Je woonkamer een concertzaal: geniet van deze online concerten

Wat te doen? Tips voor thuis |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Toch even in het concertgebouw of bij de opera

9 april 2020 Cultuur Landelijk Een avond genieten van een mooi concert kan gelukkig nog steeds. Beroemde orkesten en gezelschappen hebben hun archieven geopend en prachtige concerten online gezet. Dus zorg voor wat feestelijke hapjes en drankjes, ga ervoor zitten en maak van je huiskamer een concertzaal. Of zet bij mooi weer je koptelefoon op en geniet in het zonnetje van de mooiste muziek.

Foto 1. Het Koninklijk Concertgebouworkest in actie in het Concertgebouw in Amsterdam. Het Concertgebouw heeft veel concerten online gezet en je kunt ze allemaal gratis zien en natuurlijk vooral horen. Foto: Concertgebouw © Eduardus Lee

Veel keus bij het Concertgebouw

Het Concergebouw in Amsterdam is in de archieven gedoken en heeft de mooiste concerten online gezet. Geniet van Simone Lansma op de viool, Anna Fedorova op de piano, Arctisch Philharmonisch Orkest met Tjaikovski's Vierde symfonie en nog veel meer hoogstandjes in de muziek. Bijzondere concerten zijn het Nederlands Philharmonisch Orkest met de filmmuziek uit Star Wars en een uitvoering van Peter en de Wolf. Daar kun je ook met kinderen naar luisteren, net als naar Mendelssohns Midzomernachtdroom. Let op: je kunt een concert maar één keer streamen, dus maak er een bijzonder moment van.

Neem de tijd voor een opera

Vind je het lange dagen thuis? Vul ze met mooie, lange voorstellingen. Een opera of operette bijvoorbeeld. Bij het Nationale Opera & Ballet zetten ze elk weekend een nieuwe opera online. En op Operavision.eu kun je je even helemaal onderdompelen in de werelden van Madame Butterfly, Don Giovanni en Tosca. Kijken is gratis, dus dit is je kans om te proberen of opera iets voor je is. Of om een minder bekende opera of operette een kans te geven. Zoals Brothers van Bjarnason, een moderne opera over een militair die terugkomt uit Afghanistan. Opera is niet alleen iets van vroeger, maar leeft!

Oude muziek via moderne app

Het Festival Oude Muziek in Utrecht heeft 28 concerten uit 2018 online gezet. Je kunt de concerten oude muziek via de Stingray Classica app beluisteren. Geniet van de complete Bourgondische ABC van het Huelgas Ensemble, van Josquins Missa l’homme armé sexti toni door Vox Luminis en vrijwel de complete reeks klavecimbelrecitals rond Couperin. Er staan overigens nog veel meer concerten op de app plus ballet- en operavoorstellingen. De app wordt niet voor niets het Netflix voor klassieke muziek genoemd. Je kunt de concerten van het Festival Oude Muziek een maand lang gratis beluistert, als je via hen een account aanmaakt. Daarna kost de app € 8,99 per maand.

De Matthäus-Passion

Waarom zou je alleen rond Pasen genieten van de Matthäus-Passion? Vooral nu je hem door je woonkamer kunt laten schallen op de tijd die jou uitkomt. Of intens op jezelf genieten van deze ontroerende passiemuziek door je oortjes of koptelefoon. De Matthäus-Passion gaat over de laatste dagen van Jezus. Een verhaal vol twijfel, verraad en het geweld van de martelingen en kruisiging. Van zachtmoedige hobo's en fluit tot het volle geluid van de twee orkesten, van aria naar het spreekgezongen evangelie en het koor: de Matthäus-Passion verveelt geen moment. Kippenvel vanaf de eerste noot, met een ijzersterk openingskoor.

Let op: het artikel gaat verder onder de video.

Bijzonder concert van Andrea Bocelli

Andrea Bocelli gaf op zondag 12 april een uniek concert in de lege Dom van Milaan, waar hij onder andere Ave Maria en Sancta Maria zong, alleen begeleid door het orgel. Hij eindigde met een indrukwekkende Amazing Grace voor de Dom. Deze tenor is niet voor niets een van de bekendste Italiaanse zangers. Heb je het concert gemist? Op het YouTubekanaal van Bocelli kun je het concert Music for Hope alsnog beluisteren.

Let op: het artikel gaat verder onder de video.

Ook interessant

Foto 2. Geniet online van een concert. Foto: Pexels via Pixabay

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-04-15 11:25:57 · Gepubliceerd: 2020-04-09 11:15:06 - 584