1

Neem jezelf onder de loep in NEMO

Test je lichaam en geest in het vernieuwde Humania

NEMO Science Museum Redactioneel door
Foto 1. Met de permanente expo Humania sluit NEMO Science Museum een grondige verbouwingsperiode af. Foto: NEMO Science Museum © DigiDaan.

27 november 2019 bijgewerkt: 14 februari 2022 Wetenschap Amsterdam, Noord-Holland Een expositie die je vertelt wat het is om mens te zijn. Dat doet de nieuwe tentoonstelling Humania in Science Museum NEMO. Het wetenschapsmuseum verzamelde inzichten uit de biologie, psychologie en sociologie voor een speelse expositie die geschikt is voor kinderen vanaf twaalf jaar. Rol door de knuffelmachine, doe fysieke tests en vind antwoorden op lastige vragen en kom erachter hoe jouw lichaam werkt.

Doe de handstand

Grote blikvanger in de tentoonstelling is de reus in een skelettenpak van 8,5 meter die midden in de ruimte een handstand maakte. Het kunstwerk is van Florentijn Hofman en is gemodelleerd naar zijn elfjarige zoon. Het model klopt tot in de details: onder het pak zie je de spieren die je aan moeten spannen bij het maken van een handstand. Het kostte twintig paar handen om dit beeld van 400 kilo naar de vijfde verdieping te slepen en daar op zijn plek te hangen. Het werk is een mooi symbool voor de expositie, want in Humania wordt de mens ondersteboven en binnenstebuiten gekeerd. Er zijn veertig verschillende onderdelen in Humania die elk een aspect van het mens-zijn tonen.

Test jezelf en je wilskracht

Hoe hou je iets vol wat eigenlijk niet zo leuk is? Met wilskracht! In Humania mag je aan de bak bij een echte 'wilskrachttester'. Klem je handen om een tinnen beugel die langzaam maar zeker steeds kouder wordt. Hoe lang hou je dat vol? Rondom het handstandbeeld van Florentijn Hofman kun je aan acht verschillende schermen jezelf aan nog veel meer tests onderwerpen. Zo leer je jezelf pas goed kennen! Kijk wat jouw muzieksmaak je vertelt over jouw persoonlijkheid of doe de test waarin je kunt bekijken hoe goed je bent in herkennen van emoties bij anderen. Iets heel anders is de grappige installatie 'De tongmachine'. Steek je arm in het apparaat en laat je arm als een tong bewegen. Met wie wil jij tongen?

Rol door de knuffelmachine

Voor iedereen die zoekt naar warmte en liefde is er de knuffelmachine, die er eerder uitziet als een borstel in een autowasstraat. Laat je er door heel rollen en het voelt als een heerlijke knuffel. De machine drukt op de punten in onze huid die dan automatisch een 'gelukshormoon' aanmaken. Maak een knuffel met de machine en je rolt er gelukkiger uit. Ook deze installatie bewijst dat we meer op elkaar lijken dan we soms denken. We hebben allemaal behoefte aan een compliment of een knuffel en worden allemaal na verloop van tijd hongerig en moe. NEMO Science Museum wil met de expositie de bezoekers op speelse wijze aan het denken zetten. Ondanks de uiterlijke verschillen lijken mensen in veel opzichten erg op elkaar.

Goed om te weten

  • De tentoonstelling Humania is vooral bedoeld voor bezoekers van twaalf jaar en ouder;
  • Humania maakt deel uit van de vaste expositie van NEMO Science Museum;
  • Elke verdieping in NEMO heeft een eigen thema. Naast Humania zijn de andere thema's: Fenomena (over natuurwetenschap), Technium (over techniek), Elementa (over de kosmos) en Energetica (over energie);
  • Een keer per maand geeft NEMO de kans om in gesprek te gaan met wetenschappers tijdens NEMO Kennislink Live;
  • Tegenover NEMO zit het Scheepvaartmuseum. Combineer de twee musea wanneer je in Amsterdam bent;
Foto 2. Test je wilskracht in deze expositie. Foto: NEMO Science Museum © DigiDaan.

Laatst gewijzigd: 2022-02-14 14:51:33 · Gepubliceerd: 2019-11-21 16:25:19 - 1427