Bewonder thuis de schatten van Nederland tijdens de Museumweek

Bekijk virtuele kunst en deel je eigen pronkstuk

Nationale Museumweek Nieuws door
Foto 1. Het Gouden Pronkstuk van de Nationale Museumweek is dit jaar een digitaal monument waar je virtueel in kunt en 360 graden rond kunt kijken. Foto: Nationale Museumweek

archief oud artikel 16 april 2020 Cultuur Landelijk Maandag 20 oktober is het zover. Dan kun je een week lang virtueel musea bezoeken en de mooiste pronkstukken van Nederland zien tijdens de digitale Nationale Museumweek. Gewoon thuis in je makkelijke stoel. Bezoek ook zeker de digitale expositie op de Dam, waar alle pronkstukken bij elkaar te vinden zijn: een ode aan 75 jaar culturele vrijheid. En deel daar je eigen pronkstuk!

Stap in het digitale gouden pronkstuk

Ook tijdens de digitale Nationale Museumweek wordt een Gouden Pronkstuk onthuld. Het is een digitaal monument dat je kunt bezoeken en waar je 360 graden rond kunt kijken. Vier panelen omarmen het Nationaal Monument op de Dam en staan zo symbool voor het thema 75 jaar culturele vrijheid. De buitenkant van de panelen showt de meer dan 400 pronkstukken van de musea. Veel daarvan hebben iets te maken met de Tweede Wereldoorlog en onze vrijheid. Je ziet er het tientje van Lieftinck: vervangend geld tijdens de geldzuivering na de Tweede Wereldoorlog. De fraaie glazen vrijheidsbokaal van Copier. Een onverwachte oorlogsvonds uit Groningen. Maar ook het skelet van een potvis en een juwelenkistje met verborgen sleutel.

Deel je eigen pronkstuk

Wat er aan de binnenkant van de panelen van het digitale monument komt te hangen bepalen wij allemaal samen. De Museumweek roept iedereen op om aan dit deel van het monument mee te bouwen door een eigen pronkstuk te delen. Dit kan een kunstwerk zijn, maar ook iets wat je inspireert. Zo ontstaat een door alle Nederlanders gebouwd eerbetoon aan de vrijheid. Het bijzonderste Gouden Pronkstuk van de Museumweek tot nu toe. Meedoen? Bekijk wat je moet doen en vul het formulier in. Niet alleen komt je pronkstuk in het digitale monument, maar je maakt ook kans op een van de 75 prijzen.

Van alles te doen

Ook dit jaar is er van alles te doen tijdens de Nationale Museumweek! Leer schilderen als Van Gogh met de filmpjes van de Rijksmuseum Teekenschool. Ga op avontuur in de museumzalen van Teylers Museum met de kat Brammetje. Doe leuke proefjes of ga knutselen met de kinderen. Of volg een digitale tour door een expositie. Misschien ben je geïnteresseerd in films maken? Bekijk dan de de video's die de filmgekke programmeurs van Eye Filmmuseum hebben gemaakt. Of maak zelf kaas. Bekijk het online aanbod van de musea en have fun!

#OnsEchteGoudTV

De hele Museumweek, van maandag tot en met zondag, kun je kijken naar #OnsEchteGoudTV. Acteur, columnist en verslaggever Sahil Amar Aïssa presenteert het programma. Hij begint elke dag 'in' het digitale monument op de Dam, neemt een kijkje bij het online aanbod van de musea door het hele land en praat met mensen die een bijzondere bijdrage leveren aan de week. Je vindt de uitzendingen op de site van de Museumweek.

Foto 2. Volg een online rondleiding door Museum Schokland met museumgids Johannes ten Have, onder andere langs het skelet van de holenbeer. Ook kunstenaar Paul Dikker geeft een digitale rondleiding. Foto: Museum Schokland
Foto 3. Het pronkstuk van Hermitage Amsterdam: Juwelenkistje Augsburg, eind 17de eeuw; onder andere zilver, goud, robijnen, smaragden, agaten, bergkristal, amethisten en turkooizen. Te zien in de expositie Juwelen. Foto: Hermitage Amsterdam © State Hermitage Museum, St Petersburg

Laatst gewijzigd: 2020-05-01 13:14:05 · Gepubliceerd: 16 april 2020 - 347