Must-see musicals van 2020

Musicals |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Van Sesamstraat tot Tina Turner: dit staat er op de planken in 2020

15 november 2019 Cultuur Landelijk Van swingende klassiekers die terugkeren op de planken tot levensverhalen omgetoverd tot muzikale theatervoorstellingen: deze musicals in 2020 wil je niet missen! Wij zetten een aantal aanraders voor je op een rij.

Foto 1. Scènefoto van de West End productie van TINA - De Tina Turner Musical. Foto: Stage Entertainment © Manuel Harlan.

Anastasia de Musical

SCHEVENINGEN - Het is zo'n bizar en dramatisch verhaal, dat je bijna zou vergeten dat het gebaseerd is op historische feiten. Anastasia de Musical in het AFAS Circustheater Scheveningen is een meeslepend en romantisch epos, met onder anderen René van Kooten en Tessa Sunniva van Tol in de hoofdrollen. Het verhaal van Anastasia is gebaseerd op de populaire en gelijknamige animatiefilm uit 1997, die dan weer deels gebaseerd is op de waargebeurde tragedie van de Russische Romanovs. Lang verhaal kort: de Romanovs kwamen tragisch om het leven, waarna verschillende mensen beweerden één van de verloren Romanovs - en dus royalty - te zijn. Is Anastasia dat ook écht? Ontdek het zelf. Eerder was de musical een monsterhit op Broadway in New York. Lees meer over Anastasia de Musical.

Annie de Musical

LANDELIJK - Het is niet langer 'a hard knock life', want de musical Annie is weer op de Nederlandse planken te vinden! Het hartverwarmende verhaal over het roodharige weesmeisje is terug. Met Willemijn Verkaik als Miss Hannigan en Edwin Jonkers als Oliver Warbucks. Bijzonder detail: het is de allereerste keer ooit dat een donkere acteur de rol van miljonair Warbucks vertolkt. Annie is in deze versie nog steeds de eigenwijze heldin die we allemaal kennen uit de wereldberoemde film, maar dan wel in een modern jasje gestoken. Ze is dus gewoon een meisje van nu, dat tot en met 24 mei 2020 de longen uit haar lijf zingt over 'Tomorrow'. Lees meer over Annie de Musical.

Sesamstraat Live!

LANDELIJK - Laat je speelgoed staan en schuif gezellig aan voor Sesamstraat Live! in het theater. Het kinderprogramma is al jaren op de buis en steelt straks ook de show op de bühne. Tot en met 17 mei 2020 reizen Bert en Ernie, Koekiemonster, Elmo, Tommie en kornuiten door heel Nederland met een familiemusical. Het verhaal gaat over Sophie, die gaat verhuizen en op haar zolder allerlei spulletjes vindt. Ineens komen al die dingen tot leven in de vorm van de Sesamstraat karakters en beleven ze samen swingende avonturen. Omdat het tv-programma een 50-jarig jubileum viert, worden alle bezoekers - dus niet alleen kinderen - aangemoedigd om verkleed te komen. Na iedere voorstelling kun je de bewoners van Sesamstraat ontmoeten en knuffelen in de foyer. De musical is geschikt voor kindjes vanaf twee jaar.

David Bowie's Lazarus

AMSTERDAM - Volgens recensenten is de Nederlandse versie beter dan het origineel uit New York: David Bowie's Lazarus, tot en met 5 april 2020 exclusief te zien in het DeLaMar Theater Amsterdam. De voorstelling is het meesterwerk van David Bowie, die tot voor zijn dood op 10 januari 2016 aan Lazarus werkte als een van zijn laatste projecten. De musical is een soort trip door het creatieve brein van Bowie, inclusief hits als Heroes, All The Young Dudes en Lazarus, van zijn laatste album Blackstar. Onder anderen Dragan Bakema en Noortje Herlaar schitteren in de hoofdrollen. Er zitten wat flitsende beelden en effecten in de show, die mensen die hier gevoelig voor zijn kunnen triggeren.

TINA – De Tina Turner Musical

UTRECHT - Als opvolger van MAMMA MIA! in Utrecht werkt Stage Entertainment aan TINA – De Tina Turner Musical, een show over muzieklegende Tina Turner. Het is de allereerste musical over haar leven waar Turner zelf aan mee heeft gewerkt. De show laat zien hoe Tina van gewoon meisje, toen nog Anna-Mae, uit Tennessee uitgroeide tot Queen of Rock-'n-Roll. Hits als Private Dancer, What's Love Got To Do With It en The Best. De liedjes worden in concertsetting in het Engels gezongen, maar als ze deel zijn van het verhaal zijn ze naar het Nederlands vertaald. Tina's leven heeft veel heftige ups en downs gekend, dus de adviesleeftijd voor de musical is twaalf jaar. Vanaf 1 februari 2020 is Tina de Musical exclusief in het Beatrix Theater Utrecht te zien. Nyassa Alberta neemt de hoofdrol van Tina op zich.

HELLO, DOLLY!

LANDELIJK - Nóg een absolute klassieker die terugkomt naar ons kikkerlandje. Musicalcomedy HELLO, DOLLY! is vanaf februari 2020 in Nederlandse theaters te zien. Voor de nieuwe Nederlandse versie is er een blik talent opengetrokken waar je u tegen zegt. Theaterlegende Simone Kleinsma, Paul de Leeuw, Jörgen Raymann, Freek Bartels, Marjolijn Touw en Ger Otte, bijvoorbeeld. HELLO, DOLLY! gaat over de gezellige bemoeial Dolly (Kleinsma). Iemand die graag dingen 'regelt', oftewel mensen koppelt. Maar dan komt ze er gaandeweg achter dat de stugge rijke zakenman Horace (gedeelde rol van De Leeuw en Raymann) haar eigen perfecte match is! De show is al jarenlang wereldwijd een absolute hit op Broadway en won veertien Tony Awards, de Oscars voor musical en theater.

Het Pauperparadijs terug in Drenthe

VEENHUIZEN - O happy day, wat zijn we hier blij mee! Het Pauperparadijs komt terug! De musical gebaseerd op het gelijknamige boek van Suzanna Jansen over arm en rijk is te zien van 3 juni tot en met 9 augustus 2020 op de buitenplaats van Het Gevangenismuseum in Veenhuizen. De voorstelling speelde daar in 2016 en 2017 ook al en trok toen ruim 90.000 bezoekers. In 2018 verhuisde het theaterspektakel naar Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Dragan Bakema zal de rol van Generaal Van den Bosch opnieuw vertolken. Myrthe Burger en Steyn de Leeuwe spelen Cato en Teunis. Tom de Ket neemt de rol van Verteller op zich.

Tijdloze klassieker - Inmiddels een stukje Nederlands erfgoed: Soldaat van Oranje de musical is nog steeds te zien in de TheaterHangaar in Katwijk.
Foto 2. Acteur Dragan Bakema in David Bowie's Lazarus. Foto: Persfoto Lazarus DeLaMar | © Jan Versweyveld.
Foto 3. Tessa Sunniva van Tol en Milan van Waardenburg in de musical Anastasia. Foto: Stage Entertainment © Annemieke van der Togt / Roy Beusker Fotografie.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-09-02 10:04:06 · Gepubliceerd: 15 november 2019 - 2078