Van Gogh geroofd uit Singer Laren

Singer Laren | Nieuws door

Inbrekers drongen in de nacht van zondag op maandag het museum binnen

30 maart 2020 Opmerkelijk Laren, Noord-Holland Hoewel museum Singer Laren al weken dicht zit, net als alle musea in Nederland, wisten enkele inbrekers toch binnen te komen. In de nacht van zondag op maandag forceerden ze de glazen voordeur van het museum en namen een schilderij van Vincent van Gogh mee. Het gaat om Lentetuin, de pastorie te Nuenen in het voorjaar, geschilderd in 1884.

Foto 1. Vincent van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, 1884, Groninger Museum, bruikleen van Gemeente Groningen, foto: Marten de Leeuw (bijgesneden)

De gestolen Van Gogh maakte deel uit van de tentoonstelling Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan, die begon op 14 januari en tot 10 mei zou duren. Het schilderij was in bruikleen van het Groninger Museum. De directie van museum Singer Laren is geschokt, boos en erg verdrietig over de diefstal van dit bijzondere werk. Ook de directeur van het Groninger Museum sprak zich uit: "Het is diefstal van een werk van ons allemaal." Hij liet weten dat de samenwerking tussen het Groninger Museum en het Singer Laren blijft bestaan. "We laten ons hierdoor niet afschrikken. We blijven samenwerken en we blijven mooie tentoonstellingen maken."

Singer Laren was goed beveiligd en het inbraakalarm ging af. Helaas waren de inbrekers gevlogen toen de politie aankwam. Naast het schilderij van Van Gogh hebben de dieven niets mee genomen. Het museum in Laren is momenteel voor publiek gesloten in verband met het coronavirus.

Bekijk hier de persconferentie over de inbraak


Alle musea zijn gesloten, maar hier kun je virtueel dwalen door lege museumzalen.
Foto 2. Museum Singer Laren herbergt een collectie van internationale beeldende kunst uit de periode 1880-1950. Foto: Singer Laren

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-03-31 14:44:11 · Gepubliceerd: 2020-03-30 16:20:42 - 178