He's back! 'Nachtwacht' onder de speelklokken terug in Utrecht

Eeuwenoude klok laat zich weer horen in Museum Speelklok

Museum Speelklok Nieuws door
Foto 1. Stap binnen in de Koninklijke Kamer van Museum Speelklok en betreed een majestueuze wereld vol glitter en glamour. Foto: Museum Speelklok

archief oud artikel 12 december 2019 Cultuur Utrecht, Utrecht 'Zoals het klokje thuis tikt' haalt het niet bij de klokken in de Koninklijke Kamer van Museum Speelklok! Hier staan speelklokken die prachtige melodieën spelen, tussen al even bijzondere muziekdoosjes. Allemaal met een koninklijke achtergrond. Topstuk is de eeuwenoude Clay klok, weer terug in het museum na een intensieve restauratie. Deze grote orgelklok is zo bijzonder dat Händel er muziek voor componeerde.

Uit koninklijke handen

Museum Speelklok opent op vrijdag 13 december de deuren van de Koninklijke Kamer. Hier stap je een majestueuze wereld vol glitter en glamour binnen. De speeldozen en speelklokken in deze kamer komen stuk voor stuk van mensen die ooit tot de machtigsten der aarde behoorden en dat ook wilden laten zien. Het resultaat: indrukwekkende pronkstukken, gemaakt om anderen te imponeren. Met kostbare blingbling als goud en edelstenen vanbuiten en een enorm technisch vernuft vanbinnen. Ze komen van grote namen als Marie Antoinette, Napoleon, Frederik de Grote, Maria Theresia en ook onze eigen koninklijke familie. Hier hoor je de muziek waar koningen en koninginnen naar luisterden, zoals de muziek uit de speeldoosjes van prinses Wilhelmina en prinses Amalia.

Terug van weggeweest

De ster in de Koninklijke Kamer is de grote Clay orgelklok uit 1738. Deze twee en een halve meter hoge klok is na een grondige renovatie weer helemaal terug van weggeweest. De tijd aangeven was duidelijk niet de eerste functie van deze klok; de wijzerplaat is er namelijk maar een klein onderdeel van. De zilveren beeldjes eromheen en het schilderij erachter vallen een stuk meer op. En wat is de houten voet waar het klokgedeelte op staat gigantisch! Niet voor niets, want het is eigenlijk een enorme muziekdoos met een grote goudkleurige speelrol en tientallen orgelpijpen erin. Hoe mooi dit klinkt is nu gelukkig weer te horen, omdat de Clay klok op gezette tijden zal spelen. Van 13 december 2019 tot en met 5 januari 2020 zelfs na iedere Muzikale Rondleiding. Händels liefhebbers opgelet: de Clay klok speelt muziek die Händel er speciaal voor componeerde en die voor veel mensen nog onbekend is.

Koninklijke Kamer blijft open

Leuk: de Koninklijke Kamer blijft! Het grootste deel van deze prachtstukken is namelijk net als de Clay klok van Museum Speelklok zelf. Een paar klokken en muziekdoosjes staan hier semipermanent, dus blijven voorlopig ook te zien. Alleen het muziekdoosje van prinses Amalia verdwijnt weer na een paar maanden en gaat eind februari 2020 terug naar Paleis Huis ten Bosch.

Maak er een dagje Utrecht van

Foto 2. Hoe mooi ook van buiten, het vernuft zit van binnen. Ook bij de fraaie Clay klok. Foto: Museum Speelklok
Foto 3. Detail van de Clay klok. Foto bijgesneden voor DagjeWeg.NL. Foto: Museum Speelklok © Carola van Wijk

Laatst gewijzigd: 2019-12-11 20:46:22 · Gepubliceerd: 2019-12-11 12:22:20 - 692