Gaaf: 2 gratis online vogelcursussen van de Vogelbescherming

De natuur in |  
Nieuws door
Foto 1. Is dat bruine vogeltje een mus? Nee, het is een winterkoninkje! Met de gratis online vogelcursussen van de Vogelbescherming leer zelf de vogels herkennen die je ziet en hoort. Foto: Marlies Platvoet via Pixabay

Herken vogels in je tuin, het park en de natuur

28 maart 2022 Natuur Landelijk Welke vogel hoor ik? En is dat een mus die ik onder de struik zie scharrelen? Steeds meer mensen ontdekken de vogels om ons heen. In de tuin, in het park en natuurlijk buiten in de natuur. Maar ook in de stad, als je op je balkon zit of rondwandelt door de straten, hoor je heel wat gekwetter en getjilp. Toch leuk als je zou weten wat het is. Een roodborstje herkennen gaat nog wel met - jawel - zijn rode borstje, maar een sijsje of boomklever is andere koek. Gelukkig biedt de vogelbescherming twee gratis online vogelcursussen aan op hun site.

Voor beginners

De Vogelbescherming biedt de online vogelcursussen gratis aan sinds ze tijdens de lockdowns meer vragen dan anders krijgen over vogels. En juist nu, in de lente, hoor en zie je de vogels het best. Overal zijn de mannetjes nog aan het zingen om vrouwtjes te lokken, maar vooral om rivalen te waarschuwen dat zij die plek al bezet houden. En je ziet ze op dit moment nog redelijk makkelijk zitten in bomen en struiken, tussen het prille lentegroen. Al iets weten over vogels hoeft niet: het gaat om twee beginnerscursussen.

Wat vliegt er door mijn tuin?

Voor de gratis online cursus Tuinvogels in Nederland hoef je je tuin niet uit. Tien lessen leren je waar je op moet letten om de verschillen tussen vogels goed te zien en natuurlijk te horen. Want vaak hoor je een vogel al voor je die in het vizier krijgt. De cursus bevat tips om het riedeltje dat uit je struiken komt te herkennen, maar ook hoe je hem kunt ontdekken en zien. Daarnaast krijg je allemaal leuke weetjes te horen. Tip: doe eerst de postcodecheck, zodat je alvast weet welke vogels in je omgeving leven.

Wat hoor ik tijdens de wandeling?

In de tien lessen van Vogels in Nederland leer je naast tuinvogels ook bosvogels, weidevogels, watervogels en zelfs vogels in het Waddengebied herkennen. Zowel aan hun geluid als aan hun uiterlijk. De meeste Nederlanders kennen de eendjes wel, maar wat voor soort eend is het? En hoeveel soorten zijn er wel niet? Die grote witte vogel in de verte: is dat een lepelaar of reiger? Dankzij de tips in deze cursus weet je het de volgende keer wel. En de vele leuke weetjes maken rondkijken in de natuur nog leuker!

Gluur ook in de nestkastjes van vogels via de webcams van Beleef de Lente!
Foto 2. De lepelaar, een van de grote witte vogels in Nederland. Foto: Jelle de Jong / Vogelbescherming Nederland
Foto 3. Koolmeesjes zie je vrij vaak in de tuin. Zie je een soortgelijk vogeltje met blauw mutsje en iets kleiner? Dan is het vast een pimpelmeesje. Foto: Hendrik van der Heide via Pixabay

Laatst gewijzigd: 2022-03-28 15:21:12 · Gepubliceerd: 2020-04-08 10:12:11 - 4787