1

Niks kerstman: bij deze uitstapjes staat het kerstverhaal centraal

Oosterse sferen, muziek en honderden kribkes

Uitstapjes rond het kerstverhaal Nieuws door
Foto 1. Kinderen gluren naar binnen bij de Napolitaanse kerststal tijdens het Kerstival in Museum Catharijneconvent. Foto: Museum Catharijneconvent © Kris van Veen

archief oud artikel 20 december 2019 Cultuur Landelijk December is een echte feestmaand vol happenings als kerstmarkten, ijsbanen, kermissen en nog veel meer. Allemaal reuze gezellig en de moeite waard, maar waar kun je heen om stil te staan bij het kerstverhaal? DagjeWeg.NL zocht het voor je uit en vond vier mooie dagjes uit waar het kerstverhaal centraal staat.

Wandelen door het kerstverhaal

ENTER - Bij de poort naar Bethlehem staan strenge de Romeinse soldaten op wacht. Je komt er pas in als je je inschrijft: bevel van Keizer Augustus zelf. Daarna loop je langs volle herbergen het bos in voor een sfeervolle wandeling door het kerstverhaal. De herders houden de wacht bij hun schapen en bij een bedoeïenentent kunnen kinderen brood roosteren. Kijk, een ster! Je bent niet de enige die die richting opgaat, want onderweg kom je ook de drie koningen tegen met hun kameeldrijver en een echte kameel. In een stal compleet met os en ezel ontvangen Maria en Jozef met baby Jezus al het kraambezoek. Eindig je wandeling langs de bijzondere Levende kerststal van Enter met een mooie wens voor een geliefde in de wensboom. Een sfeervol uitje op eerste en tweede kerstdag.

Speelse kerstviering

UTRECHT - Ook dit jaar organiseert Museum Catharijneconvent een heus Kerstival. Er is van alles te doen: muziek maken, kerstliedjes zingen, spelen in een grote kerststal, sneeuw tevoorschijn toveren met een schommel en nog veel meer. Een kerstman kom je niet tegen in dit middeleeuwse klooster, want alles draait om het kerstverhaal. Soms met een twist. Ooit het kerstverhaal beleefd door de ogen van de dieren in de stal? Hier kan het. Bewonder een groot achttiende-eeuws kerstdorp uit Napels en ontdek het hippe kerststalletje waarin je Jozef een selfie ziet nemen met zijn pasgeboren zoon. Op dit Kerstival ontdekken kinderen het kerstverhaal spelenderwijs en vinden ze uit waar de hedendaagse tradities vandaan komen. Het Kerstival is van 21 december tot en met 5 januari.

Kerst in het Midden-Oosten

HEILIG LANDSTICHTING - In Museumpark Orientalis reis je door het Midden-Oosten uit de drie Heilige Boeken. Een bijzondere plek om rond Kerst stil te staan bij de geboorte van Jezus. Dit kan van 20 december tot en met 5 januari tijdens het Feest van Licht. In het hoofdgebouw van Orientalis staat de grootste kerststal van Europa al klaar en kun je de ster volgen. Buiten wandel je tussen duizenden lichtjes langs oosterse taferelen naar het joodse dorp. De ambachtslieden zijn hard aan het werk, door een enorme kerstknikkerbaan rollen grote knikkers, koortjes zingen kerstliederen en kinderen kunnen meedoen met de speciale kinderactiviteiten.

Langs bijzondere kribkes

LIEMPDE - Zin in een sfeervolle kerstwandeling? Loop dan eens de Kribkesroute in Liempde. De route telt 260 stallen en is daarmee de grootste kerststallenroute van Nederland! Onderweg zie je klassieke kerststalletjes, kerststallen met een twist en een levensgrote stal in een schuurtje, waar je naar binnen kunt stappen voor een bezoek aan Jozef, Maria en Jezus. De kribkes blijven staan tot en met maandag 6 januari. Beginpunt is de kiosk in het centrum van Liempde. Je kunt kiezen uit vier routes met verschillende lengtes, waaronder een korte route voor kinderen en mindervaliden. De routes staan op de site van de kribkesroute en liggen bij diverse horecagelegenheden in Liempde. Leuk: op 22, 25, 26, 28 en 29 december rijdt vanaf het Raadhuisplein een treintje langs de kerststallen.

Foto 2. Een prachtig verlicht dorpje in Museumpark Orientalis tijdens Feest van het Licht. Foto: Museumpark Orientalis
Foto 3. Bewonder tijdens het Feest van Licht in Orientalis ook de Grootste Kerststal van Europa. Vol prachtige taferelen en figuurtjes, zoals deze herders. Foto: Museumpark Orientalis

Laatst gewijzigd: 2022-12-21 11:20:50 · Gepubliceerd: 20 december 2019 - 1011