Wandel in het donker mee langs de Zuiderzee

Volg de hebzuchtige kapitein in het Zuiderzeemuseum

Bezoek het Zuiderzeelicht Nieuws door
Foto 1. Het Zuiderzeemuseum is het spookachtige decor van dit eeuwenoude verhaal. Foto: XSAGA Jorrit Lousberg.

archief oud artikel 16 december 2019 Cultuur Enkhuizen, Noord-Holland Durf je mee met de kapitein die zijn ziel verkocht aan de duivel? Beleef het spannende verhaal van 'De scheepskapitein van Enkhuizen' in een donker Zuiderzeemuseum. Van 20 december 2019 tot 5 januari 2020 opent het museum in de avonduren haar deuren voor Zuiderzeelicht. Tijdens het Zuiderzeelicht hoor je dit spannende verhaal terwijl je wandelt over het schemerige buitenterrein van het Zuiderzeemuseum en een replica van een VOC-schip.

Een spannend verhaal in de winternacht

De zon is het onder en het is donker en koud in het normaal zo vredige Zuiderzeemuseum. Zet je schrap voor het verhaal van de hebzuchtige kapitein van Enkhuizen. Een man die het altijd voor de wind ging. Hij maakte de gevaarlijkste tochten op zee, maar kwam altijd weer thuis met een rijke buit. Hoe dat kon? Hij had zijn ziel verkocht aan de duivel. Maar nu is er een vrouw die niets geeft om zijn rijkdommen en de kapitein wordt verliefd op haar... Loop mee tijdens deze derde editie van Zuiderzeelicht en je ontdekt hoe het verhaal afloopt. Zuiderzeelicht is het jaarlijkse winterevenement van het Zuiderzeemuseum waarbij een bekende schrijver een spannende Zuiderzeelegende vertelt. Verteller van het verhaal is acteur Frank Lammers (bekend van films als AllStars en Michiel de Ruyter) en Barbara Jurgens herscheef deze Noord-Hollandse sage voor Zuiderzeelicht.

Bewonder het schip van de kapitein

Voor 'De scheepskapitein van Enkhuizen' komt er een bijzonder decorstuk naar het Zuiderzeemuseum. Het is 'De Halve Maen', een indrukwekkende replica van een zeventiende-eeuws VOC-schip. Kijk vanaf de kade naar dit bijzondere schip, dat in het verhaal toebehoort aan de hebzuchtige kapitein. Luister naar de stem van Frank Lammers die het huiveringwekkende verhaal over de Enkhuizer kapitein vertelt. De Zuiderzeelicht-route voert over het buitenterrein van het Zuiderzeemuseum: tussen de huizen en stegen van het Zuiderzeestadje waar de tijd al 300 jaar lijkt stil te staan.

Geniet van Zuiderzeelicht Culinair

Het Zuiderzeemuseum geeft ook de mogelijkheid het Zuiderzeelicht te combineren met een diner in een van de twee museumrestaurants. Wanneer je luxe wil dineren, dan boek je een tafel in 'Het Peperhuis'. Dit restaurant serveert een sfeervol viergangendiner in een voormalig pakhuis van de VOC. Iets minder luxe en duur kan ook. Museumrestaurant 'Het Amsterdamse Huis' serveert na afloop verschillende hartversterkers als winterse stamppot (ook vegetarisch), een dampende erwtensoep of een warme apfelstrudel.

Dit wil je weten over Zuiderzeelicht

  • Zuiderzeelicht is te bezoeken van vrijdag 20 december 2019 tot en met zondag 5 januari 2020 tussen 17:00 en 22:00 uur. Let op! Op 24, 25 en 31 december is er geen Zuiderzeelicht;
  • De wandeling duurt ongeveer 1 uur;
  • De route is niet toegankelijk voor mindervaliden, kinderwagens en rolstoelen;
  • De ingang voor Zuiderzeelicht is aan de Kooizandweg 2 in Enkhuizen. Parkeren kan gratis langs het Enkhuizerzand;
  • Tickets voor Zuiderzeelicht boek je online. Je koopt een ticket voor een tijdslot met een persoonlijke starttijd tussen 17:00 en 21:00 uur;
  • Reserveer je ticket via de website van het Zuiderzeemuseum, ook wanneer je een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart hebt.

Foto 2. Volg het spoor van de hebzuchtige kapitein. Foto: Zuiderzeemuseum.
Foto 3. Frank Lammers is de verteller van 'De scheepskapitein van Enkhuizen'. Foto: Eman van Doorn Photography.

Laatst gewijzigd: 2020-02-13 11:54:59 · Gepubliceerd: 2019-12-12 15:03:51 - 633