Geniet van een echte Hollandse winter in het Openluchtmuseum

Winterpret in het Nederlands Openluchtmuseum |  deel via WhatsApp | Redactioneel - Commerciële bijdrage door

Bak feestelijke broodjes boven het vuur en schaats je warm op de ijsbaan

25 november 2019 Cultuur Arnhem, Gelderland De winter is aangebroken in het Nederlands Openluchtmuseum! Zwier vanaf 7 december over de ijsbaan van bijna duizend vierkante meter of sla je eerste slagen op de krabbelbaan, ouderwets achter een stoel. En glij van de razendsnelle sleebaan! Na alle winterpret wacht er warme winterkost, om met z'n allen van te genieten. Een ouderwetse winter voor de hele familie.

Foto 1. Bak een lekker broodje boven het vuur op het Kindererf. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Schaatsen, krabbelen of glijden

Op de grote schaatsbaan van het Nederlands Openluchtmuseum kunnen bezoekers deze winter weer uren zwieren op het ijs. De prachtig verlichte ijsbaan nodigt jong en oud uit om de ijzers onder te binden. Schaatsen zijn in het museum gratis te leen, dus iedereen kan delen in de winterpret! Wie nog moet leren schaatsen doet dit net als vroeger: met een stoel om je aan vast te houden. In het Nederlands Openluchtmuseum hebben jonge kinderen hun eigen schaatsbaan om hun eerste slagen te maken. Verderop in het museum komt iedereen met rode wangen van de glijbaan af. Pak een zwarte band en klim omhoog naar de Standerdmolen, om vervolgens met hoge snelheid naar beneden te roetsjen. En nog een keer, en nog een keer!

Actie: beleef de winter in het Nederlands Openluchtmuseum met 25% korting!

Broodjes bakken

Langs alle winterse locaties in het Nederlands Openluchtmuseum komt de geur van winterkost je tegemoet. Verse snert, warme chocomelk of poffertjes? Buiten spelen maakt hongerig. Gelukkig kun je in het museum op veel plekken aanschuiven om iets warms te eten. Op het Kindererf branden de kampvuren en boven het vuur mogen de kinderen zelf een broodje bakken. Een echt Duivekater feestbrood! Wat dat is? Over de naam van dit brood doen spannende verhalen de ronde: zo zou het met de duivel te maken hebben en met een kat. Mmm, gruwelijk of niet, eenmaal bruin gebakken smaken deze broodjes heerlijk! Op de gezellige wintermarkt op het Zaanse plein bakken de griendwerkers aardappels met spek in reuzel en weet de kruidenvrouw je te vertellen welke kruiden geneeskrachtig zijn.

Brei mee aan een warme deken voor daklozen

Zoveel lekkers te eten, zoveel overvloed, dat was tijdens de winters van vroeger wel anders. In de winter was het soms zo koud dat er nauwelijks genoeg eten was voor het hele gezin. Hoe de mensen daarmee omgingen? Om de donkere maanden door te komen werd er veel geweckt en creatief gekookt met kliekjes. In het museum leer je dit en nog meer over de strenge, donkere winters van vroeger. En hoewel de meeste mensen er nu warmpjes bijzitten in de winter, geldt dat niet voor iedereen. Het Nederlands Openluchtmuseum besteedt aandacht aan de actuele daklozenproblematiek in Nederland. Bezoekers kunnen in het museum mee breien aan een grote deken en zo bijdragen aan een warme slaapplek. Want iedereen kruipt in de koude winters toch het liefst lekker weg onder een warme deken? Kinderen halen hun brei-diploma bij de breisters. En in het wensboek mag iedereen laten weten wie de deken, als deze klaar is, het beste kan gebruiken.

Openingsweekend

Tijdens het openingsweekend op 7 en 8 december pakt het museum overdadig uit met verschillende workshops die in het teken staan van schaarste en overvloed. Koken met kliekjes, verhalen over eten in oorlogstijd: bezoekers kunnen dit weekend luisteren, proeven en ervaren. Fooddesigner Katja Gruijters presenteert bovendien een speciaal gruwelijk-lekker-gerechtje waarin ze eikels gebruikt.

Benieuwd naar de winter in het Nederlands Openluchtmuseum? Bestel nu tickets met 25% korting en verheug je vast op de winterpret! Het winterseizoen opent op 7 december.

Bestel tickets met 25% korting

Foto 2. Kinderen leren breien in het museum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum
Foto 3. Schaarste en overvloed: twee kanten van de winters van vroeger. Foto: Nederlands Openluchtmuseum
Foto 4. Bind de ijzers onder en zwier over de mooi verlichte ijsbaan. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Laatst gewijzigd: 2020-12-01 17:33:26 · Gepubliceerd: 2019-11-19 10:45:25 - 1580