8 toffe redenen om naar Maastricht te gaan

Ga ondergronds, drink koffie in een kerk en shop in een fabriek

Doen in Maastricht Redactioneel door
Foto 1. Het mooie Maastricht aan de Maas. Hier vind je alles voor een heerlijk dagje uit. Foto: Maastricht Marketing © Jonathan Vos

17 januari 2020 bijgewerkt: 17 januari 2022 Toerisme Maastricht, Limburg Zin om er even helemaal tussenuit te zijn? Ga dan een dagje uit naar Maastricht. In het centrum vind je het ene leuke winkeltje na het andere, de Maas stroomt een metertje of wat verderop met leuke terrasjes aan de waterkant en de fraaie Limburgse heuvels liggen om de hoek. Shoppen of van gezellig kroegje naar gezellig kroegje hoppen, het kan hier allemaal. Meer dan genoeg voor een weekendje weg! Zeker met deze acht tips.

1. Kopje koffie in de kerk

De beste plek voor een kopje koffie om je dagje Maastricht te beginnen? In de Dominicanenkerk! Een gevaarlijke plek voor fans van boeken, want achter de fraaie houten kerkdeuren schuilt de grootste boekwinkel van Maastricht met twee verdiepingen vol boeken. De bovenste verdieping is niet voor mensen met hoogtevrees, maar wat een mooie plek voor een selfie, met de bovenkant van een enorm kerkraam achter je. Even goed mikken en je hele Instagram feed vraagt zich af hoe je zo hoog kon komen. Fun fact: deze boekwinkel is uitgeroepen tot de mooiste boekhandel ter wereld door The Guardian. En de koffie? Die vind je in het koor van de kerk, bij Coffeelovers. De barista's malen voor je neus de bonen waarmee ze je koffie zetten. Verser kan niet. Neem je een latte, vraag dan om latte-art. Gaaf om te zien hoe ze met melk een hartje maken in je bakkie. Een gezonde focaccia erbij kan, maar oh die cheesecake…

2. Shoppen in het Stokstraatkwartier

De oude binnenstad van Maastricht is één groot shoppingparadijs. In de historische straatjes kom je van alles tegen; van grote ketens tot de gekste winkeltjes. Wil je nét even wat anders, ga dan naar het sjieke Stokstraatkwartier, pal aan de Maas. In de smalle oude straatjes tussen de Sint Servaasbrug en het Onze Lieve Vrouweplein vind je schattige boetiekjes vol kleding, bloemen en sieraden. Op de knusse pleintjes kom je terrasjes tegen waar je even kunt uitrusten. Vandaag de dag is het moeilijk je voor te stellen dat dit mooie wijkje ooit een verpauperde buurt was. Tip: eindig je shopping expeditie met iets heel anders en bezoek de schatkamer in Onze Lieve Vrouwebasiliek, die vol ligt met bijzondere religieuze kunst.

3. Broodje in de watermolen

Huh, een waterrad midden in de stad? Wat zou dat zijn? Wie brutaal genoeg is om door de ingang ernaast te stappen komt uit in de Bisschopsmolen, de oudste nog werkende watermolen van Nederland én een bakkerij. De broden en traditionele Limburgse vlaaien liggen al op je te wachten. Gebakken met meel uit de eigen molen, op de manier zoals de bakkers het vroeger deden. Dit is meteen een van de leukste lunchplekjes in Maastricht, want naast de winkel ligt de gelagkamer. Je eet er met uitzicht op de bakkerij. Neem ook zeker even een kijkje binnen in de molen. Tip voor een weekendje Maastricht: slapen in de Bisschopsmolen. 'Bakker & bed' noemen ze het. Als extra bonus mag je voor het ochtendgloren meehelpen in de bakkerij. Een ervaring om nooit te vergeten (als je je bed uit kunt komen).

4. Trip onder de grond

Maastricht is ondergronds net zo groot als bovengronds. De grotten van de Sint Pietersberg zijn beroemd, maar heb je al eens gehoord van de kazematten? Dit zijn lange gangen die in de achttiende eeuw met veel moeite zijn uitgegraven als verdedigingswerk voor de stad. Van hieruit konden de Maastrichtenaren tijdens een belegering de vijand ondergronds aanvallen. De tocht gaat langs kundig gemetselde koepelgewelven, imponerende bomvrije ruimten, kruitkamers, trappen en galerijen. Een cool onderdeel van een dagje Maastricht.

5. Dwalen langs de stadsmuren

Veel locals zijn het erover eens: de mooiste plekjes in Maastricht kom je tegen als je wandelt langs de eeuwenoude stadsmuren. Deze wandeling voert door smalle straatjes die liggen tussen de oude huisjes en de stadsmuur. In de verte doemt een ronde middeleeuwse toren op en als je goed kijkt zie je overal historische pareltjes. Daaronder ook de stoere Helpoort uit de dertiende eeuw, de oudste stadspoort van Nederland.

6. Design in oude fabrieken

Fan van industrieel design? Dan is het Sphinxkwartier helemaal jouw ding. Op slechts tien minuutjes lopen van de Markt sta je opeens tussen oude fabrieken die prachtig zijn opgeknapt. In de hoge, gerenoveerde fabriekshallen staan nu spullen te koop voor je eigen stulpje. Een oude elektriciteitscentrale is omgetoverd tot een grote bioscoop en wat ooit een timmerfabriek was bevat nu een poppodium met gave concerten. Het oude binnenhaventje 't Bassin vormt het hart van deze hippe wijk. De pakhuizen om het haventje bevatten appartementen en in de gerestaureerde werfkelders vind je leuke restaurants en galerietjes. Of plof neer op het terras aan de waterkant. Iets eten of drinken kan ook in de oude brandweerkazerne van het Sphinxkwartier. In de Bold Rooftopbar heb je uitzicht over de hele wijk.

7. Relaxen in het Stadspark

Direct naast het centrum ligt het Stadspark van Maastricht. Een kleine oase van groen waar je lekker in het gras kunt liggen naast de vijver met fontein, met je mobiel neer kunt ploffen op een bankje en kunt slenteren door het groen. Al wandelend kom je misschien wel een grote bever tegen of een beer op een bankje. Het zijn twee van de kunstwerken die in het park staan. Langs het park loopt een stuk van de mooie oude stadsmuur. Wandel verder langs de muur en het riviertje de Jeker door de aangrenzende parken, of ga weer terug naar het centrum door de Helpoort.

8. Van kroegje naar kroegje rond het Vrijthof

Het Vrijthof met de Sint Janskerk en de mooie Basiliek van Sint Servaas is het bruisende middelpunt van het Maastrichtse uitgaansleven. In de straatjes rondom dit plein vind je de populairste cafés van de stad. Duik eerst in een van de vele bourgondische restaurants van Maastricht en je kunt er voor de rest van de nacht tegenaan. Hoppen van kroegje naar kroegje tot je weet: dit is mijn spot. En dan lekker doorfeesten tot in de kleine uurtjes.

Fun facts over Maastricht

  • Wist je dat Mestreech een van de oudste permanent bewoonde steden van Nederland is? Voor de Romeinen woonden de Kelten er al;
  • En dat hier het verdrag werd getekend om de Europese Unie op te richten?
  • Vlak bij het Sphinxkwartier ligt een ruiger park: het Frontenpark. Er is ook een wandelroute Sphinxkwartier en Frontenpark;
  • Je kunt ook elk jaar in Maastricht terecht voor een van de grootste kunstbeurzen ter wereld: TEFAF;
  • Museum fan? Maastricht barst van de leuke musea;
  • Er is nog veel meer te doen in Maastricht.
Foto 2. Fietsers op Het Vrijthof. Foto: Maastricht Marketing © Jonathan Vos
Foto 3. De achterkant van de Bisschopsmolen, de oudste nog werkende watermolen van Nederland. Foto: Henk Arendse
Foto 4. Relaxen in het Stadspark. Foto: Maastricht Marketing © Jonathan Vos
Foto 5. In de schuilkelder van de Kazematten. Foto: Maastricht Marketing © Jonathan Vos
Foto 6. Het schilderachtige riviertje de Jeker stroomt door de wijk Jekerkwartier in Maastricht. Foto: Henk Arendse

Laatst gewijzigd: 2022-01-17 15:47:32 · Gepubliceerd: 17 januari 2020 - 16225