Dagje uit in Alkmaar: dit is er te doen

De stad van kaaskoppen heeft meer dan alleen een kaasmarkt

Dagje uit in Alkmaar Redactioneel door
Foto 1. Spot je de kogel op het huis met de groene gevel? Foto: Ritske Velstra / via Alkmaar Prachtstad

17 december 2019 bijgewerkt: 11 maart 2021 Toerisme Alkmaar, Noord-Holland Alkmaar, de stad van kaas. Maar gelukkig niet alleen kaas; er valt nog veel meer te beleven in deze gezellige Noord-Hollandse stad. Struin door de knusse winkelstraten, maak een vaartochtje door de grachten en bezoek het unieke Beatles Museum. Alkmaar is zeker een originele bestemming voor een dagje uit!

Grote of Sint Laurenskerk

Alkmaar is een historische stad, met maar liefst 399 monumenten. De meest opvallende is toch wel de Grote of Sint Laurenskerk. In de zomermaanden en in de meeste weekenden is de kerk open voor publiek en kun je binnen kijken. En kijk dan vooral omhoog, want het gewelf van de kerk is prachtig beschilderd. Dit schilderij heet 'Het Laatste Oordeel' en is gemaakt door de Amsterdamse schilder Jacob Cornelisz van Oostsanen. In de uitgebreide tentoonstelling in de kerk kom je alles te weten over de geschiedenis van de kerk.

Tip: ieder jaar op 8 oktober wordt Alkmaars Ontzet gevierd, met een optocht en veel activiteiten in de stad. Een feestje om de overwinning op de Spanjaarden in 1573 te vieren!

Huis met de Kogel

Een ander opvallend monument is het Huis met de Kogel, niet door zijn grootte, maar door het verhaal erachter. Op de gevel van het huis, wat bijna helemaal van hout is, zit een kanonskogel. Tijdens het Beleg van Alkmaar werd het huis geraakt door een Spaanse kanonskogel. Gelukkig bleven alle bewoners ongedeerd!

Varen door de binnenstad

Het hele jaar door kun je in Alkmaar het water op met Grachtenrondvaart Alkmaar. Ieder heel uur vaart de rondvaartboot af en voert passagiers in 45 minuten over de grachten van de stad. En onder maar liefst 22 bruggen door! Deze bruggetjes zijn erg laag - je moet dus wel op tijd bukken. Tijdens de rondvaart zie je hoe Alkmaar er nu uitziet, maar krijg je tegelijkertijd te horen hoe Alkmaar vroeger was. En krijg je een idee van de rijke historie van de stad. Wil je verder kijken dan Alkmaar? Ga dan mee met Alkmaar Cruises en vaar over het Alkmaardermeer, naar de Zaanse Schans of naar Amsterdam.

Molen van Piet

De Molen van Piet heeft niet zo'n spannende geschiedenis, maar is wel echt een Alkmaars icoon. Deze oude stelling-korenmolen staat aan de rand van de binnenstad en is het wandelingetje wel waard. Je loopt namelijk door een mooi parkje, waar je ineens de molen op ziet doemen. De molen is helaas niet open voor publiek, met uitzondering van speciale evenementen.

En, je had het vast niet verwacht in Alkmaar, maar je vindt hier het Beatles Museum! Dit museum is een walhalla voor de fans van de Fab Four, die eindeloos rond kunnen struinen in deze grootste privécollectie over de Beatles ter wereld. Dat zijn heel veel lp's, boeken, geluidsopnames en nog veel meer! Leuk: laat een foto van je maken op Abbey Road en treed in de voetsporen van Ringo, John, Paul en George.

Winkelen: knusse straatjes en vintage

Voor iedereen is er wel wat te koop in Alkmaar. Of je nu houdt van de grote winkelketens of juist van wat kleinere winkeltjes met bijzondere merken. En ook vintage is volop te vinden in de stad! Kies voor de Langestraat en de Laat en je komt alle grote winkelketens wel tegen. Daartussen, in de Breedstraat, zitten een paar leuke vintage winkeltjes, zoals Ojdå. In een andere zijstraat, de Huigbrouwerstraat, vind je de tweedehandskledingwinkel Pinokkio. Een grote collectie kinder- en dameskleding, die regelmatig vernieuwd wordt. Meer vintage en bijzondere winkels vind je in de Oude Stad, aan de Fnidsen of de Hekelstraat.

Aan de westkant van de Langestraat loop je de Koorstraat in, waar je ook een aantal leuke winkeltjes vindt. Zoals Lou & Blue, een grote kinderkledingwinkel met een mooie collectie kleding voor kinderen van nul tot twaalf jaar.

Gezonde lunches

Naar een leuk lunchtentje of een kopje koffie hoef je tijdens een dagje Alkmaar niet lang te zoeken. In elke straat vind je wel een plekje om je honger of trek in cafeïne te stillen.

  • Een bekende uit andere steden is Anne & Max. De locatie in Alkmaar heeft wel een leuke extra; je kunt hier naast het restaurant ook een plekje innemen in de boot die op de gracht ligt. Bij Anne & Max kun je elke dag aanschuiven voor een ontbijt, koffie, lunch of een borrel. Lekkere gerechten, die ook nog gezond zijn.
  • Het lijkt wel een thema in de Alkmaarse lunchtentjes, want ook bij Saladebar Oogst kom je zeker aan je dagelijkse portie groente. Op het menu staan - verrassend - salades, sappen, koffie en lekkers. Je kunt een maaltijdsalade van de kaart kiezen of zelf eentje samenstellen met verse toppings. Het leuke van Saladebar Oogst is dat veel van de biologische producten in de omgeving worden geoogst.
  • Dichtbij het station van Alkmaar hoef je ook geen vette hap te scoren, maar ga je naar binnen bij VERS eten & drinken. Voor een goede prijs krijg je hier een gezonde maaltijd of eet je een smakelijke burger. De burgers zijn er in verrassend veel variaties, waaronder veel vega en vegan opties.

Kaasmarkt en Kaasmuseum

Het is een beetje cheesy, maar om kaas kun je in Alkmaar toch echt niet heen! In deze Noord-Hollandse stad vind je in de zomermaanden de beroemde Kaasmarkt. Van april tot en met september lopen de kaasdragers met hun berries over het Waagplein, waar alle kazen opgestapeld liggen. Na het wegen is het tijd voor het echte werk en slaan de kaashandelaren hun slag. Al handje klappend maken ze de deal rond. Kijk tijdens een zomers dagje Alkmaar zeker toe hoe het er hier eeuwen geleden al aan toe ging.

In Alkmaar vind je de echte Hollandse kaaskoppen. Waarom? Daar kom je wel achter in het Hollands Kaasmuseum. Dit museum vol weetjes over kaas is ook leuk om met kinderen te bezoeken. Met een speurtocht en allerlei spelletjes leren ze van alles over kaas en de Alkmaarse kaashistorie. Tip: loop rond de Waag en je komt het kussende kaasmeisje tegen. Iedereen die wil kan een kusje scoren of een mooie foto maken met dit Alkmaarse symbool.

Overnachten in Alkmaar

Foto 2. Maak een rondvaart over de grachten. Foto: Alkmaar Prachtstad
Foto 3. Bezoek de Molen van Piet. Foto: Alkmaar Prachtstad

Laatst gewijzigd: 2021-03-11 09:40:45 · Gepubliceerd: 17 december 2019 - 12624