jaar in heftige en ontroerende beelden van 's werelds beste fotografen.

Foto 1. De prijswinnende foto van John Moore is uiteraard ook te zien op de World Press Photo Exhibition. Foto: John Moore Getty Images.

Prijswinnende foto's aan de muur

"Ik wil dat mensen elkaar aan beiden vooral blijven zien als mensen". Dat was de motivatie voor fotograaf John Moore om foto's te schieten in het grensgebied tussen de Verenigde Staten en Mexico. Zijn foto 'Crying girl on the border' won de World Press Photo van 2019. Hij fotografeerde een huilende peuter uit Honduras terwijl haar moeder wordt gefouilleerd door de Amerikaanse grenspolitie. Macht is een thema dat in veel foto's in de World Press Photo Exhibition terug komt. Soms met presidentiële grandeur zoals de foto van de Franse premier Macron, maar vaker zie je het keiharde beeld van de machtelozen. Dit jaar is ook voor het eerst een World Press Photo Story of the Year gekozen. De Nederlands-Zweedse fotograaf Pieter ten Hoopen won die prijs voor zijn reportage 'Migrant Caravan'. Ten Hoopens serie documenteert de grootste migrantenkaravaan in de recente geschiedenis: 7.000 migranten, onder wie minstens 2300 kinderen. Met zijn foto's toont hij dat het leven voor migranten op een bepaalde manier doorgaat. Ten Hoopen: "Ouders blijven hun kinderen knuffelen, ze koken nog steeds voor ze".

Verken de expositie met een rondleiding

De World Press Photo Exhibition in Hilversum is te zien in het Museum Hilversum. Dit gebouw is het oude raadshuis van Hilversum en al een attractie op zich. Elke woensdag, vrijdag en zondag is er om 14:00 uur een gratis rondleiding door het Museum Hilversum die ook langs de expositie voert. Aanmelden is niet nodig. De gids vertelt over het hoe en waarom van de geëxposeerde foto's. In Rotterdam is de World Press Photo Exhibition te zien in de middeleeuwse Laurenskerk. In Rotterdam is er elk dag om 11:00 uur een rondleiding langs de foto's in de expositie. Deze tour duurt een half uur en wordt gegeven door vrijwilligers van de Fotovakschool. Voor scholen heeft World Press Photo het onderwijspakket 'Zie het verhaal' samengesteld. Dit pakket is geschikt voor middelbare scholieren en kan ingezet worden bij de vakken maatschappijleer, geschiedenis en expressieve vakken.

Meer informatie

Foto 2. Een man probeert de verzamelde pers weg te houden bij het consulaat van Saoedi-Arabië in het Turkse Istanboel. Deze foto is te zien op de World Press Photo Exhibition. Foto: Chris McGrath Getty Images.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-02-13 11:52:28 · Gepubliceerd: 2019-11-12 16:20:22 - 1707