Zie nieuwe werelden op het filmfestival IDFA

Amsterdam in het teken van documentairefilmfestival

Bezoek IDFA 2019 Nieuws door
Foto 1. 'For Sama' is te zien op het IDFA. Foto: Waad al-Kateab / IDFA.

archief oud artikel 19 november 2019 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) is de plek om documentairefilms van over de hele wereld te bekijken. De 26e editie is dit jaar van 20 november tot en 1 december 2019. In de meer dan 300 films ontmoet je mensen van divers pluimage: van nachtclubdanseressen en opgeschoten puberjongens tot vastgoedondernemers en kunstverzamelaars. Stap met elke film in een andere wereld.

Vind je weg in het programma

Documentairefilms over 'lastige onderwerpen' toegankelijk maken voor een breed publiek. Dat is wat het IDFA wil. Om de bezoeker te helpen deelt het festival de films in naar verschillende thema's. Zo focussen de films binnen het programma 'People and planet' over de manier waarop de mens zich verhoudt tot de aarde en gaat het binnen 'iWorld' over technologische ontwikkelingen en bij 'Mind matters' over de werking van onze geest. In totaal zijn er zestien heel verschillende thema's. Grote overeenkomst is dat alle films de kijker in beweging willen zetten.

Bekijk deze films op IDFA 2019

Met zo'n 300 films in twee weken tijd is het lastig navigeren in het IDFA-programma. Fear of missing out? Maak je geen zorgen! Dit is een mooie selectie van de films die je op het IDFA wil zien!

 • Cordillera of dreams: De Chileense regisseur Patricio Guzmán is te gast op IDFA. Zijn laatste film toont Chili's indrukwekkende natuur én het geweld waarmee de politie het oplaaiende volksprotest neerslaat. In een speciale Filmmaker Talk spreekt Guzmán op 22 november in Tuschinski over zijn werk en motivatie.
 • For Sama: Sama is het driejarige dochtertje van de Syrische burgerjournaliste Waad al-Kateab. Met een simpele handcamera filmt ze de opstand tegen Assad en de daarop volgende oorlog. 'For Sama' toont de Syrische tragedie van binnenuit.
 • Fat front: Vier jonge, Scandinavische meiden zijn dik en schamen zich daar niet voor. Alle vier laten ze zien: je bent mooi zoals je bent. De film toont hun worstelingen met het verleden en de vooroordelen van anderen.
 • iHuman: 'iHuman' laat zien op welke manieren kunstmatige intelligentie ons leven kan gaan veranderen. Na de voorstelling van zondag 24 november is er aansluitend een Skypegesprek met regisseur Tonje Hessen Schei, de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden en diens advocaat Ben Wizner.
 • Lost in memories: De Limburgse regisseur Ruud Lenssen filmde zijn ouders. Zijn dementerende vader Jac verliest langzaam maar zeker de grip op zijn leven terwijl zijn moeder Ria worstelt met haar rol als mantelzorger.
 • My Rembrandt: Toepasselijke docu om te bekijken in dit Rembrandtjaar. Deze feelgood film volgt mensen van over de hele wereld met een enorme voorliefde voor de Hollandse Meester.
 • Punks: Vier lastige jongens die niet meer passen binnen de jeugdzorg krijgen een laatste kans. Op het Franse platteland, ver weg van huis, moeten ze hun leven beteren. De documentaire werd eerder uitgebracht onder de titel 'Rotjochies'.
 • Push: Hoe kan het dat woningen in grote steden steeds schaarser en duurder worden? De Zweedse filmmaker Fredrik Gertten volgt Leilani Farha, huisvestingsgezant voor de VN, in haar onderzoek naar de mistige wereld van durfkapitalisten, speculanten en huisjesmelkers.
 • The Apollo: Muziekdocumentaires horen bij het IDFA. Deze film gaat over The Apollo, een beroemde zaal in de New Yorkse wijk Harlem. Alle grootheden uit de Afro-Amerikaanse muziek stonden hier op de planken: van Ella Fitzgerald en Ray Charles tot James Brown en Prince.
Alle films zijn meerdere keren te zien op het festival. Raadpleeg de website van het IDFA om te zien voor welke voorstellingen er tickets beschikbaar zijn.

Goed om te weten

 • Het Internationaal Documentary Film Festival Amsterdam vindt plaats van 14 november tot en met 25 november in verschillende bioscopen en filmtheaters in Amsterdam;
 • Met een ticket voor € 11,- heb je toegang tot één film. Mensen met een studenten-, CJP- of Stadpas betalen € 8,50 per film;
 • Meer dan vijf voorstellingen bezoeken? Schaf dan de IDFA Voordeelpas aan. Met deze pas betaal je ook € 8,50 per film;
 • Dit kun je ook nog doen tijdens een dagje Amsterdam.
Foto 2. 'My Rembrandt' van Oeke Hoogendijk draait ook op het IDFA. Foto: © IDFA.

Laatst gewijzigd: 2019-11-21 09:52:52 · Gepubliceerd: 19 november 2019 - 557